Graviditetsvecka 29

God morgon! Idag har vi en ny graviditetsvecka att glädjas åt, känns lika underbart som vanligt! Fattar inte att vi går in i v 30 om bara en vecka.

Vecka 29


Du är i vecka 29.
Du har gått 28 fulla veckor och 0 fulla dagar (v28+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 83 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Min kommentar: Att kroppen blir tyngre känns tydligt. Sen har jag i och för sig inte världens bästa kondis heller efter allt stillasittande. Men det är riktigt jobbigt att gå nu, speciellt upp för trappen. Har ingen aning om vad jag väger, vår våg har slut på batteri. Så det kan nog bli en chock :P. Eftersom jag har moderkakan bakåt har ju andra kunna känna bebis rörelser utanpå i flera veckor, men det märks att h*n blir större och starkare hela tiden. Vi tror också att h*n känner igen våra röster. När J pratar med magen börjar bebis böka runt ordentligt.


Kommentarer
Postat av: Therese- Mamma till Ameah

Ja det går SÅ fort. Samtidigt som man ser fram emot alla nya framsteg så vill man gärna ha en pausknapp ibland.Grattis till ny vecka :) Snart vecka 30, åh! Inte lång tid kvar nu gumman!

2011-07-12 @ 09:41:07
URL: http://mylifeinthai.se
Postat av: Jane

Myyyyyyyys!! =)

Och herregud va god den där maten såg ut! Inte den från Ikea alltså, eller ja den med. Du fattar ;)

Sjukt sugen på att fara till Ikea jag med snart. Det e väl den enda butiken man kan vandra runt i en hel dag utan att tröttna ;)

Mys på med mamsen nu. KRAM

2011-07-12 @ 10:32:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0