Hua Hin och Pattaya

Thailandsbilderna del 1. Lite blandat från när vi var i Hua hin och Pattaya, mest från Hua Hin eftersom vi var där i stort sett halva tiden.

Här åker vi tuk tuk-buss. En stort tuk tuk man bara kan hoppa på, kostar 10 bath/pers vart man än ska. ca 2,5kr


Jag och Kim utanför hotellet. Jag vet inte riktigt varför vi ser så sura ut, en blandning mellan hunger och överhettning säkert ;)


Soppor som denna åt vi rätt mycket, speciellt Jörgen. Man köper dom i små stånd på gatan och äter vid bord utsatta mitt på trottoaren. Kostar ingenting och är supergott, innehållet är oklart och varierar.


Såhär ser det ut. Vi var ofta ensamma som turister. Beror nog på att det kan vara svårt att förklara vad man vill ha. Det är bara att peka och chansa helt enkelt :)


Och här står dom och lagar maten.


En av få gånger Jörgen badade. Vid Poolen blev det så otroligt varmt att det inte gick att låta bli att ta ett dopp.


En dag hade vi chips och energidrycksprovning vid poolen. Jag gillar inte thaisnacks alls, dom har alldeles för konstig kryddning, alternativt för mycket socker.


Jörgen, med en konstig sopstation? i bakgrunden.


Kim och något slags tempel.


Gullig hund


Strandliv på monkey beach



Det fanns såklart en anledning till namnet "monkey beach". Har ni någonsin sett en fetare apa? :P


Här har vi precis klivit på båten till Pattaya. Har fortfarande ingen aning om vilket helvete jag snart skulle komma att genomlida ;)


Fin bild av mästerfotografen J.


En av få bilder vi har från Pattis, det var mest Kims kamera som fick följa med ut. Här är vi i alla fall ute och äter middag på en mysig restaurang som hade jätteroliga drinkar.


Här är kläder som vi lämnat in på tvätt och fått tillbaka. Smidigt va? kostade runt 50kr.


I nästa inlägg kommer bilderna från Vickys födelsedagsfest :)

Äntligen klar med bilderna

Här sitter jag och redigerar bilderna från Thailandsresan , en underbar valborgsmorgon som denna. Jag vaknade upp på ett strålande humör och kände att jag ville ta tag i något. Det är fortfarande många bilder att lägga upp så det får bli flera inlägg. Jag har haft svårt att sollra :)

Det har varit otroligt fullt upp den här veckan. Ni vet hur rörigt det brukar vara när man kommer hem från en semester.. och till det har vi kämpat med att få klart deklarationerna, det blir komplicerat eftersom vi bor i en oäkta bostadsrättsförening. Sen har vi ju fått bilen nu, och vår bankman har varit bortrest, så vi höll inte på att få pengarna i tid så vi kunde betala den. Jörgen har dessutom jobbat dygnet runt sedan vi kom hem, så det har varit busy :)

Nu är det i alla fall äntligen helg och dags att pusta ut. I alla fall för mig, J jobbar hela helgen. Men vi har haft en riktig mysmorgon. Gick upp tidigt, öppnade upp balkongdörren och åt frukost till fågelkvitter :).

Bilderna

Jag har suttit och gått igenom semesterbilderna från Thailand, nästan 600st. Har i omgångar valt ut favoriter och är nu nere på 100 st. Vilka jag ska lägga upp här är fortfarande oklart, men nu är jag en bit på vägen. Här kommer i alla fall ett litet smakprov..



Det känns faktiskt inte alls så farligt att semestern är över. Idag efter jobbet har jag och J haft myskväll hemma i soffan och ätit tacos. Kanongott efter flera veckor med thaimat. Det kändes så skönt att stå i vårat nya kök och laga mat. När vi kom hem hade vi nästan glömt bort att vi renoverat, så det blev som en överraskning ;). Nu ska vi bara se till att få luckorna lackade.

Sverige

Nu är vi hemma i Sverige igen. Vi landade strax efter 07 i fredags morse, svensk tid. Flygresan var rena drömmen. Vi skulle lyfta kl 01.20 thai tid, så när vi kom till flygplatsen började vi känna oss lite trötta. Planet avgick i tid och vi ville egentligen bara somna direkt, men bestämde oss för att hålla oss till efter första måltiden. Den kom lyckligtvis ganska direkt, sen var det bara att dra på ansiktsmasken och stoppa i öronpropparna. Jag vaknade till 1 gång, gick på toa och sträckte lite på benen. Sen somnade jag snabbt om och sov tills det var dags för frukosten, då var det bara 1,5 timme kvar av flygresan. Jörgen och Kim sov också hela vägen. Så 10 timmar på flyget kändes som 3, hur smidigt som helst.

Väl hemma i lägenheten kändes allt lite märkligt. Vi hade ju planerat att vara skittrötta och ligga och dröna vid TV´n hela helgen. Nu var vi istället hur pigga som helst, och vädret var helt fantastiskt. Vi bestämde oss därför lite spontant att åka till Mora för att fira Påsk. Jörgen åkte och hämtade nya bilen som stod parkerade på jobbet. Sen brände vi iväg.

Är jätteglad att vi åkte. Det var så kul att få träffa familjerna, äta påskmat och mysa i vårvädret. Det blev som en förlängning av semestern helt enkelt. Båda jag och J jobbar dock imorgon så vi kommer att bränna iväg hemåt här under eftermiddagen.

Bangkok

Nu har vi spenderat några dagar i Bangkok. Jag gillar staden oväntat mycket. Var orolig för att värmen skulle göra att jag tappade lusten att göra saker. Men grejen är att man är liksom inte ute och strosar så mycket här. Taxi är det billigaste färdmedlet (typ gratis), så man åker från A till B hela tiden och hinner inte bli så varm. Det är luftkonditionering överallt så man hinner till och med frysa mellan varven. Jag har börjat gå runt i långärmat som thailändarna. I början tyckte vi dom var galna på grund av det ;).

Det har inte blivit så mycket turistgrejer som det var tänkt från början. Vi har shoppat, varit på ett akvarium och gått i en fin park. Vi tänkte åka till ett tempel, men det blev så jobbigt med klädkoden där eftersom jag inte har med mig några långbyxor, så vi struntade i det. Mest har vi shoppat, shoppat och shoppat. Jörgen är helt galen, en mästare på att fynda. Jag fattar inte vart han ska göra av allt när han kommer hem. Jag har haft lite svårare att hitta kläder, smink är inga problem och jättekul att handla. På dom billiga fyndställena går det inte att prova kläderna, och det mesta för tjejer är one size och väldigt smått. Jag har svårt att bara chansa på att det kommer att passa, även om det är billigt. Men det har blivit en hel del i alla fall. Jörgen har varit ett bra stöd och hjälpt mig gå lös.. "köp den", "köp den", hehe :).

Hotellet är galet fint, lite FÖR fint för oss tycker vi. Det är mest den extrema servicen vi inte känner oss riktigt bekväma med, allt annat är underbart :). Innan vi åkte från Hua hin diskuterade vi huruvida vi kunde komma och checka in i våra flipflops. Vi bestämde oss för att det gick bra. Men när vi började rulla in mot entren ångrade vi oss lite. För att komma in åker man förbi en spärr med tillhörande vakt, sen vidare mot ingången som ligger avsides runt huset. När taxin väl stannade kom det fram ca 5 personer och öppnade dörrarna för oss, slet grejerna ur händerna och hälsade oss välkomna i munnen på varandra. Vi kände oss som kungligheter, i flipflops och solkläder. Väl inne i entrén såg vi dock att det fanns fler "vanliga" människor och kunde slappna av lite bättre. Det visade sig att vi hade blivit uppgraderade till en finare svit. Jag och J har av någon anledning alltid lyckats bli uppgraderade när vi bor på fina hotell, så det var lite kul att det blev så nu med.

Utsikten från rummet är makalös, vi bor på plan 54 ser halva Bangkok. När vi åker upp i hissen måste vi svälja flera gånger för att inte få ont i öronen. Ut på balkongen vågar vi knappt gå, det ilar i hela kroppen av svindeln. Servicen är dock som sagt lite överdriven. Varje dag efter att städpersonalen varit här kommer det en annan person och frågar om städningen är till belåtenhet. På morgonen lyckas dom smuggla in en tidning innanför dörren. Och på eftermiddagen går dom in och lämnar ett kort på sängen där det står vilket väder det ska bli kommande dag. Kim tycker det är så jobbigt att han har stör ej-knappen intryckt hela tiden när han är hemma ;). Vid hissarna och runt om på hotellet står det personal bara för att hälsa när man kommer och går förbi. Till och med på gatan utanför hotellet står det personal som hjälper en med råd om vart man ska. Frukostbuffén ska vi inte ens tala om. Första morgonen tyckte vi att den var lite "alldaglig", sen upptäckte vi att vi missat ett helt rum :P.

Det blev mycket om hotellet nu. Men det har varit en stor del av vistelsen här i Bangkok. Vi börjar faktiskt bli lite trötta och har spenderat en del tid på hotellet. Speciellt på kvällarna. Men imorgon åker vi hem så nu är det bara att njuta av den tiden som är kvar :)

Rapport från Paradiset

De senaste dagarna har varit riktigt slappa. Det är bara så som det blir här i Hua hin :). Vi har shoppat lite, badat, ätit mat och fått massage. Levt semesterliv helt enkelt, och firat Songkran såklart. Ni som har mig och Jörgen kanske sett Vickys bilder på Facebook som lades upp igår, in och kika annars :)

Ikväll ska vi på hemmafest hos Micke och Vicky, V fyller år. Det ska bli kul att träffa fler av deras kompisar. Dom pluggar på ett amerikanskt universitet med studenter från hela världen, så det blir nog en blandad kompott. Jag ska gå och se om jag kan få lite hjälp att fixa håret av någon salong här nere på gatan. Håret blir så fluffigt och svårt här i fukten och värmen. Jag har ingen plattång med mig och får ingen ordning alls på det. Ska även använda mitt nya smink som jag köpte igår. Har sminkat mig en gång under de två veckor vi varit här, så jag längtar efter att få fixa till mig lite.

Imorgon bär det av till Bangkok, där stannar vi tills vi åker hem på Torsdag. Jag och J ska bo på ett riktigt lyxigt hotell, Lebua at state tower. Det ligger i Bangkoks näst högsta skyskrapa. Vi hittade en bra sista minuten deal med 48% rabatt, så vi betalar bara strax över 700 sek/natt. Det sägs att det inte går att få så mycket lyx för pengarna i någon stad som i Bangkok, och det verkar ju stämma :). Väl där ska vi shoppa och gå på lite sevärdheter. Det har inte blivit så mycket sånt här i Hua hin.

Hej så länge.

Songkran

Kims kamera visade sig vara på vift, så jag har tyvärr inga bilder att visa från Songkran än. Men jag hittade en video på youtube som ger en ganska exakt bild av hur det är :)



Man firar alltså nyår med en stor vattenfestival där alla deltar, överallt. Vill man inte vara med måste man låsa in sig. Ju mer vatten man får på sig, desto mer tur/lycka får man det kommande året. Folk går även runt och kletar ned varandra i en blandning av talk och vatten. Det ger extra mycket lycka :). Det är svårt att beskriva hur stort detta är. På varenda gata står folk med vattenpistoler, vattenslangar och ibland stora hinkar med isvatten. I början försöker man undvika att bli blöt, men det dröjer inte länge innan man är dyngsur.

Vi mötte upp med Micke och Vicks, sen körde vi all in och firade som äkta thailändare med hawaiiskjortor och vattenpistoler. Alla barer och restauranger sätter ut stora högtalare på gatan och spelar hög musik. Sen dansar man, dricker och sprutar vatten på varandra hela dagen. Många åker runt i bilar med flak och kastar ut vatten, det är rena kaoset i trafiken. Trots att man är "fiender" i vattenkriget är alla jättekamratliga och låter andra fylla på vattenpistolerna vid deras vattenslangar/hinkar. Det är en otrolig stämning, även om man är nykter som jag. Dom andra shottade och drack massor med bira, vilket i och för sig kanske gör det lite roligare;). Till och med brandkåren hade ställt ut en bil på gatan utanför stationen som sprutade vatten rakt upp i luften så det regnade ner över alla människor. Och polisen var också med, kanske ofrivilligt, men dom klagade inte heller. Hade aldrig fungerat i Sverige.

Som sagt, alla bör uppleva en Songkran :)

Underbara Songkran

Alla bör uppleva en Songkran. Det är bland det häftigaste jag varit med om. Berättar mer imorgon när jag fått låna Kims laptop. Han har hade kameran med sig också, så om kameran är hel kan jag visa lite bilder. Kim ligger för övrigt däckad på rummet sedan flera timmar tillbaka, och klockan är bara 22.00 ;)

Tillbaka i Hua hin

Nu är vi tillbaka i Hua hin för att fira Songkran (thailändska nyåret). Behöver jag säga att vi inte tog båten tillbaka? :p. Taxi blev det, tog samma tid, 1000bath billigare dessutom. Det är tydligen inte så lätt att få hotell här i Hua hin under Songkran. Men vi gick tillbaka till vårt "gamla" och lyckades få rum, tryggt och bra. Om än lite dyrare än sist, och inte alls lika fint som det vi bodde på sista två nätterna i Pattaya. Det första vi tog in på som verkade ok till en början, visade sig vara rena skräcken. Så fort dom laga mat i puben på nedervåningen började det stinka matos i våra rum. Det var ett amerikanskt gesthouse också med en massa otrevliga gubbar nere i puben, och det var deras snusk-bacongrejer som stank. Alla kläder vi hade med oss blev helt indränkta i matos, så vi blev tvugna att tvätta i handfatet när vi kom till det andra hotellet. Det var i alla fall så fint med jättetrevlig personal, rena drömmen. Pattaya i sig var ingen hit enligt min smak. Man måste nog vara packad för att kunna uppskatta det. Vi mötte upp med en av mickes kompisar där, en tysk kille vid namn Claus. Han visade oss runt på alla "sevärda" platser. Och sevärda kanske dom är, men det räcker med en snabb titt. Vi började med att gå strandpromenaden, lortigt och full av horor och missbrukare, och horor som missbrukar. Det är inga vanliga "barflickor" vi snackar om här utan värsta sorten. Satte man sig någonstans kom det en lodis och skulle ha pengar för att man satt sig på "deras" spot. I anslutning till strandpromenaden fanns Walkingstreet. Det är svårt att beskriva denna gata. På dagarna är den lika öde som en öken, på natten lever det upp till en litet lortigt minivegas, utan någon som helst klass. Det är bara turister, påstridiga säljare och barflickor där. Man måste nog som sagt vara full så man tappar hämningar och principer för att stå ut. Nu blev det bara en massa gnäll på Pattaya. Men jag är faktiskt glad över att ha sett det, en upplevelse att tänka tillbaka på. Men jag kommer nog inte att återvända dit :)

Mardrömsresan

Nu är vi framme i Pattaya och har checkat in på ett litet gesthouse som vi hittat. När vi först klev in genom dörrarna var vi skeptiska. Det ligger i en gränd och har en sunkpub/reception på bottenvåningen, rum på övervåningen. Men vi bad om att få se rummen först och blev positivt överaskade. Fräscht för 700 bath/natt. Vi hade säkert kunnat pruta om vi orkat dock. Men, nu var det ju hitresan jag ville berätta om. Den började bra. Vi fick åka en sval och fin minibuss 30min till en närliggande by för att åka med båten. Båten var också väldigt fin, två våningar med öppet däck med tak på övervåningen, och rum med ac på botten med två mindre däck åt varje håll. Soffor med kuddar överallt, riktigt mysigt. Det var två pensionerade sjömän som ägde båten om jag fattade det rätt, en svensk och en britt. Vi satte oss på övre däcket. Det guppade rejält och jag kände snabbt en tendens till illamående. Sa till Jörgen och Kim att jag skulle ner och lägga mig och vila i en av sofforna. Men precis när jag reste mig upp gungade hela båten till och knuffade omkull mig. Fick tag i en av sömmarna på skinnsoffan och slet nästan av naglarna. Gjorde skitont. Ner kom jag men så fort jag kom in kände jag att illamåendet eskalerat så jag gick ut på en av däcken på nedre plan. Satte mig på en liten trapp så "privat" det nu gick. Dröjde kanske 30 sekunder innan jag blev tvungen att luta mig över relingen. Satt där och kaskadspydde i vad som kändes som en evighet. Trots att jag försökte utnyttja vinden fick jag kräk i hela ansiktet och på båten för att det blåste så mycket. En stackars brittisk kille bakom mig erbjöd både vatten och papper. Tillslut hade jag spytt ur mig så mycket att jag kunde gå in på toan och skölja av mig. Jag mådde piss och kände mig så generad att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Började gråta hejdlöst, och Jörgen och lövet hade fortfarande ingen aning om vad jag genomled. Gick halvvägs upp till trappan till övre däcket och ropade stortjutandes på J. Tur att han vet hur jag är, annars hade han nog blivit lite skärrad :p. Vi satte oss på nedre däck och en av ägarna (brittfarbrorn), kom och frågade hur det var fatt. När han fick veta att jag var sjösjuk bad han oss komma in så dom kunde ta hand om mig. Jag fick en spyhink och en annan med isvatten och små trasor att badda mig med. Tur var det, för jag spydde verkligen konstant hela resan, 3,5 timmar. Både personalen och snälla medresenärer erbjöd mig åksjuketabletter. Men jag vill inte ta något jag inte riktigt vet vad det är, sen hade jag inte kunnat behålla dom heller. Lyckades somna av ren utmattning vid ett par tillfällen, men så fort jag slog upp ögonen började jag spy igen, fast jag inte hade något kvar att spy upp. Det värsta var när jag tittade på J och såg att han också mådde dåligt, min stabila punkt :p. Men som tur var varade det bara 5 min. Snacka om lättnad när vi började se hamnen. Men jag måste säga att med tanke på omständigheterna var det inte alls så farligt som det hade kunnat vara. Jag blev så bra omhändertagen av både Jörgen och personalen. Det var helt enkelt bästa möjliga ställe att bli sjösjuk på :). Nu har jag ätit, duschat, och bäddat ner mig i sängen på rummet. Är totalt slutkörd i hela kroppen så det känns obeskrivligt skönt. J och lövet är och tar en promenad och ser dig omkring. Det blev ett långt inlägg utan radbyte, får inte till det i mobilen. Hoppas det går att läsa i alla fall. Nu ska jag sova lite. Nattis :)

Vidare mot Pattaya

Nu har vi spenderat snart en vecka i lugna hua hin. Och ni som varit inne hos superhunken har kanske läst att vi inte gjort så överdrivet mycket. Passar mig bättre än det passar honom, Jörgen är någonstans i mitten ;). På dagarna har vi badat eller bara slappat, och på kvällarna har vi gått på alla marknader och shoppat. Thaistorlekar är inte som våra hemma har vi bittert fått erfara. Jag hittade två par supergulliga pjamasshorts där rumpan inte fick plats, jag har ju snarare latinorumpa än thairumpa. lövet köpte några tröjor som inte passde, och några som gjorde det. Jörgen har köpt kepsar. Nu säger Jörgen att vi ska göra oss klara så vi inte missar båten till Pattaya. Han har blivit som en pappa för mig och lövet här, ansvarar för både navigation, ekonomi och övrig planering. Lövet hjälper till öite, jag bara hakar på :). Vet inte om vi kommer ha internet medan vi är i pattis så det var därför jag ville passa på att skriva lite nu. Bloggar från mobilen så ni får ha överseende med ev slarvfel :). Hej så länge!

Chill i Hua Hin

Fan vad bra vi har det här alltså. Vi myser och bara tar allt som det kommer, egentligen har vi inte gjort så mycket mer än att se oss omkring och ätit mat. När man går omkring känns det lite som att se en film, och det är svårt att lära sig hitta. Affärerna täcks över med tyg när dom stänger. Så allt ser olika ut beroende på vilken tid man är ute.

Poolhäng tidigare idag. Kim var taskig och skvätte vatten på mig :p


Lunchen..



Ni glömmer väl inte bort att kolla in Kims blogg Superhunk? :). Har märkt att vi skriver om olika saker, fast vi gör allt ihop. Ganska kul faktiskt!

Nu ska vi ta en liten tupplur, sen göra oss klara för att gå ut på middag. Ikväll blir det nattmarknad. Vi var där igår också, väldigt bra kvällssysselsättning. Jag ska köpa mig en t-shirt eller två. Har nästan bara med mig linnen och brände axlarna lite första dagen när vi var ute och åkte moppe. Det gäller att vara försiktig.



Framme

Nu är vi framme i Thailand och faktiskt inne på andra dagen redan, fast det känns som att vi varit här mycket längre. Vi hann med så sjukt mycket igår, trots att vi var jättetrötta. Idag är vi pigga och glada. Vill börja med att berätta att även Kim (Lövet) har skaffat en blogg för att kunna skriva om resan, så om jag inte uppdaterar ibland kanske han gör det. Ni hittar den HÄR.

Resan gick bra, över all förväntan. Ärligt talat tycker jag det är jobbigare att åka buss mellan Mora och Stockholm. Eftersom jag inte är minsta flygrädd tycker jag bara att flygresan är spännande, man vet att det är början på något kul. Taxiresan mellan Bangkok och Hua hin var dock inte lika kul. Mellan 120-140 km/h hela vägen utan bälte. Men jag bestämde mig för att det skulle gå bra och sov en stund :).

Väl framme åkte vi hem till Micke och Vicky, dom har ett jättemysigt hus här i Hua hin. Sen åkte vi och fixade ett hotell, snälla Vicky hjälpe oss förhandla priset. Vi fick dock inte checka in direkt så vi åkte och käkade i ett stort köpcentrum. Vi var för trötta för att shoppa på riktigt, så vi kommer definitivt åka tillbaka dit igen.

Det var så skönt när vi fick checka in på hotellet och sova i några timmar. Jörgen var så slut att han tydligen var uppe och yrade lite, jag sov dock så djupt att jag inte märkte något. Sen åkte vi och träffade Micke och Vicky för att äta middag. Vi har hyrt moppar att åka runt på, det är så man tar sig fram här. Det finns knappt några taxibilar alls. Ingen av oss har haft moppe, så det var lite nervöst först. Men man får helt enkelt räkna med att leva lite farligare här, (sorry föräldrar).

Middagen var helt galet god. Restaurangen ligger en nära M och V´s hus, en bit från turiststråken. Det är kul att få gå på samma ställen som lokatbefolkningen, mer genuint. M och V beställde in några av sina favoriträtter, kanske 5-6 stycken som vi delade på. Bara fisk och skaldjur, precis i min smak :).


Moppepojken Kim. Vi fick en röd och en rosa moppe, Kim paxade den rosa direkt.

Frukosten imorse. Jag var väl egentligen sugen på en macka och kaffe, men Pad Thai är inte fel det heller. Och vi är ju faktiskt i Thailand :)

Igår kväll när vi satt ute på Micke och Vickys baksida var det en del mygg. Jag tog på mig myggmedel, men Jörgen och Lövet struntade i det. Jag och Jörgen klarade oss helt, men stackars Lövet vaknade upp så här imorse. Helt sjukt, han måste ju varaöverkänslig? :P


Kan avsluta med att tillägga att vi än så länge haft tur med vädret (peppar, peppar). Det är soligt men ändå fläktar det skönt. Innan vi kom hade det vara regnat och varit riktigt kyligt i flera veckor. Vicky hade till och med sovit med strumpor :P. Men nu är det tack och lov fint, och vi har varit på stranden flera timmar idag.



RSS 2.0