Giovetsi

Min absoluta favoriträtt, en Grekisk gudagåva. Jag har ett eget recept som jag kallar Giovetsi men som egentligen bara är en långsökt variant av det Grekiska originalet. Men ikväll gjorde jag en klassisk utifrån ett recept jag fått av mamma, som i sin tur garanterat fått det av mormor. Mormor gör Giovetsi som en äkta Grekisk matmor.

Jag tänkte bjuda på båda recepten. Den klassiska Giovetsin har minimalt med ingredienser och är mjuk och len i smaken, den görs som en gratäng med vanlig ost. Min är en kryddig variant som görs i gryta och toppas med fetaost. Jag älskar båda varianterna. Jörgen tycker att det är en tuff match, men gillar min bäst ;)

Klassisk Giovetsi


Ingredienser

1 kg högrev skuren i stora grytbitar
1 dl olivolja
1 finhackad gul l
ök
1 burk hela tomater
salt, peppar.

Lägg i långpanna (det blir mycket så ta den stora som hör till ugnen), täck med aluminiumfolie, baka 1 timme på ugnsvärme 250 grader.

Tillsätt 13,5 dl kokande vatten samt ett paket giovettsigryn (Barillas Risonipasta).

Blanda ordentligt. Koka ytterligare 30 minuter. Rör om några gånger. Strö över riven ost när det är ca 10 min kvar.

Servera med en Grekisk sallad, Tzatziki och något gott bröd. Finns inget godare. Recept på Tzatziki finns HÄR.




Camillas Giovetsi




Ingredienser

Grytbitar av nötkött
2 burkar krossade tomater
1 flaska vitt vin
Ca 4 morötter
Ca 2 st selleristjälkar
1-2 gula lökar
Ett par vitlöksklyftor
Fetaost
Oregano
Salt och Peppar
Risonipasta
. Jag tar lite mer en halva paketet, gillar när det är såsigt

Kör lök och selleri i matberedaren. Stek det på svag värme i en stor gryta tills det är mjukt, ej färgat. Fräs sedan med grytbitarna tills det fått färg.

Häll i de krossade tomaterna, vinet, morötter delade i 4 bitar och fyll sedan på med vatten så att det ligger en bit ovanför köttet. Ha i rejält med Oregano (inom rimliga gränser;), salt och peppar

Koka på svag värme i 2 timmar och ta sedan upp morötterna. Koka med risonipastan tills de är mjuka. Toppa grytan med smulad fetaost och oregano.

Klart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0