Graviditetsvecka 28

Nu har vi gått 27 fulla veckor och går in i v 28. Det betyder att vi även går in i sista tredjedelen av graviditeten, weehoo :). Mellan v 28-32 ökar bebis hela 500g i vikt, ganska stor ökning för en sån liten. Får nog vara beredd på att magen kommer växa en hel del!

Vecka 28

Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 90 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Min kommentar: Den här veckan stämmer allt verkligen in klockrent på mig. Och jag är nyfiken på bebis, på det där håret till exempel. Det finns anlag för både det ena och det andra, jag och J har ju väldigt olika utseenden. Sjukt spännande är det! Och vad bebis drömmer om kan man ju verkligen undra. Ljuden h*n hör kanske?

Efter förra veckans inlägg studerade min kära syster bilden och konstaterade att "herregud, tänk att den ska ut genom den där lilla öppningen? Det ser ju redan helt omöjligt ut". Jo, tack ;p. Jag försöker trycka bort tanken tills vidare och bara intala mig själv att även jag kommer lyckas.

Källa: familjeliv.se och se.babycenter.com

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0