Sjukstuga

Nu har Jörgen insjuknat i det jag hade över jul. Han ligger här med över 38 i feber, stackars liten. Jag kom precis hem från jobbet så jag ska värma på lite mat till oss. Gjorde storkok med linssoppa igår som tur är. Väldigt bra mat för sjuklingar, och andra.

Receptet är en STOR favorit och hittas här. Jag har lagat den i flera år och alla jag tipsat den om har också älskat den. Extra perfekt såhär i mellandagarna när plånboken blivit mindre och magen större ;)

Nyår = Nystart

När det det kommer till nyårsafton börjar man ju tänka på vad man åstadkommit under året. I år känns det lite sisådär, har ju i princip inte åstadkommit ett dugg. Men just därför känns det ganska skönt att det snart är ett nytt år, och en ny start.

Det är egentligen inte så viktigt att jag inte åstadkommit något. Jag har ju trots allt fått vara med om en massa kul, det är lätt att glömma det när man rannsakar sig själv. Jag tror att jag ska göra av sammanfattning av året, Camillas nyårskarameller?!. Allt finns ju faktiskt här på bloggen, och den har jag ju faktiskt skapat i år :)

Kaviar

Jag har börjat äta kaviar, hade glömt bort hur gott det är. Kalles randiga är ju ingen nyhet direkt, fattar inte att jag aldrig testat tidigare. Allt annat pålägg kan dra åt skogen.




Rastsnack

Sitter på jobbet och har rast. Jag tror inte jag jobbat kväll sedan jag bytte avdelning i september, så det känns lite ovant.

Det har för övrigt varit en väldigt intressant dag. Jag bytte arbetsgrupp förra veckan och har därav fått nya arbetsuppgifter. Vi är två personer som sitter här, jag och S. Förra veckan jobbade jag förmiddagar och S jobbade kväll, vilket betyder att vi hade 30 minuter per dag tillsammans. 30 minuter per dag har jag alltså haft möjlighet att ta hjälp av S, resten av tiden har jag försökt arbeta självständigt i den mån jag kunnat.

Det föll sig så illa att jag alltså i princip inte hunnit få någon överlämning alls. Och nu har S semester och jag ska styra skeppet på egen hand. Och man kan säga att jag drabbades av lite sjösjuka när jag kom i morse. Anlände vid 11.00, efter 5 dagars julledighet och hittade ett mail från S där han gjort sitt bästa med att försöka lämna över alla bajsmackor. (Bajsmackor = ärenden som av olika anledningar är skitsvåra att lösa). Han har jobbat över jul och då kan det vara svårt att få tag på alla människor man behöver komma i kontakt med för att komma vidare.

Jag gick från att efter första timmen säga "Om jag säger upp mig nu, får jag gå på dagen då?", till att några timmar senare säga "Vilket flyt, jag måste ju vara född till det här". Båda var väl kanske en aning överdramatiserade. Men det är ganska klassiskt här på bygget, saker och ting svänger snabbt.

Nu ska jag köra sista spurten!

Klen

Jag är fortfarande sjuk så det har ju varit lite tyst här. Fick hosta och feber på julafton och sen har det kommit och gått lite. Men det blev en väldigt mysig jul i alla fall!

Nu är jag hemma igen och väntar på att Jörgen ska komma hem med lite sushi. Han slutade för över 1 timme sedan men det är tydligen kaos där ute i mellandagsrean. Ser faktiskt fram emot att äta något annat än julmat, även om det är riktigt gott :)

Ska inte skriva mer nu. Känner att jag är lite snurrig i bollen och att det bara blir osammanhängande :P

Julafton

Ville bara titta in och önska god jul :). Vi har fullt upp här, ska äta lite jullunch hemma nu. Sen ska vi titta in hos faster, hos Svärmor och sedan vidare till Mormor och Morfar på Sollerön lagom till Kalle.

Tyvärr mår jag inte så bra idag, vaknade med hosta och ont i kroppen. Var ute och sprang ärenden i stort sett hela dagen igår och blev kall. Mina fötter var så genomfrusna när jag kom hem att jag fick sitta och värma dom med hårfönen i 30 minuter :P. Så idag blir det att hålla sig inne, det är 23,5- just nu.

Dagen före dopparedagen. Granen är klädd, ...

100media_imag026 (MMS)

Dagen före dopparedagen. Granen är klädd, skinkan är klar och glöggen står på spisen :)


Shoppinglunch med mamma och Madde!

100media_imag026 (MMS)

Shoppinglunch med mamma och Madde!


Mora

Det är skönt att vara i Mora. Skulle kännas konstigt att fira jul någon annanstans, fast jag skulle kunna tänka mig Thailand också :). Igår innan jag åkte från jobbet satt jag och pratade lite med min chef E. Bredvid mig hade jag min gigantiska resväska. Då säger E..

E: Julhelgen är den bästa helgen att gå ut i Stockholm.
Jag: Jaså? Varför då?
E: För att alla bondläppar åker hem.
Jag: Ursäkta?
E: HAHAHA, jag ville bara se din reaktion.

Sängmys med Bolo, och bollen. Bolo lever f...

100media_imag025 (MMS)

Sängmys med Bolo, och bollen. Bolo lever för bollen, ingenting är viktigare.


Ombord

Efter att nästan ha blivit nedtrampade av en flock galopperande julfirare är vi äntligen på väg hem till Mo-town. Ni vet ju hur mycket jag hatar centralen i vanliga fall, i juletider är det dock nästan att man får tillfälliga självmordstankar :p. Men nu väl på bussen är allt toppen, vi har en jättegullig bussvärdinna som snart ska servera lite kaffe :)

Stora väskan

Det fick bli stor väska den här gången. Det var den som rymde allt, och jag orkar inte släpa flera väskor/påsar. Jag har till och med lite utrymme kvar till allt småplock jag kommer att komma på att jag behöver innan vi åker imorgon.



Jörgen är på väg i säng redan. Han kom hem vid 21-tiden och var helt färdig. Tydligen har han varit ute hela dagen i kylan och släpat julgranar. Han tog precis en värktablett för att han hade så ont i kroppen, stackars :(.

Vissa dagar är det tacksamt att sitta inne på ett kontor. Jag tog dessutom en kopp kaffe här på kvällskvisten, så jag känner mig inte ett dugg trött. Ska stanna uppe lite extra länge så jag kan sova lite på bussen imorgon. Jag blir sjukt rastlös så det gäller att vara taktisk!

Jag vet..

Jag är en riktig sucker för matprogram på TV, det blir liksom aldrig gammalt i min värld. Så hur kan jag inte bli överlycklig nu när alla julspecialare visas?

Jag har ett extra gott öga till brittiska tv-kockar, Jamie och Nigella är mina stora favoriter (trots att Jamie blivit en sell out med alla sina produkter i mataffärerna och kryddplantor på Plantagen), min beundran är dock så stor att jag förlåter honom för allt, och till och med köper hans grejer. Han är min bild av den perfekta mannen, tätt följt av J. Och Nigella är den perfekta kvinnan, tätt följt av mig.





Pjuh

Då vad allt klart inför julen. Nu ska bara väskan packas, sen är vi redo för Mora. Sjukt hur fort tiden går, kan inte fatta att vi åker imorgon.

Kom på en sak jag inte gjort.. kokat senap. Jag sa till Mamma att jag kunde göra det eftersom jag hade så mycket senapspulver kvar från förra året. Vi gör världens grymmaste senap, den är ett måste till skinkan.

Har du kokat senap mamma? Eller ska jag ta med pulvret? :)

Mer julstämning

Vi har alltid ett Yankee candle tänt hemma. Jörgen köper med sig dom från jobbet, tyvärr är dom ju ganska dyra i vanliga fall. Men nu när jag vant mig vid att alltid ha dom hemma hade jag nog kunnat köpa dom till fullpris också, (dom räcker väldigt länge). Hela lägenheten fylls av en alldeles lagom skarp doft, mys på hög nivå!

Det här är ett julljus.. luktar underbar!


Julig mat till middag blev det också. Kalvsylta med pocherade ägg. Det kanske inte ser så trevligt ut, men det var jättegott!

(Här var bilden på maten från början. Jörgen sa att det såg vidrigt ut och att den gjorde att bloggen tappade all klass;)

Paketen

Jag tycker det är riktigt kul att slå in och göra fina paket. När jag var liten ville jag jobba på Duka för att jag tyckte dom gjorde så fina paket ;). För ett par år sedan fick J massor med presentpapper med sig hem från jobbet, skitfult papper. Men ekonomisk som jag är har jag velat göra slut på det, och det räckte hur länge som helst.

Så nu gjorde jag äntligen slag i saken och köpte nytt papper och snöre. Eftersom vi haft så mycket snö i år bestämde jag mig för att köra på ett snö-tema. Lät fantasin flöda och rotade till och med fram lite snygga kryddor ur skafferiet som fick bli dekoration. Tycker faktiskt att det blev väldigt fint!






Det enda tråkiga var att papperet var genomskinligt, så jag blev tvungen att ta flera lager. Det gjorde att det blev lite knöligt. Men efter resan till Mora kommer dom nog hinna knöla till sig i alla fall, så det spelar inte så stor roll!

En eftermiddag i stan

Jag har varit i stan hela eftermiddagen och köpt alla julklappar, nästan i alla fall. Jag har en kvar, och jag vet redan vad jag ska köpa. Det gick över all förväntan måste jag säga. Jag blev inte arg en enda gång, inte ens irriterad. Trots att jag var helt nykter ;).

Jag tackar min goda planering. Satt och kikade på nätet igår kväll, så jag visste precis vilka affärer jag skulle gå i. De svåraste klapparna betade jag av inom loppet av en kvart (till herrarna i familjen). Eftersom det började så bra fick jag till och med lust att gå runt och titta. Lyckades till och med improvisera fram en present, så det blev något helt annat en vad jag tänkt från början!

Nu ska jag sätta på lite julmusik och slå in klapparna. Det luktar julskinka i trapphuset så jag är redan i stämning :)

En ingenting-dag

Idag har jag gjort absolut ingenting. Städat lite bara, men det räknas knappt. Jag älskar att göra ingenting!

Vitvinskokta blåmusslor



Jag märker hur dålig matlust jag haft under tiden jag var sjuk, nu är helt plötsligt matintresset tillbaka :). Det här var i alla fall vår middag igår och jag måste verkligen tipsa om det. Det är enkelt att laga och går snabbt. Dessutom känns det sjukt lyxigt, speciellt med ett glas gott vin till. Det är dock en rätt man bör hålla sig hemma efter att ha ätit, pga all vitlök.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 port ~ 1,6  kg färska blåmusslor ~ ca 1/5 dl olivolja ~ 3-5 vitlöksklyftor, finhackade ~ 1-2 röda chilifrukter ~ 2 scharlottenlökar, finhackade ~ salt och peppar ~ ca 2 dl torrt vitt vin ~1 rejält knippe strimlad färsk basilika

Skrubba musslorna, ta bort "skägget" och kasta de som är trasiga. Knacka på dom som är öppnade, stänger dom sig går dom att använda. Hetta upp olivoljan i en kastrull stor nog för musslorna. Tillsätt vitlök, scharlottenlök och chili. Fräs i ca 20 sekunder. Häll i musslorna och stek med i någon minut, rör om då och då. Slå på vinet och sätt på locket. Musslorna är klara efter ca 5 minuter då dom öppnat sig. Strö över basilika och servera som dom är eller med pasta.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Blev lite chockad när jag såg bilden nedan. Min bild av mig själv är att jag är lagom lång och ganska ståtlig. Men här ser jag ju att jag är rätt kort och stubbig. Inte så skoj, men förhoppningsvis gör min självkänsla att jag utstrålar lite "ståtlighet" live i alla fall ;)







Julshoppning

Imorse sa jag till Jörgen att jag skulle behöva åka in till stan och julhandla lite. Jag har svurit att jag aldrig mer ska åka in till stan på en helg, det är det värsta jag vet. Men idag kände jag mig konstigt nog ganska motiverad. J blev nog ganska förvånad över mitt initiativ. Det är ju inte bara helg, utan dessutom helgen före jul.

Jag planerade att börja med att besöka en pub och ta en öl, då blir det helt plötsligt mycket mer uthärdligt att trängas. Det är ett knep jag kom på för flera år sedan. Den enda nackdelen är att det är lätt att spinna iväg och köpa sånt man egentligen inte vill ha och måste lämna tillbaka dagen efter, men det är en risk jag är villig att ta.

Vi kom iväg, men 10 meter från huset kände jag att jag verkligen inte hade någon lust över huvud taget. Så vi gick till VI och handlade mat istället. Har inte varit där sedan den öppnade. Vart riktigt positivt överraskad. Det var som food heaven. Man blir hungrig så fort man kommer in där, precis som det ska vara!

Får ta julshoppingen i veckan istället!

Fattiga riddare med banan och lönnsirap

Jag och J har inte hunnit ha någon riktig adventsmysfrukost i år. Så vi slog på stort idag med en riktig brakfrukost. Vi åt till och med i köket, vilket kanske hänt totalt 3 gånger sedan vi flyttade in i lägenheten. Riktigt mysigt var det och nu är vi helt proppmätta.





Fredagsmys

Jag och J är hemma och myser. Det var faktiskt väldigt länge sedan vi var lediga och hemma en helg båda två. Antingen har J jobbat, eller så har någon av oss varit i Mora. Det känns jätteskönt att bara vara hemma och veta att vi kommer få sova ut tillsammans imorgon.

Jag älskar att ta bilder på J när han målar. Det gör att jag också känner mig kreativ ;). Det blir som att vi har något originellt tillsammans. Det blir så himla fina bilder med alla färger och former. Och J är så fin och harmonisk när han sitter med penna i hand, det syns verkligen hur mycket han älskar det. Som terapi bara av att titta på.



Enkel parmesankyckling



Det var länge sedan jag lade upp ett middagstips nu. Mycket på grund av bloggpausen såklart, men och andra sidan har jag knappt lagat någon mat heller. Den här lätta och supergoda rätten var en riktigt bra helgmiddag. Blev tipsad av mamma Agneta, henne kan man alltid lita på :)

Ingredienserna:
- Kycklingfilé, innerfilé eller lårfilé
- Torkad parmesanost, (en normalstor påse)
- Turkisk yoghurt
- Salt och Peppar
- Ev. lite pressad vitlök
- Ris till servering

Sätt ugnen på ca 250 grader
Gör en röra av turkisk yoghurt, torkad parmesan och ev lite pressad vitlök. Snåla inte med parmesanen, det ska bli som en tjock mousse. Salta och peppra kycklingen. Väljer man kycklingfilé kan det vara bra att förgrädda filéerna lite i ugnen innan man brer på röran. Med innerfilé och lårfilé kan man bre på röran direkt. Grädda i ugnen tills kycklingen är klar.

Tid

Jag måste säga att det varit väldigt skönt att bara jobba halvtid denna vecka och nästkommande. Det hade såklart varit roligare och mer givande under andra omständigheter, men nu är det ju helt enkelt som det är. Att jobba 4 timmar per dag är ju ingenting.

Ett vanligt dygn är ju uppdelat på 8 timmars sömn, 9 timmars jobb (ink lunch) och typ 4 timmars fritid. Dom övriga 3 timmarna försvinner när man förbereder sig inför de två första kategorierna. När man jobbar halvtid är det helt plötsligt fritiden som är den övervägande kategorin. Och ju mer jag tänker på det är det väl så man borde leva sitt liv?

Ni hör ju själva.. jag har till och med tid att filosofera nu. Kanske hinner och orkar jag till och med köpa alla julklappar (har köpt 1 hittills). Och jag vill inte gapa efter mycket.. men det kan hända att jag hinner gå till frissan också..


En kul grej

Micke är grym på att göra roliga filmer. Så roliga att jag får skrattkramp och nästan dör när jag kollar på dom. Han hjälpte bland annat oss att klippa en semestervideo från ett all incusive hotell i Dominikanska. Låter inte så spännande, men han fick till och med den att bli kul. Nu var det dock ett par år sedan han gjorde någon film sist, kameran har tydligen gått sönder.

Igår fick jag dock se en som jag inte fått nöjet att se tidigare. Den blev till för några år sedan när Micke gick 1:a ring på mediaprogrammet. Den här gången är det inte han som regisserar utan en av hans klasskompisar, Micke spelar istället rollen som Pekka. Det som blir extra kul är att det från början var menat att bli en "seriös" actionrulle, men inte helt oväntat spårade det ur en del. Den stackars regissören fick kämpa hårt med att hålla ordning på sina aktörer.

I slutet av terminen var det en stor filmgala i aulan på skolan, alla elever, lärare och föräldrar var inbjudna. 3:e ringarna visade stolt upp sina seriösa och välarbetade alster, och alla blev såklart väldigt imponerade. Sen var det 1-ringarnas tur....


Förbereder middagen. Yum!

100media_imag023 (MMS)

Förbereder middagen. Yum!


Micke hjälper mig byta strängar på gitarre...

100media_imag023 (MMS)

Micke hjälper mig byta strängar på gitarren. Den har varit trasig i säkert 2 år och jag har inte kommit mig för. Ska bli kul att ha gitarr igen :)


Börjar äntligen vakna till

Allt har gått bra. Det var inte det trevligaste jag gjort, men inte det otrevligaste heller kan jag säga.

Igår var jag lite nervös att allt skulle skita sig, "skita sig".. haha. Jag började dricka laxermedlet strax efter 17-tiden och skulle få ner totalt 4 liter på 4 timmar, och gärna så mycket vätskeersättning som möjligt. I informationsbladet stod det att det skulle börja verka inom 1 timme, efter 1 timme och 15 min hade fortfarande ingenting hänt. Och Micke skulle komma runt 18.30, och jag skulle gå ner och öppna porten till honom eftersom portkodsdosan är ur funktion. Jag var riktigt nervös att inte hinna ner innan det var kört, men det gick bra.

Jag har vanligtvis inga problem med att äta och dricka sånt jag inte tycker om, men det var verkligen jobbigt att få ner hela 4 liter av den där helvetessaften. Det smakade metalliskt, ganska likt blod faktiskt. Micke var stöttande och smakade för att kunna sympatisera med mig. Han var inte ens rädd för eventuella konsekvenser. Det beror nog på att han var i Östersund för några veckor sedan och drack bajsvatten, han är helt enkelt van. Skönt att ha en erfaren bajsare som sällskap.

Natten gick bra och vi tog oss till sjukhuset i tid i taxi, väldigt smidigt. Jag hann inte ens jaga upp mig fören jag satt på britsen och plötsligt fick lite smått panik. Det var dock absolut inte lika genant som jag föreställt mig, personalen var väldigt proffsig och jag kände mig inte utblottad på något sätt. Undersökningen skulle ta 20-30 minuter, efter ca 5 minuter hade jag freakat ur totalt och fick både smärtstillande och lugnande. Det var väldigt skönt, önskar att jag fått det från början. Var dock fortfarande skräckslagen och började lulla om att dom skulle hämta Micke, vilket dom med glädje gjorde. Allt för att lugna galenpannan ;).

Jag vägrade kolla på skärmen och låg mest och åmade mig. Micke kollade intresserat och utbrast plötsligt.. "OJ", helt chockat. Tur att jag hade lugnande i kroppen, annars hade jag nog blivit nervös. Nu sluddrade jag bara att det inte var en lämplig kommentar och fortsatte att åma mig istället. Tydligen så hade kameran kommit till en "tvåvägskorsning", vilket Micke tyckte var intressant. Så farligare en så var det inte. Jag fick en detaljerad redogörelse efteråt.

Läkaren sa i alla fall att allt såg bra ut, men att jag förmodligen är överkänslig mot något livsmedel. Kan vara allt från mjöl, socker eller fibrer. Skönt att ha det överstökat i alla fall, jag får pröva mig fram helt enkelt. Nu kommer i alla fall Jörgen hem. Då ska vi ha filmkväll med chips och dipp, perfekt när man fastat i ett dygn :)

Skål!

100media_imag021 (MMS)

Skål!


Om hur kul jag ska ha det kommande dygnet..

Fast först två saker:
1) Tack för dom snälla kommentarerna igår, det värmde!
2) Det här inlägget kommer att innehålla otrevliga detaljer.

Igår skrev jag ju och berättade om att min mage ska utredas. När husläkaren berättade att hon skulle skicka en remiss sa hon även att det med all säkerhet inte skulle finnas några lediga tider innan nyår. Jag lade därför locket på och bestämde mig för att inte tänka på det som väntade.

Sen idag när jag satt på jobbet ringde det dolt nummer på mobilen. Jag fick en klump i magen och svarade, självklart var det en dam från sjukhuset. Hon berättade att det fanns en lucka redan imorgon och att jag var hjärtligt välkommen. Sedan drog hon alla regler och förberedelser jag ska göra under det kommande dygnet.

Det som kommer hända imorgon är att jag kommer få en slang med kamera uppkörd genom bakdörren. För att detta ska gå så smidigt som möjligt måste jag laxera mig hela kvällen och självklart inte äta något. Jag känner mig livrädd och generad, "min bakdörr är enkelriktad" (citat av min bror, Micke). Grädden på moset är att jag kommer skita mig igenom säsongsfinalen av Desperate Housewives, tack gud för inspelningsbar digitalbox.

Som att allt detta inte vore nog så måste Jörgen åka till Mora idag och kommer hem imorgon kväll. Så jag skulle egentligen ha blivit tvungen att genomlida allt detta själv, MEN.. jag slipper det tack vare min underbara lillebror. Så fort han fick höra om läget bokade han en tågbiljett till Stockholm och kommer vara framme vid 18-tiden idag.

Jag vet ju inte hur jag kommer må ikväll, imorgon och när jag kommer ut från undersökningen. Så det känns så otroligt bra att Micke kommer. Plus att det inte finns någon som kan få mig att skratta så hysteriskt som honom, han har förmågan att kunna se det roliga i allt och smittar omgivningen med sin vrickade humor och galna observationer. Det är nästan att jag ser fram emot att få gå igenom detta bara därför. Jag är säker på att vi kommer att kunna garva åt detta i åratal, oavsett vad som inträffar under det här dygnet.

Stöd efter bara några minuter

Micke om Läget!:
bra att du börjar känna dig lite bättre :)



Tack snälla du:)

Läget!

Jag känner att det är dags att börja blogga lite igen. Jag har varit sjuk och inte orkat, fast dom senaste dagarna har jag bara varit för lat om jag ska vara ärligt. Några ord orkar jag i alla fall bjuda mina stackars få trogna läsare på, trots flera veckors torka är det några som är inne och kikar varje dag. Och familjen går in och tittar även om jag står 5 meter bort och dom vet att jag inte skrivit, av gammal vana ;).

En snabb genomgång över var som hänt sedan sist..

Jag började känna mig helt slut i både kroppen och huvudet, plus att magen krånglade (som den visserligen alltid gör), men snäppet värre. Och så fort jag rörde mig ur fläcken fick jag hjärtklappning. Gick till vårdcentralen, blev undersökt och lämnade prover. Dom konstaterade att hjärtat jobbade på som bara den utan något klar anledning, blev remitterad till hart center, fick göra sk arbetsprov och 24-timmars ekg. Det visade sig tack och lov att det inte var något fel på hjärtat, det jobbade bara på väldigt hårt. Förmodligen på grund av min utmattning. Blodproverna visade på en rejäl d-vitaminbrist, vilket kan förklara utmattningen.

Nu känner jag mig väldigt mycket bättre, även om jag fortfarande är ovanligt trött. Men kontrasten mot hur jag mådde för 1 vecka sedan gör att jag verkligen förstår hur dålig jag varit. Jag var så trött att jag knappt ens kunde förklara hur det kändes, hjärnan fungerade liksom inte. Det kändes som när man blir väckt mitt i natten och inte kan tänka klart. Nu har jag liksom fått tillbaka kroppen och känner mig helt sprudlande inombords :)

Nu ska jag bara gå och få magen utredd, så slipper jag förhoppningsvis bli så sjuk igen.


RSS 2.0