Zucchiniplättar med tzatsiki och bröd..

är dagens grekinspirerade middagstips. Efter gårdagens köttsvullande i parken kände vi för något vegetariskt.



Ingredienser

2 st stora eller 3 små zucchinis
5 st salladslökar
250 g fetaost
1 knippe persilja
1 knippe mynta
1 msk torkad mynta
1 tsk paprikapulver
2 dl vetemjöl
3 st ägg
2 st citroner
2 msk olivolja till stekning
peppar
salt

Gör så här

1. Riv zucchinin grovt och bred ut den på en handduk i 20 minuter för att överskottsvätskan ska dras ur.

2. Hacka salladslöken fint, lägg i en bunke och smula över fetaosten. Hacka persiljan och myntan och lägg i tillsammans med den torkade myntan och paprikapulvret.

3. Tillsätt mjölet, salta och peppra ordentligt och rör runt. Rör ner äggen ett i taget och blanda ordentligt. Tillsätt till slut zucchinin. Smeten kommer att bli klumpig och det är ingen fara - det ska vara så!

4. Värm en stor stekpanna, häll i lite olja och klicka i smeten (en rågad matsked brukar vara lagom). Platta till smeten lite och stek cirka två minuter på varje sida tills plättarna blivit gyllenbruna. Lägg de färdiga plättarna på ett fat.

5. Tvätta citronerna noga och skär dem i klyftor. Dekorera fatet med klyftorna och pressa lite citronsaft över plättarna till servering.


Tzatziki
Enligt mig krävs det mycket kärlek för att få till en perfekt tzatziki, även om det är svårt att misslyckas totalt med ;). Knepet är att få ut så mycket vätska som möjligt ur gurkan innan man rör ihop den med yoghurten. Jag använder en sil och krycker ut vattnet fter att jag rivit gurkan.

1 stor grovt riven gurka
2-2,5 dl Turkisk/Grekisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor

ca 1msk citronjuice
Salt peppar
Olivolja

Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och citronjuice. Ringla över lite olivolja


Kommentarer
Postat av: Anonym

Sv: Tack, jag mår mycket bättre nu!



Trevligt middagstips, det såg riktigt gott ut :-)



Ha en fin dag!

2010-06-27 @ 11:18:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0