Dagens framsteg

Allt har gått så otroligt bra idag. Jag trodde det skulle vara ett gigantiskt projekt att måla trappan, men det har bara varit kul hittills. Det visade sig att jag och J var ett riktigt bra team när det kom till renovering, ingen "arga snickar'n" här inte ;). Elton var så tålmodig med oss hela dagen, vilket gjorde det hela enkelt. Han sa knappt ett pip, trots att det var iskallt och han blev tvungen att ha overallen på sig. Det gjorde att jag och J kunde jobba på tillsammans större delen av tiden, istället för att en av oss tog hand om E.

På eftermiddagen dök vår vän Kim upp och körde lite tips från coachen samtidigt som han roade E, guld värt. Yrkesmålare OCH bra hand med barn.. honom får vi vara rädda om ;). Vi hann slipa och grundmåla. Färgen vi grundmålade med behövde torka i 11 timmar. Den vi ska måla med imorgon torkar mycket snabbare, så då hinner vi stryka på två lager.



När vi var klara med målningen åkte vi och åt pizza. Då var vi rätt slut kan jag säga. Jag var så genomfrusen att jag fick sitta med dunjackan på. Det var riktigt skönt när vi kom hem och jag fick ställa mig i duschen. Så fort jag skrivit klart detta är det sängdags. J och E har redan gått och lagt sig. Vi tänkte försöka komma iväg lite tidigare imorgon, vill gärna hinna börja spackla lite väggar också. På eftermiddagen kommer min mamma och farmor, då får vi lite förstärkning också. Och framför allt trevligt sällskap! Vi har ju faktiskt en 6-månaders att fira också :)

Hokus Pokus

Stolen vi köpte till Elton på Blocket var hur fin som helst. Ett riktigt kap! Man ska inte sollra bort annonser bara för att dom inte har bild. Då kan man gå miste om mycket.


På plats

Nu har vi anlänt till huset och plockat ur den proppfulla bilen. Vi tänkte att det är bra om vi får med oss så mycket som möjligt varje vända. Bara all färg och verktyg tog sin plats. Nu ska vi sätta fart så vi hinner med allt. När vi såg huset utan saker insåg vi att det nog blir en hel del mer målning än vad vi trodde från början.

Vi har precis fått igång värmen, så det är bara strax över 10 grader här inne. Brrrr.. Tur att vi tog med oss vinterjackorna.




Packning pågår

Nu har jag packat ner större delen av köket i flyttkartonger. Alltid en början i alla fall. Då kan vi ta ett par lådor med oss när vi åker till huset imorgon. J är i huset nu, jag är avis ;). Vi hittade en hokus pokus stol till E på Blocket som han varit och hämtat, och då var det lika bra att åka förbi och lämna den direkt. Längtar till imorgon!!


Bebisgryta

E har inte varit så förtjust i riktig mat, bara gröten har gått hem på riktigt. Men här om dagen kom jag på att det är konsistensen och inte smaken han har svårt för. Jag testade att spä ut maten med mer bröstmjölk så det blev som en soppa, då åt han med god aptit. Det var nästan så han tyckte att jag inte matade honom snabbt nog, han ville ha skeden i munnen hela tiden.

Som jag skrev igår kändes det som en riktig utmaning att få till god barnmat. Försökte tänka grönsaker som smakar mycket naturligt, och resultatet blev riktigt bra måste jag säga. Elton åt en hel portion idag när vi kom hem. Det är tur det, för nu märker jag verkligen att mjölken börjar sina. Imorse innan vi skulle iväg hade jag planerat att amma honom innan vi gick så han skulle stå sig. Sen fanns det inte tillräckligt, så det blev till att blanda en flaska välling ändå. Vi måste få in riktiga matrutiner nu så han verkligen får i sig allt han behöver, ska rådfråga BVC hur mycket/ofta en 6 månaders ska äta.


Jag steriliserade några gamla barnmatsburkar och fyllde upp med den hemgjorda barnmaten. Det är så bra storlek och lätt att ta fram ur frysen. Hade bara 2 st dock, så resterande mat fick bo i fryspåsar.


Recept 10-12 port

2 potatisar
1 sötpotatis
1 morot
ca 3 cm bladselleri
1/2 dl röda linser
1/2 dl frysta gröna ärtor
en liten näve färsk persilja
lite citronsaft
rapsolja

Skala och tärna potatis, sötpotatis och morot i cm stora bitar. Moroten kan vara lite mindre, för den tar lite längre tid på sig. Skiva sellerin. Lägg allt i en kastrull och tillsätt linserna. fyll sedan upp med vatten så det precis täcker. Koka under lock tills allt mjuknat, ca 20 min. Lägg i ärtor och persilja, låt koka med några minuter. Om man (som vi) vill ha en mer krämig/soppig konsistens är det bara att behålla vattnet och stavmixa allt. Vill man ha det mer mosigt går det bra att sila bort en del av vattnet. När blandningen är helt slät smakar man av med ett par klyftor pressad citronsaft.

Jag väljer att tillsätta fettet till varje portion innan jag värmer på den, så jag vet att det blir rätt mängd. Livsmedelsverket rekommenderar 1 tsk/port, rapsolja är ett bra alternativ.

Nu är det vårt

Tänk vad en hög nycklar kan betyda.. :)


En fullspäckad dag

Det har varit en intensiv men väldigt rolig dag. Lunchen hemma hos Veronica och Frank var hur trevlig som helst, bästa sällskapet och kanongod paj bjöds det på. Lägenheten var såå fin, högst upp i huset med världens utsikt. Kan garantera att den vi tittade på inte allt var lika fin, trots att jag inte sett den. Vi fick träffa alla utom Hanna och Vincent den här gången, stackars lillplutten hade fått magsjuka. Om två veckor planerar vi att ses igen, då kan förhoppningsvis alla vara med.

Har inte frågat alla mammorna om jag får lägga upp bilder på barnen. Jag tycker det är lite jobbigt att fråga också.. ibland är det känsligt och jag vill inte att någon ska känna sig tvungen att säga ja. Denna kändes dock väldigt anonym. Alla utom lilla Tilde är med..

Vi hade så trevligt att klockan blev runt 17 innan vi begav oss hem. Elton började bli gnissig mot slutet, sen skrek han hela hemvägen. Jag ammade honom under tiden vi var där, men han verkar inte fått tillräckligt. Han var så utsvulten när vi kom hem att han gallskrek, J som precis kommit hem från jobbet och blev helt förskräckt och undrade vad som hade hänt :P. Jag fick tröstamma honom innan det ens gick att mata honom, sen åt han en rejäl portion mat, plus efterrätt i form av katrinplommonpuré. Efter det var allt bra igen. Sen bara 1,5 timmar senare drack han en hel flaska välling, och lite mer amning innan sänggåendet.

Det var ju meningen att jag skulle packa några flyttlådor också, men jag fick lite panik av tanken på att jag tydligen inte kan förlita mig på amingen längre.. så jag ställde mig och lagade gryta till Elton. Jag har inte vågat mig på att göra riktigt mat till honom innan, bara någon kokt potatis eller så. Har varit rädd att jag ska ge honom något otillåtet. Känner mig inte bekväm med att ge honom kött heller av någon anledning, känns som att det smutsar ner hans lilla kropp. Helt ologiskt eftersom jag med glädje äter kött själv, men så känns det i alla fall. Jag har försökt läsa på en del och kom fram till att röda linser tydligen ska vara ok, det äter ju vi en del av också, så han borde vara van vid det från bröstmjölken tänker jag. Sen fick jag även tips av Sabina som är vegetarian att kikärtor är ett jättebra alternativ. Det hade jag inte hemma idag, så det fick gryta med rotfrukter och linser i alla fall. Tog en ganska liten mängd linser till att börja med, så han vänjer sig. Det var en utmaning att få det så smakrikt som möjligt utan att det blev kryddigt, om ni förstår hur jag menar. Tror dock jag lyckades ganska bra. Ska låta Elton utvärdera imorgon, sen kan jag lägga upp receptet :)

Sötpotatis, morot, potatis och persilja använde jag bland annat.


Just det, jag gjorde en linssoppa till mig och J också. Den blev bra faktiskt.

Mamma-Barn-Lunch

Jag och Elton ska snart hem till Veronica och lille Frank på lunchträff med mammagruppen. Dom bor i det huset vi var på väg att köpa en nybyggd lägenhet precis innan jul. Eftersom det inte var färdigbyggt då fick vi aldrig se hur det såg ut, så det ska bli kul att få veta vad vi gick miste om. Har en känsla av att det inte kommer kännas så dock.. Det var meningen att vi skulle vänta och köpa vårt lilla hus istället :)



Efter lunchen blir det raka spåret hem och packa några flyttkartonger. J packade första igår kväll, så vi har en del kvar om man säger så. Ska försöka tänka till lite vad vi kommer att behöva när vi är där och målar, och ta med det i första hand. Vi får dela upp köksutrustningen så vi klarar oss på båda ställena.

Måste berätta något sjukt..

Under graviditeten och amningen fick jag aldrig några bristningar, varken på magen, brösten eller någon annanstans. MEN.. efter sista mjölkstockningen fick jag två på just det stockade bröstet. Har aldrig hört talas om att någon fått det av den anledningen.. Men det kan ju omöjligt vara en slump? Rent estetiskt kunde jag inte bry mig mindre, men obehagskänslan när brösten är sprängfyllda förvärras när jag vet att huden faktiskt spruckit.

Om man får mjölkstockning vid ett tillfälle så har man en ökad risk att få det igen i flera månader efteråt. Därför blir det lätt en ond cirkel om man drabbas. Jag läste om en tjej som ammade 2 barn utan en endaste mjölkstockning, sen med 3:an lyckades hon dra på sig en, och då var det kört. Efter det hade hon månader av upprepade mjölkstockningar och blev tvungen att sluta amma tidigare än vad som var tänkt. Det låter ju bekant.

Så ett gott råd till alla som ammar och inte haft någon mjölkstockning.. gör allt för att undvika det. Har man aldrig varit med om det är det så lätt att tänka "äh, det händer inte mig", sen slarvar man med kläder osv. Helt fel.


Förändring

Jag har försökt påbörja ett inlägg hela eftermiddagen, nu får vi se om jag lyckas. Elton hamnade i ofas med sina sovstunder av någon anledning. Han sov en liten stund i vagnen under förmiddagen när vi var ute och köpte färg. Sen när vi kom hem somnade han igen, och sov flera timmar. Det gjorde att han inte ville sova sin eftermiddagsvila. Från kl 16 har han varit jättegnissig, men sova har inte varit aktuellt. Tillslut var det lika bra att hålla honom vaken tills han kunde somna för natten. Nu slocknade han precis under kvällsamningen.

Sjukt hur bortskämd man kan bli på bara ett par veckor. Så här har ju varje dag mer eller mindre sett ut sedan han föddes, men nu bara för att han varit så "enkel" senaste tiden blev jag helt handfallen och fick ingenting gjort på hela eftermiddagen. Inte ens någon middagsmat fick jag till, istället tryckte jag några mackor och en grape över diskbänken medan Elton satt och pep i babysittern. Hade bara ätit fil till lunch också. Ännu ett bevis på att mycket förändrats den senaste tiden.. Nu när jag ammar mindre behöver jag inte heller äta lika ofta. För 2 veckor sedan hade jag dött av att inte äta någon riktig mat på en hel dag. Skönt på ett sätt, nu gäller det bara att inte bli för bekväm. Har i alla fall några ägg på kokning nu, så det blir äggmackor till kvällsmat!

Ännu en skillnad mot förut.. trots att E var övertrött var det absolut inte bara sura miner. Nejdå, så länge det hände något nytt var 3:e minut var han hur glad som helst ;).


Ny idé till Eltons rum

Eltons rum är ju mitt projekt. En sak har J dock önskat, och det är att E ska få en lekmatta. Jag tycker den klassiska bilmattan är så sjukt ful, har inte alls känts lockande att det ska in en sån. Men det viktigaste är ju faktiskt att E får ett som som är KUL att leka i, sen är det ju bara en bonus om vi tycker det är snyggt.

Klickade runt lite igår kväll och hittade en lekmatta som faktiskt är riktigt snygg. Jag beställde den direkt och bestämde mig för att utgå från den när jag inreder rummet. Vi skippar tapet, istället blir det lodräta ränder i partier, i samma färger som mattan. J har varit inne på att måla ränder i olika färger från början, så det känns bra att vi är överens.

Mattan.. Finsk design, hittas här.


Väggfärgen är inhandlad, nu ska jag bara hitta lite annat som passar. Tror vi kör på vita möbler som matchar spjälsängen, sen färgglada detaljer. Funderar på att måla byrån vi har i vardagsrummet nu vit, och byta till andra lite roligare knoppar. Försöker hitta någon kul lampa också, vill helst få in någon mer klar nyans. Fattar inte varför just lampor ska vara så dyrt bara. Vägrar nöja mig med någon trist rislampa från Ikea.




Lamporna finns Här, Här och Här
Knopp Här
Kudden Här


Hustitten

Det var hur kul som helst att få se huset. Jag och Elton tog bussen hela vägen och mötte upp J på plats. Det var roligt att få gå av vid busshållsplatsen ute vid gatan. I ett av grannhusen var barnen ute på tomten och hoppade studsmatta. Så somrigt och härligt :)

Som jag anade innan kändes det mycket mer som vårt nu när det var tömt på saker. När vi köpte lägenheten var den omöblerad redan under visningen, då var det lättare att föreställa sig hur det skulle bli med ens egna saker.

Vi kom hem runt 19, så det fick bli sushi till middag. Det var länge sedan sist.. riktigt gott.


Till huset

Idag ska vi ut till huset för att träffa säljaren för att gå igenom lite praktiska saker. Ska bli kul att få se det igen, speciellt nu när det är tömt på grejer. Tror det kommer kännas mer som vårt nu.

På fredag får vi nycklarna, sen blir det trappmålning för hela slanten i helgen. På söndag kommer min mamma och farmor. Jag vill ju måla lite stolar och annat pyssel, då kan dom hjälpa mig med det. Påskhelgen kommer vi flytta in på riktigt. Då får vi rejäl förstärkning av min pappa, bror och svägerska, samt svärmor med sambo. Tur att vi har många hjälpsamma familjemedlemmar. Lägenheten ska ju städas ur också, så vi behöver all hjälp vi kan få. En person behövs ju enbart för att ta hand om Elton.

Det ska bli så kul att se hur det blir med vit trappa..


Ingen mer mjölkstockning

Nu tror jag att jag vet varför E var så missnöjd hela dagen igår. Han var nog hungrig :(. Jag ammade dubbelt upp mot tidigare dagar, men nästan bara från det ena bröstet för att avhjälpa stockningen. Även om det är tilltäppt på något ställe kommer det från dom andra gångarna, tänkte jag. Sen på kvällen när han lagt sig var det ju värre en värst, så jag började försöka pumpa. Det kom knappt en endaste droppe.. måste haft stockning överallt. Med tanke på hur bröstet kändes borde jag kunnat gissa det. Fick verkligen panik när jag märkte det, så sjukt obehaglig känsla. Satt med vetevärmaren hela kvällen och försökte pumpa utan resultat. Tillslut gjorde det ont bara jag snuddade vid bröstet. Var nära på att väcka E för att testa om det skulle gå bättre med amning, men jag kunde inte förmå mig.

Ville inte gå och lägga mig heller. Oroade mig för mycket för hur det skulle kännas om jag vaknade upp några timmar senare. Tillslut lade jag mig ändå, med vetevärmaren. E vaknade vid 00.30.. "JAAAA", tänkte jag innan jag ens öppnat ögonen. Till min lycka släppte det där och då, och nu är det bara lite ömt. Kan inte beskriva hur glad jag är att jag trots allt kom så lindrigt undan, med tanke på hur illa det var igår kväll.

Detta var den sista mjölkstockningen, så är det bara. Jag hade velat delamma minst tills han fyller 1 år, men det blir nog så att jag får fasa ut helt tidigare än så.

Lite ont i hjärtat gör det.. men jag kan inte komma på någon annan lösning.


Ett litet bakslag

Måste säga att vi haft ett bra flyt när det gäller att införa dom nya mat och sovrutinerna, men idag fick vi backa rejält. Som jag nämnde i förra inlägget har Elton inte riktigt varit sitt (nya) jag idag. Det verkar som han mått lite dåligt. Han har varit ledsen och velat bli ammad jättemycket mot senaste veckan, då han nästan inte brytt sig alls. Gröten imorse åt han, lunchen var han däremot inte alls intresserad av. Han ville inte ens sitta i mitt knä och bli matad. Sovit har han också gjort mycket, men samtidigt vaknat snabbt trots att han fortfarande varit trött. Något har varit på tok helt enkelt.

Till råga på allt har jag fått mjölkstockning igen. Det har legat och pyrt sedan Elton sov hela natten, jag har bara inte velat inse det. Ena bröstet känns som en vindruvsklase :(. Bara för det har jag behövt amma extra mycket av den anledningen också. Elton tittade på mig som att jag var knäpp tillslut. Sista dagarna har vi ammat var 4-7 timme dagtid, och nu har jag försökt truga i honom varje timme.

Jag har känt mig som en jättetråkig mamma hela dagen. Hoppas verkligen det ger sig till imorgon.


Här följer en massa dravel

Jag vet inte hur många blogginlägg jag påbörjat dom senaste dagarna utan att fullfölja det hela. Egentligen finns det mycket att blogga om, men jag känner mig splittrad och ofokuserad. Det var ett av inläggen i helgen som jag publicerade, sen 5 min senare frågade J vad det var jag hade lagt upp egentligen. Jag hade lyckats göra copy-paste på flera ställen, samma rader stod både två och tre gånger. Det var ingen ordning alls i texten. Tur att J var med så jag kunde rätta till det snabbt ;). Känner dock att jag redan svävat iväg i tankarna några gånger bara under tiden jag skrivit detta, så vi får väl se hur slutresultatet blir. Jag kör bara på helt enkelt, behöver det om jag ska komma loss ur den här lerpölen.

Tror det handlar om att jag egentligen känner att jag har mycket som hänger över mig, men som jag inte kommit mig för med att ta tag i. Då blir det att jag bara går och kliar mig i huvudet en hel dag, utan att göra vare sig det jag har lust med eller inte. Korkat.
Så vad är grejen? Joo men vi får ju huset på fredag (WEEEE).. Tanken var att vi skulle börja packa lite nu i helgen. Sen var vi så sjukt trötta, trots att vi fick sova. Fick liksom inte tummen ur på hela helgen, istället såg vi nästan hela säsong två av Sons of Anarchy. Rätt trevligt, bara inte rätt läge egentligen. Sen blev det plötsligt måndag, och på måndagar känner jag mig alltid lite.. hittar inte rätt ord.. oskärpt? Rutinerna rubbas under helgen, sen tar det någon dag att komma i takt. Jag trivs bäst när jag lever livet efter en punktlista. THAT'S IT.. Jag skriver en lista..

  • Börja packa flyttlådor
  • Fixa fast telefoni och bredband
  • Ställa Elton i kö till förskola
  • Luska ut vilken som är den bästa förskolan i området? Eller ska jag ställa honom i kö till alla? Är det lättare att bara bli gravid igen och skjuta upp problemet?
  • Skriva in Elton på nya BVC
  • Köpa färg och annat för att måla trappen. Eller har du redan gjort det Älskling? Har ett vagt minne av att du hade varit på färgaffären..
  • Bestämma hur vi ska måla stolarna, och köpa grejer till det.
  • Lista ut varför Gladton är Gnällton idag, har han blivit förstoppad av den nya maten? tanden?
  • Tvätta undan
  • Försäkra huset. Check.. det gjorde jag i fredags. Känns skönt att få börja med en bock.


Hur gick det till?

Vart tog plutten vägen? Och ännu kanske ännu märkligare.. Vad hände med den frodiga kalufsen? ;)


Gissa vem som sov hela natten?!

Kan avslöja att namnet börjar på El och slutar på ton. Han lade sig vid 20:00. Då hade jag ammat honom precis innan, och någon timme tidigare drack han lite välling. J läste saga och nattade honom. Vid 23-tiden grät han lite, men vaknade inte riktigt. J var bara in och stoppade om honom lite. Sen gick vi och lade oss.

Efter vad som känns som ett par timmar vaknar jag lååångsamt av att jag hör Elton ligga och låta i sängen, sov väldigt djupt. Kände mig helt avdomnad och borta i huvudet, men automatiskt for handen upp till brösten. PANIK.. stenhårda var bara förnamnet. Jag skulle kunna klubba ihjäl någon med dom, skojar inte. Flög ur sängen och slet upp Elton, har aldrig varit så skönt att amma. När vi var klara lade jag tillbaka honom och han somnade om. När jag kom tillbaka till sängen tog jag upp mobilen och kollade på klockan.. 05.00?!?! Jag som var glad att han börjat sova 4-5 timmar i sträck utan att äta.. och nu hade han sovit 9. Inte konstigt att jag kände mig groggy när jag vaknade.

Behöver jag säga att E är på bra humör idag? :)

Helgaktiviteter

Elton längtar tills han är tillräckligt stor för att måla. Tills dess nöjer han sig med att titta på pappa!


Sen sist

Det blev lite av en datorfri dag igår. Tog den i knät ett par gånger, men varje gång dök det upp något jag hellre ville göra. Lite som det bör vara när man har en ledig helg tillsammans med sin familj :). Vi var bland annat på 3 olika loppisar där vi hittade lite smått och gott. Det är faktiskt bara nu på senaste vi blivit loppismänniskor, det mesta vi har hemma är från Ikea. Det krävs lite engagemang för att fynda begagnat, men det blir ju så mycket charmigare.





Elton var en liten gladis hela dagen, jag vet inte hur många gånger vi tittade på varandra och förundrades över vilken underbar unge vi har fått. Ju mer riktig mat han får äta desto gladare och nöjdare blir han. Han har till och med börjat älska gröt, äter en hel portion nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resten av dagen handlade om mat.. Jag gjorde ett gigantiskt lass vegetarisk lasagne. Det ska bli så skönt när vi flyttar och får en stor frys. Då ska jag alltid göra storkok. Älskar att ha flera matalternativ i frysen till dagar då vi inte har tid eller lust att stå i köket. Äter hellre det än snabbmat! Sen är det bra att J får matlåda till jobbet också.

Idag då.. fick veta att det tydligen är min dag idag, enligt J i alla fall ;). Fick sovmorgon imorse, lyx. J och E ska snart iväg och handla. Jag ska få vara hemma själv, har inte heller inträffat på ett halvår. Sen ska J bjuda på Pad Thai till middag. Ingen gör Pad Thai som J, i alla fall inte i Sverige :).

 

 


För det är fredag idag, tralla lalla la

Klämkäckt värre, eller hur? ;). Känner mig bara på så väldigt bra humör! Det är helg, vackert väder och gårdagskvällen var jättetrevlig. Kändes konstigt att vara ute på egen hand.. som att jag tappat bort något. Men jag är faktiskt stolt, för jag ringde inte hem på hela tiden. Nu var jag visserligen bara borta 5 timmar, men ändå ;). J hörde inte heller av sig, så jag antog att allt gick bra, vilket det hade gjort också.

När jag kom hem blev jag tvungen att ringa till J så han fick komma ner och öppna porten åt mig. Jag var så nyfiken och frågade hur det hade gått.. "Jo, men det har gått bra", svarade J. "Meen.. berätta, jag vill höra hur ni haft det".. undrade jag. "Vi har haft det bra", svarade han bara. Inga detaljer där inte ;). E sov, så jag hann inte träffa honom. Blev nästan glad när han vaknade när vi skulle till att gå och lägga oss. Hade saknat honom, plus att jag verkligen behövde amma.

Han vaknade ett par gånger under natten och ville börja dagen redan vid 6, lite i tidigaste laget för mig. Men han var på ett strålande humör, så det gjorde inte så mycket. Vi hade ändå bestämt oss för att det får bli en lugn dag idag, J behöver vila upp sig efter veckan.




Idag är en stor dag



Det har visserligen inte inträffat än, men idag ska morsan i familjen få komma ur pyjamasen och ut på middag med några goda vänner. Killarna ska få mysa själva. Jag har bara lämnat Elton en gång sedan han föddes. Var hos frissan 3 timmar, E skrek hela tiden :P. Nu tror jag dock att vi är mogna för det alla tre. Ammar jag honom precis innan jag går kommer han klara sig med råge tills jag kommer hem. J får ge honom grötvälling, sen finns det massor av bröstmjölk i frysen om det skulle knipa.

Lite olägligt att J varit borta så mycket i veckan, visste inte det när jag bokade in det hela. Men han kom precis hem nu och E blev helt överlyckligt, han har skrattat flera gånger :). Det kommer gå fint!

Bästa uppvaknandet




Det första jag såg när jag slog upp ögonen imorse var båda mina älsklingar som slumrade sött. Hade inte kunnat bli bättre. E hamnade i vår säng vid 5-tiden, han vaknade och trodde det var dags att gå upp ;). Som tur var somnade han om när han fick ligga hos oss, 07.30 gick vi upp.

J drog till jobbet strax efter. Han har jobbat dygnet runt hela veckan känns det som, igår hann han inte ens träffa E. Det är jobbigt att se honom sliten. Han håller skenet uppe, men jag ser när han blir för trött. Han får en speciell rodnad på kinderna och ser nästan febrig ut. Min fina, duktiga älskling. Idag skulle han i alla fall försöka komma hem lite tidigare och imorgon är han ledig, då blir det mys!!

En första gång

En av dom häftigaste sakerna med att ha barn är när dom gör eller upplever saker för första gången, det är så lyxigt att få chansen att vara med Elton hela dagarna och se allt det där. Önskar att J också fick det.. men hans tid kommer!

Vi tog en långpromenad idag. Riktigt härligt var det. På hemvägen stannade vi till i en park, Elton fick testa att gunga för första gången :). Han verkade ganska obrydd faktiskt, det var nog mest jag som tyckte det var kul. Han var nog lite hungrig dock.. vi får gå dit någon mer dag.


När vi kom hem fick han äta, sen sitta på fällen och leka lite medan jag pysslade i köket. Innan jag gick lade jag som vanligt puffen bakom honom, och en kudde på varje sida. Han fick massor med leksaker runt sig så han skulle vara nöjd en stund. Han har en tendens att kasta iväg allt ;). Efter en stund gick jag tillbaka för att titta till honom, då hade han hamnat i magläge utan att säga ett knyst. Annars brukar han börja gnälla direkt vi lägger honom på mage.. Det var tydligen roligare när det handlade om ett självständigt litet äventyr :)


Vanor och ovanor

Med risk för att låta tjatig måste jag göra en sammanfattning om hur bra vi fått till det med Eltons mat och sovvanor. Nu har det gått så pass många dagar att jag vågar tro på att det är sant. När jag sammanställde förra gången hade vi en enda fungerande rutin som vi klamrade oss fast vid, nattningen. Den har fungerat länge och går bara bättre och bättre. Nu är han alltid glad när vi lägger honom i sin säng, sen somnar han själv. Min mamma frågade varför vi inte gjorde på samma sätt när han ska sova middag.. Jag svarade att vi inte vågade, ville inte riskera att göra spjälsängen till en dålig upplevelse och förstöra det vi har fått in på kvällarna. Mamma tyckte att vi skulle testa ändå, nu när det ändå gick så bra att införa den rutinen på kvällarna fanns det ju ingen anledning till att det inte skulle gå lika bra på dagarna. Hon hade rätt, det fungerade klockrent. Jag har lagt ner så mycket tid på att försöka få Elton att sova tillräckligt innan, och få honom att fortsätta göra det när han väl somnat. Nu lägger jag honom bara, sen somnar han.

Det är självklart viktigt att vara konsekvent och bestämd, men det var inte den enda anledningen till att det gick så bra. Läget var rätt helt enkelt. Vi har trappat ner amningen en hel del. Nu går det minst 4 timmar mellan gångerna, sen äter han mellanmål i form av riktigt mat mellan varje amning. Nu är han mätt längre och sover bättre, när han är vaken är han nöjd och glad. Allt har fallit på plats helt enkelt.

När jag tänker på första månaderna med Elton inser jag att det varit långt ifrån en picknick. Jag upplevde det inte så när vi var mitt i det, men det har faktiskt varit skitjobbigt. Vi hamnade i en ond spiral, och det har tagit fram till nu att bryta den. E hade ju som många andra bebisar problem med magen i början. Han bajsade vatten hela dagarna, sov knappt och var nästan bara nöjd när jag ammade honom. Det gjorde att jag ammade hela tiden, inget annat hjälpte ju. Där planterades ovanan. När magproblemen väl gav sig hade E vant sig vid att småäta hela tiden. Samtidigt blev han större och behövde mer och mer mat. Hans sömn blev störd eftersom han vaknade och behövde äta stup i kvarten, det gjorde att han blev gnissig och missnöjd när han var vaken. Med facit i hand skulle jag nog försökt få honom att äta mer sällan och större mängd redan från början, även innan vi började med annan mat.

Nu verkar det tack och lov som att vi lyckats bryta den onda cirkeln. Han äter bra, sover bra och är så nöjd och glad. Han mår helt enkelt toppen .. det känns hur underbart som helst. Nu njuter vi båda av dagarna på ett helt annat sätt.


Onsdag redan?

Kan inte fatta hur snabbt dagarna går, vart tar tiden vägen? Idag har vi inga planer alls jag och E. Egentligen skulle vi på lunch hos Veronica och Frank från mammagruppen, men Frank är fortfarande krasslig. Det blir nog ganska lugnt, kanske en liten promenad i vårvädret som verkar ha återvänt. Fånga dagen helt enkelt!




"Happiness is not a destination. It´s a way of life". Eller "Man blir inte gladare än man gör sig", som vi säger i det här landet :). Fick skylten av min faster med familj, den är helt enligt min livsfilosofi. Så vill jag leva mitt liv. Ibland går det av sig själv, andra gånger får jag jobba lite för att styra in tankarna på rätt spår. Det var lite det jag var inne på när jag skrev om sömnbrist här om dagen. När man är uttröttad är det så lätt att tankarna far iväg in på helt fel spår, nästan hittar på bekymmer som egentligen inte finns. Är man istället pigg blir det så mycket lättare att vara glad och positiv.

Det råkade bli en bloggpaus

Jag har inte haft tid. Eller nu ljög jag lite.. på förmiddagen hade jag bara ingen lust, sen fick vi finbesök. Min kusin Annika är i stan och kom förbi. Hon hade tänkt komma redan igår egentligen, men hon kände sig lite hängig och stannade inne och vilade istället. Rätt beslut, hon har nämligen en liten bebbe i magen och måste ta hand om sig ordentligt. Det är så kul att Elton ska få en liten halvkusin, vi säger "halvkusin" eftersom jag och Ankis känner oss som mer än kusiner själva. Vi är uppväxta på samma gata med bara ett hus emellan och har träffats nästan varje dag, både älskat varandra och bråkat som syskon :). Att våra barn skulle bli tremänningar känns alldeles för avlägset. Det var kul att ses och prata. När jag är i Mora har vi alltid så fullt upp att man aldrig hinner träffa någon ordentligt känns det som. Nackdelen med att bo långt från släkten.

Fina Ankis.. Tänk att du snart också har en liten skrutt Du kommer bli en toppenmamma!
Ankis lärde mig laga världes godaste skink och broccolipaj med fuskdeg. Jag har faktiskt aldrig lagat en hederlig matpaj med oststanning. Det har bara blivit några tacopajer där jag klickat på lite creme fraische och ost över färsen. Detta kommer bli en stående favorit i receptbanken. Ska nog till och med försöka få J att testa, han avskyr broccoli.. men den här pajen kan man nog inte tycka illa om.
Fuskdegen gjordes genom att smälta smöret i en kastrull, sen bara
röra i övriga ingredienser och sedan röra ut i formen. Fyllningen var
lika enkel den, lättkokt grovhackad broccoli och hackad, rökt skinka
läggs i pajskalet som fått vara inne i ugnen några minuter, sen på
med en blandning av några ägg, några dl mjölk ett par nävar ost och
en skvätt grädde om man vill det. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda
enligt egen smak. Jag nöjde mig med salt och peppar.
40 min på 225.

En bra dag!

Jag och E har haft en toppendag. Båda har varit utvilade och på strålande humör, hade näsan glömt bort hur det känns att vara utvilad. Det går inte att njuta fullt ut av livet med konstant sömnbrist, man blir lätt lite melankolisk. Hoppas, hoppas, hoppas att det håller i sig!

Nu har jag precis lagt E och sitter och myser lite i soffan för mig själv. J jobbar på annan ort den här veckan och kommer bara hem och sover. Trist, nu får vi inte se Familjen Annorlunda tillsammans. Vi älskar den serien och dessa underbara familjer, blir inte alls lika avskräckta som många andra. Vi drömmer själva om en stor familj.. fast kanske inte såå stor ;)


Är koden knäckt?

Elton sov bra på "vällingen", minst sagt. Han somnade som en stock vid 19:30 efter att han druckit flaskan, jag hade inte ens ammat på ett par timmar. Sen vaknade han vid 22, då ammad jag. Nästa gång var vid 3, blöjbyte och amning. Sen sov han resten av natten. Behöver jag säga att jag var väldigt angelägen om att amma då? Sprängfylld var bara förnamnet. Det konstiga var att E inte ville ha, han åt bara lite för att jag tjatade. Först någon timme senare gick han med på att äta. Några till sådana här nätter så är man ju snart människa igen, för första gången på ett halvår ;)

Problemlösarpappan

Jag har gått omkring och anklagat Elton för att inte ta flaskan. Konstigt har det varit.. han är nyfiken, sen ratar han den ändå. Har försökt ge honom utspädd babygröt på kvällarna. Första gången gick det hyfsat, han åt en 3/4. Efter det har han bara tröttnat direkt. Jag sa till J att vi kanske skulle testa och köpa en större storlek, sen har det bara inte blivit av.

"Vi gör hålet lite större", sa J Ikväll när E inte ville äta. Sagt och gjort. E slurpade i sig hela flaskan på nolltid och grät när den var slut. Jag fick springa och göra lite till. Tänk vad ofta det är lösningar ligger runt knuten..


Amningen

Nedtrappningen går bra och nu har produktionen stabiliserats lite. Egentligen ammar jag nog inte så mycket mindre, bara mer sällan. Istället för att småäta äter han mer rejält, sen får han andra mellanmål. Jag har försökt att amma honom var 4 timme, och igår gick det faktiskt närmare 5 vid ett tillfälle. Stor skillnad mot hur vi haft det innan.

Ja, dagarna går superbra.. Det är nätterna vi fortfarande tampas med. Varannan timme vaknar han och vill äta. Inatt försökte både jag och J trösta honom på annat sätt vid flera tillfällen, erbjöd honom till och med vatten istället. Han blev helt hysterisk och lugnade sig inte förrän han fick bröstet. Känns som allt vi arbetar in på dagarna blir rubbat om han sen äter hela nätterna. Han är ju inte hungrig egentligen, bara myssjuk. Jag vet att det går att lära honom, det är bara så svårt att vara konsekvent på nätterna. Vi har ju inte direkt några sömndepåer att snacka om. Men men, vi är tacksamma över att dagarna går så bra.. Förhoppningsvis ger sig nätterna snart också.

Det blir en lugn dag idag..


Tillsammans

Det är så skönt att J oftast är ledig på helgerna nu, då blir det verkligen helg på riktigt. E tycker också att det är kul när pappa är hemma, han har varit världens gladaste och härligaste unge hela dagen.

E vaknade tidigt som vanligt, men vi låg kvar i sängen ändå, pratade och busade lite. Tillslut somnade han om, så vi fick ligga och dra oss en stund extra. Sen gick vi ut en vända, handlat lite. Hamnade bland annat på myrornas där vi hittade en tavelram och några böcker. När vi kom hem fick E äta sin första majskrok. Trodde han skulle tycka det var jättespännande, men han var inte alls intresserad. Han kommer nog uppskatta det mer om någon månad eller så.



Nu ska vi slappa lite resten av dagen. Ikväll får vi middagsbesök av Anni och Thomas. Dom ringde imorse och frågade om vi hade några planer, så vi bjöd in dom. Kul att spontanses! Måste ju passa på nu när vi fortfarande bor så nära varandra.

Utvecklingssteg

Igår när jag såg att Elton höll på att få sin första tand blev jag tvungen att ta fram min "mina första år-bok". Jag fick min första tand när jag var 5 månader och 20 dagar, Elton är 5 månader och 16 dagar nu. Det är samma tand också, lite kul :).

Det är roligt att kunna jämföra andra saker också. Jag satt upp vid 6 månader, och vid 6,5 månad kunde jag stå själv utan stöd i någon minut. Vid 8 månader ålade jag omkring, vid 9 kröp jag och i samma veva tog jag mina första steg. Vid 10 månader började jag gå spontant. Blir spännande att se om Elton fortsätter följa mitt utvecklingsmönster!


Ser den bekant ut 80-talister? ;)


Kan det bli mer fredag?

Vi väntade tills Elton somnade, sen beställde vi onlinepizza som vi åt framför TVn. Mer fredagskväll än så blir det nog inte! Längtar tills E kan vara delaktig i fredagsmyset.

J kallar mig "snabbmatssnobb", och han har en poäng. Jag som egentligen inte alls är kräsen blir extremt noga när det kommer till snabbmat. Vill egentligen inte ens beställa hem pizza, tycker den är godast innan osten börjat stelna. Bra sås finns bara på pizzerior i Mora, har i alla fall inte lyckats hitta någon här. När jag var gravid kunde jag inte äta på donken, det har fortfarande inte gått över helt.
Idag var pizzan i alla fall helt ok. Jag åt en med kronärtskocka, jordnötter och mozzarella. Udda men god kombo. Kunde dock inte motstå att snobba till den med lite färsk spenat ;)


The mammagrupp

Det var jättekul att få besök av mammagruppen idag, tyckte jag.. Elton var inte lika entusiastisk. Han somnade en halvtimme innan alla kom, och fortsatte sen sova någon halvtimme efter. När han väl vaknade och fick komma upp blev han helt paff över att det var fulla vardagsrummet med folk. Han fick rena blyghetsattacken och slutade inte gråta förrän jag satte mig själv med honom i köket. Stackars lillfisen. Efter en stund gick det bättre som tur var, men han höll sig relativt reserverad genom hela fikat. Sabina skojade om att han ville försvara sitt revir, och jag tror faktiskt hon kan ha haft en liten poäng där ;). Han tyckte nog det var jättekonstigt att vakna upp i en folksamling i sitt eget hem, det hade nog varit mer ok om vi varit någon annanstans. Eller så var han kinkig på grund av att han har en tand på gång.

Vi lyckades inte få till någon gruppbild på grabbarna den här gången, först var Elton ledsen, sen somnade John. Som tur är ska vi hem till Veronica redan på onsdag, så då får vi en till chans :). Jag hade råkat komma åt någon knapp på kameran dessutom, så nästan alla bilder blev oskarpa.



Happy!!!!

Var precis hos läkaren och fick veta att alla mina provsvar var BRA! Första gången på flera år. Bara D vitamin som låg lite i underkant, men ingen brist längre. Kan inte beskriva hur bra det känns. Inga problem med sköldkörteln heller, det var jag mest nervös för eftersom min mamma har problem med den. Nu vet jag att det är amningen som gör att jag går ner i vikt, och den håller jag ju på att trappa ner nu.

Jag är frisk som en nötkärna, det är fredag, J slutar tidigt och snart kommer mammagruppen på fika. Vilken dag, känner mig helt upprymd :)


Nu är måttet rågat

Elton har fått nog av skitgröten en gång för alla..


Stora killen

Elton har blivit så duktig att sitta. Han älskar det verkligen. Tidigare har vi inte haft honom så mycket på golvet pga att han inte gillar att ligga, men nu är det inga problem längre. Kul att få plocka fram lite nya "sittvänliga" leksaker också. Han fick så mycket i julklapp som han inte kunnat ha så mycket glädje av innan.


Dolly och Jag

Jag är inte helt säker, men jag tror att Elton sov mellan 03.00-06-30 inatt utan att vakna.. woohoo! Kan vara så att jag är lite uppfattat att han vaknat där emellan då han låg i vår säng, men jag hoppas att det inte är så. När han vaknade vid 3 hade blöjan läckt, har inte hänt på väldigt länge. Vi köpte en storlek större på blöjorna sist, det var tydligen lite för tidigt.

Inatt tänkte jag att jag skulle försöka ta bort en amning och få honom att somna om ändå. Känns som att det vore lämpligt att börja med den gången han vaknar vid 22-23, då vi själva inte hunnit lägga oss. Problemet är att jag inte kommer mig för när brösten är helt sprängfyllda. Redan när han går och lägger sig är det på bristningsgränsen. Igår slapp jag i alla fall pumpa, så kroppen verkar vara på god väg att anpassa sig. Fast igår eftermiddag hade det läckt genom hela tröjan. Bortsett från första veckorna har jag verkligen inte läckt en droppe på hela tiden, så först fattade jag inte varför det var blött :P.


Känner mig som Dolly.


En dag i köket


Piggare idag så jag passar på att pyssla lite i köket, har en gryta på spisen och en limpa i ugnen. Planerar att baka något sött också, men det blir nog efter att Elton har lagt sig.

E har för övrigt fått testa majspuré för första gången idag. Vanligtvis gillar jag barnmat, men detta smakade verkligen skunk. Med tanke på att E inte varit så överförtjust i gröten (som är riktigt god), trodde jag aldrig att han skulle acceptera det här. Vad fel jag fick.. han gapade stooort och sa "mmmm", riktigt kul! Jag som trodde det gick segt med gröten för att han inte fått in ätartekniken och var ovan vid konsistensen, men han gillar den tydligen bara inte. Framgår ju rätt tydligt på bilderna från imorse, nu när jag tänker efter ;). Ska ge honom lite tid att vänja sig vid dom saker vi testat nu, sen ska han få prova någon mer lite matigare sort!



Elton, du har något där..



"Vart? Är det borta nu?"

"Nej.."


"Ok, vänta då..."



"Är det borta nu då?"

"Nä.."


"Skitsamma, jag är en bebis"




"Den där mamman får ta hand om det.."



Nedtrappning påbörjad

Jag kan med glädje berätta att jag nog inte ammat hälften så mycket idag som jag gjorde igår. Någon dans på rosor har det inte varit, men det förväntade jag mig inte heller. Problemet är att han har svårt att koppla av utan bröstet när han ska sova middag, annars går det bra. Jag testade även ett jättebra tips jag fick från Louise igår, att blanda ut gröten så det blir mer som välling.. klockrent, Elton åt en halv flaska. Han har aldrig ätit så mycket av något, förutom bröstmjölk då såklart. Jag vill ändå att han ska vänja sig vid att äta riktig gröt, så han fick lite innan han gick och lade sig.

Nu håller vi tummarna för att natten går bra, att jag behöver sova är en underdrift. Känns som jag går på reserver som inte finns. Fast jag vill inte att han sover hela natten än, det skulle inte mina bröst klara. 1 gång får han gärna vakna :)

Bästa killarna mitt i kvällsbestyren..


Någon som har en våtdräkt att låna ut?

Den här spralliga lilla badpojken har kommit på hur kul det är att plaska med händerna i badvattnet. Han plaskar och plaskar med världens kraft. Jag måste ta av mig kläderna innan vi börjar, annars blir jag dyngsur. Det är så kul att han älskar att bada nu, med tanke på hur han avskydde det när han var mindre.

Den lilla banditen passade på att kissa på vårt överkast också ;)


Nattens rapport

Vi har faktiskt haft en riktigt bra natt, E vaknade bara 4 gånger, 2 gånger mindre än vanligt. Svårt att säga vad orsaken är.. kanske gröten börjar göra sitt, eller så var det för att J höjde upp sängen. Han hade en teori om att E sover dåligt för att han är täppt i näsan, så han höjde upp huvudsidan med hjälp av böcker. Man måste vara uppfinningsrik ;). Jag tog över honom till oss vid 2.24, hade jag vetat att han bara skulle vakna en gång till hade jag låtit bli.

Så här såg det i alla fall ut:


19:30 Somnar för natten
22:10 ammar
01:00 ammar
02:24 ammar
05:15 ammar
06:30 Godmorgon

Eltons mat och sovklocka

När vi var på BVC sist pratade vi lite om mat och sovvanor. Jag fick frågan om hur ofta han äter, och blev förvånad när jag inte kunde svara på det. Matningarna går på autopilot numera, och jag har inbillat mig att han inte äter speciellt ofta längre. Bestämde mig för att det är dags att kartlägga Eltons sov och matrutiner, det blir ett bra underlag nu när vi ska försöka få honom att amma mindre och sova mer på nätterna. Jag har skrivit ner alla mat och sovstunder under dagen, kommer göra detsamma under natten också. Med "snuttar" menar jag att han äter fast han inte är hungrig.

Dagens rapport:

07:30 Godmorgon! Vaknar och snuttar lite.
09:00 Ammar en stund
09:15 Somnar
09:25 vaknar, snuttar, somnar om
10:20 vaknar, snuttar, somnar om
11:10 vaknar, snuttar, somnar om
11:30 Vaknar
13:00 Ammar
14:20 Somnar
14:45 vaknar, snuttar, somnar om
16:00 Vaknar och snuttar
18:10 Ammar (väldigt hungrig)
18:30 Gröt
19:00 tackar nej till amning (jag försökte ladda upp honom inför natten)
19:30 Godnatt!

Visade listan för J när han kom hem från jobbet. Hans kommentar var "Men.. när var det ni var ute?".. Haha, ja.. det kan man ju fråga sig. Jag trodde verkligen inte att han åt så ofta. När jag ser det svart på vitt inser jag ju att han är tutt-besatt. Det är dags att få ordning på detta nu.. han måste kunna koppla av utan bröstet. Att han somnar själv på kvällen känns i alla fall som ett steg i rätt riktning, han tycker rent av det är skönt att gå och lägga sig. Det bevisar ju att det bara är en fråga om ovanor. Nästa steg är att trappa ner nattamningarna. Ironiskt nog tackar han faktiskt ofta nej till amning framåt småtimmarna, då jag verkligen vill att han ska ta och bara somna om. Då ligger han och jollrar istället.

Det här verkar vara ett högaktuellt ämne för alla med 5-6 månadersbebbar, jag är så glad att jag har er andra mammor att bolla med!

Marodören

Jag viker.. Han viker upp ;)


Eltis har shoppat

Nu när Elton börjat gilla att gå ut ska jag verkligen se till att vi gör det varje dag. Idag gick vi en tur nere i centrum och slank in på några affärer. Elton hade pyjamasbrist, sen märkte jag här om dagen att han börjar växa ur alla sina brallor.. så ett par nya jeans blev det också, samt en body för sakens skull ;). Jag fick hårfärg.


En vårhatt måste man ju ha också. E hittade en jättesnygg i jeanstyg på Åhlens som passade honom perfekt. 59 kr, som hittat!


Han testade en kepa inne på Lindex också, men den var inte alls hans stil. På tok för hillbilly för vår smak. Rött är inte riktigt hans färg heller.


Vårt lilla hus




Nu är det nästan bara två veckor kvar till vi får nycklarna, jag läääängtar! Kan inte fatta att vi snart kommer sitta där ute på baksidan och njuda av vårvädret. Möbelgruppen fick vi också köpa. Trodde inte vi hade någon bild på den, men så hittade jag en. Att få vara ledig hela sommaren och bo där känns obesktivligt bra. Trädgården har J fått som sitt project, jag är helt lost på det området. Fröna han planterade här om dagen har redan börjat gro.

Mitt projekt just nu är Eltons rum. Jag har kommit på en idé jag är riktigt nöjd med, tror det kommer bli riktigt bra. Jag är fortfarande på spånarstadiet, men när jag börjar på allvar ska jag berätta. Jag och J delar upp rummen mellan varandra och planerar var för sig. Vi har lite svårt att förmedla våra visioner till varandra och lyckas aldrig komma överens. Men när allt väl faller på plats brukar vi vara lika nöjda båda två, egentligen har vi samma smak. Eltons rum ville vi båda ansvara för, men jag fick det eftersom J trots allt kommer få ett eget hobbyrum ;)

Bortglömt från Photo Booth

Idag när jag startade Photo Booth på datorn såg jag att det låg närmare 400 bilder sparade där. Jag använder den rätt ofta, men jag trodde inte att jag hade tagit så pass många bilder. Det var kul att kolla igenom allt, ofta tar jag bara upp programmet, knäpper och stänger ner utan att tänka så mycket på det. Minns inte ens hälften av dom :)

Här är i alla fall några av dom bortglömda bilderna :)


Jag har tänkt på en sak.. Vad jag kan minnas har Elton aldrig tagit napp. Vet att vi kunde stoppa in den ibland i början och den höll sig kvar en stund. Det var precis i början, sen har den bara åkt ur. Men när jag kollar tillbaka i bildarkivet hittar jag massor av bilder där han faktiskt har nappen i munnen, så han måste ju ha tagit den. Fattar inte vad det var som hände? :P

Något har hänt med Elton

Han har börjat gilla att vara ute. Helt plötsligt bara. Nu gråter han inte ens när vi tar på overallen, han ser bara förväntansfull ut. Så kul!

Vi är ute och går i vårvädret nu, E sover i vagnen och jag har satt mig på en bänk och solar ansiktet. Jag gick precis den här rundan samma dag som Elton föddes, men då hade jag ingen aning om att det bara var några timmar kvar tills vi skulle ses för första gången!

I parken för en stund sedan..


Två nätter med gröt

Dags för en första utvärdering. Läget är i högsta grad oförändrat. Elton sover inte bättre på gröt, men och andra sidan får han inte i sig speciellt mycket heller. Han behöver nog lite tid att vänja sig vi konsistensen.. Jag vet inte om han förstår att han ska svälja ens. Han tycker att det är spännande att få det i munnen och gapar när skeden kommer, sen vispar han runt med tungan så det mesta åker ut. Jag brukar försöka lura honom att svälja genom att ge lite vatten.

Vi får helt enkelt vänta och se. Han kommer få fortsätta med gröt på kvällen, och med tiden kommer han säkert äta mer och mer av den. Om några veckor flyttar vi också, då får han ett eget rum. Jag hoppas det kommer göra att han sover bättre. Tror för övrigt att det kommer gå bra att lägga honom i eget rum, han somnar ju faktiskt själv i spjäsängen innan vi gått och lagt oss redan nu. Förmodligen är det mest jag och J som kommer tycka det är ovant att inte ha honom nära, men vi vänjer oss nog snabbt vid taken om vi får börja sova gott. Även om det är vårt slott, är det ju inget slott i den bemärkelsen. Så långt bort kommer han inte att vara :)

Mat och melodifestivalen

Jag är nog inte så sjuk ändå, mår bättre nu. Jag behövde nog bara en riktig ätardag för att ladda upp batterierna. Det verkar hänga ihop med sömn, till viss del i alla fall. Nu har jag sovit jättedåligt flera nätter på raken, då är det som att jag förbränner maten innan den ens landat i magen. Det är inte riktigt klokt, jag äter som en skogshuggare och känner mig ändå utsvulten. Har i stort sett inte orkat med något annat än att just äta på hela dagen.

Två timmar efter frukosten imorse tryckte jag i mig en gigantisk portion pasta med chorizo i gräddsås, trots det kände jag mig så hungrig att händerna darrade när jag ätit klart. Hamnade framför kylen där jag slevade i mig ugnsrostad sötpotatis från igår. Fil med havgregryn och sirap har jag hunnit med också, samt chips och läsk med J (hans lunch). Vi bestämde att vi skulle natta Elton innan middagen, så det blev lite sent. Jag var såå hungrig när det väl var klart.. J däremot kände sig proppmätt redan innan vi började. Nu sitter jag och smaskar i mig fruktnappar till Melodifestivalen.


Slappy Joe's till middag. Så sjukt gott. Jag tryckte två stycken, plus det J lämnade kvar på tallriken.




Fruktnappar är en av mina favoritgodis-sorter, så länge dom är färska. På Ica Maxi finns det big packs som av någon anledning alltid är det, medan småpåsarna alltid är stenhårda. Har ingen aning om varför. Hade faktiskt med mig en sån stor påse i förlossningsväskan. Sen när vi kom hem från BB hade mamma och svärmor köpt en till som väntade på mig här hemma ;)

Dagens aktivitet

Precis ingenting. Jag har varit smårisig hela dagen, troligen i det J hade i veckan. Men det gör ingenting, ibland är det skönt att bara ligga på soffan och gosa, speciellt om man har två underbara killar som håller en sällskap!

 


Elton ♥ vatten

I helgen ska vi införskaffa en barnstol till Elton så han kan sitta med vid bordet på riktigt. Nu sista dagarna har vagnen fått rycka in, går rätt bra det med! Idag fick han smaka lite sötpotatis när vi åt, och vatten såklart. Elton älskar vatten, när han ser oss dricka tittar han suktande på glaset. Han är faktiskt riktigt duktig att dricka ur glas också, fast nu har han fått en egen mugg. Jag frågade på BVC om det var ok att han drack vatten, och det var det!

Till kvällsmat fick han gröt, och vatten. Gröten verkade också riktigt poppis. Han måste öva på ätandet bara, det mesta spottar han ut av misstag. Tillslut hade han i alla fall lyckats få i dig en del, ska bli spännande att se om det påverkar sömnen något. Inatt kommer det nog vara lite svårt att avgöra. Han kändes lite varm när vi skulle lägga honom, sen somnade han verkligen direkt. Påverkad av sprutorna troligtvis.

 


Han skrattar

Elton är en cool kille som är rädd om sin image. Han är full av integritet och extremt svårflörtad när vi försöker få honom att skratta. När han väl gör det är det inga asflabb det handlar om, känns snarare som han lägger av ett för att slippa se oss fjanta runt. Ler gör han ofta, men det är lite samma sak där... Han lyser upp med hela ansiktet i några sekunder, sen vänder han nonchalant bort blicken ;)



Filmen var egentligen längre från början, men jag lyckades få med mitt halvblottade bröst i bild. Typiskt amningssyndrom, man har alltid tutten i vädret :) Har hänt att jag kommit hem från affären, tagit av mig jackan och sett att allt är helt uppknäppt. Tur att jag aldrig fått för mig att ta av mig jackan i det läget.

Dagens besök på MVC

Gick bra! E grät ingenting när han fick första sprutan, bara lite efter andra. Skönt för både honom och mitt mammahjärta :). Han vägde ungefär som vi trodde.. 9280g, 68,2 cm lång.

Hon tyckte att vi kunde börja ge honom lite gröt på kvällen för att se om han börjar sova bättre, så det ska vi testa nu! Fick även veta att vi kan låta E smaka allt vi äter, med betoning på "smaka". Han får inte äta det som ett mål än. Det kändes kul, han är verkligen nyfiken på det vi äter.


Imorgon blir det spännande

Elton ska till BVC! Det var två månader sedan sist, så vi har haft noll koll på hur mycket han växt. Eller lite koll har vi haft, ställde mig med honom på vågen hemma hos mamma och pappa. Runt 9,5 kg om jag inte missminner mig.. inte dåligt för en 5 månaders! Vaccin ska han få också, inte lika skoj.

När jag tänker tillbaka på dom här månaderna får jag verkligen känslan av att tiden inte existerar på riktigt. Det var ju igår som han var ett litet fjunigt knyte.. fast har han inte alltid funnits?



Tänk vilken kärlek man kan känna till någon man just träffat!

Längtan efter frisk luft

Idag har vi en riktig innesittardag. Inte för att vi brukar vara ute på så överdrivet mycket om dagarna, men någon vända till affären brukar det i alla fall bli. Idag är det i alla fall molnigt ute, så det känns inte lika hemsk att sitta inne. Den senaste tiden har jag faktiskt längtat efter att vara ute. Det måste vara det bästa med att bo i Sverige.. när våren väl kommer uppskattar man det verkligen. Jag hinner alltid glömma bort hur underbart det känns, blir lika överraskad varje år.

Egentligen längtar jag efter naturen på riktigt. Det pratade jag och J om när vi satt i bilen på väg till Mora nu sist. Att bara åka ut till ingenstans, andas frisk luft, och hur man än lyssnar hörs bara naturliga ljud. Det var länge sedan nu. Vi brukar alltid se till att komma iväg några gånger per år, men förra året när jag var gravid blev det ingen tripp. I sommar, då jäklar!

J lurade i alla fall med sig sin mamma till Njupeskär när vi var i Mora. Jag stannade hemma med Elton. Vi bestämde att vi ska dit igen i sommar allihopa, tror det är roligare då också!


Weee.. Sovmorgon!

Trodde jag skulle behöva upp i ottan idag, E vaknade nämligen före 6. En hel timme innan J's väckarklocka ringde. Lagom till att han skulle gå upp somnade E om och sov ända till 9. Skönt för mig, mindre kul för J som är sjuk och hade behövt den där sista timmen.

E invigde en ny pyjamas inatt. Den kommer från Lindex och är superbra. Det är dragkedja man kan dra upp från båda hållen, perfekt när man behöver byta på natten. Materialet är mjukt och skönt, även under dragkedjan. Ska hålla utkik efter liknande pyjamasar i framtiden. Överlag gillar jag Lindex bäst av alla budgetkedjorna när det kommer till barnkläder. Dom har bäst kvalitet enligt min erfarenhet, inga hål och tyget håller sig fint länge.


Gofika

Ja, idag var det kul att baka. Enkelt recept och nöjd Elton. Drottningbrownies med fudgeglasyr blev det. Recept från acarolinas, den tjejen kan man lita på! J sa att det var det godaste han ätit. Han kom hem från jobbet och var krasslig, så lite snask var extra välkommet. Jag tyckte första tuggorna var ljuvliga, sen blev det lite för mäktigt för min smak. Mycket mörk choklad!

Jag gillar att göra sånt som ser fint ut!


Räddade kvällen genom att snabbt slänga in det mesta
av kakan i frysen, annars hade jag också legat sjuk nu ;)




Eltis fick nöja sig med lite potatis till kvällsmat innan vi
nattade honom. Han låg och jollrade länge i sängen men
somnade sedan helt själv. Jag är så glad att läggningarna
går bra, det kompenserar struliga nätter!



Älskar att komma på nya knep..

Knappt så jag tror det själv, men idag har jag och Elton haft en lyckad bakning. Jag lyckades sakta men säkert lura honom att somna i vagnen. Första månaderna sov han nästan jämt i vagnen inne, sen fungerade det plötsligt inte längre, och nu har vi inte testat på länge. Jag började med att ha honom på armen medan jag förberedde lite, sen lät jag honom sitta upp i vagnen. När han började gnälla lade jag honom ner och startade elvispen, det var effektivt. Lagom till att kakan skulle in i ugnen tappade han tålamodet, men då hade jag ju tid att vagga honom en stund. Efter det sov han en stund medan jag gjorde klart och städade köket. Kan inte minnas när jag fick stå i köket utan grin sist, kändes toppen!

Att ha honom sovandes i vagnen i hallen var väldigt bra. Hallen är det tystaste rummet på dagarna, där finns inga fönster. Det kan låta lite i dom andra rummen eftersom vi har en förskola nedanför.


Vår kloka lilla kille

Elton brukar gå och lägga sig vid 19.00, vilket betyder att han har noll tålamod från kl 18. Då är det bara förstklassig underhållning som gäller, om ens det. Igår kväll var inget undantag, han var inte alls nöjd med sina tråkiga föräldrar.

Sen ringde det på J's mobil.. Det var vår favoritgranne, M. För att slippa riskera att väcka E ringer han aldrig på dörren, så snäll och förtänksam är han. M förlorade sin fru hastigt här om veckan, blott 63 år gammal var hon. Så ofattbart tragiskt. Dom var/är två otroligt fina människor som verkligen njöt av livet tillsammans. Nu stod M i dörren och ville överlämna två bitar smörgåstårta till mig och J, det hade varit begravning. Vi bad M komma in så vi fick prata lite. Trots den stora sorgen var han fortfarande samma glada härliga person mellan tårarna. Han förtjänat verkligen inte att förlora sin livskamrat så tidigt.

Till saken hör att Elton blev helt lugn när M kom, trots att han var helt övertrött och bara gnissade och grät innan. Nu satt han bara i mitt knä och lyssnade allvarligt på M när han pratade. Det var som att E förstod vad allt handlade om.

Kloka lilla hjärtat..

 


J pysslar

Han håller på och planterar frön.. Eller "botaniserar" som han så fint kallar det. Arbetsskadad eller vad? ;). Plantorna ska ner i vår nya rabatt, som vi för övrigt får om lite drygt 3 veckor. Det är nära nu!

 


Reklam

Jag skulle vilja påstå att jag är en reklamhatare, men det är inte riktigt sant. Ibland kommer det något riktigt guldkorn som gör att man skruvar upp volymen istället för att skruva ner. Just nu är jag besatt av Marni at H&M-reklamen. Åhhh, jag skulle gärna vara där och se ut precis så. Störta hindret är ögonbrynen.. dom sitter så lågt. Skulle jag låta dom gro på det där viset skulle dom växa ihop med ögonfransarna.


Tillbaka i rutinerna

Dags för ett litet livstecken känner jag. Igår var en riktig vilodag och nu börjar jag komma ikapp lite. Hyfsat med sömn och minimalt med aktiviteter. Elton hittade tillbaka till sina rutiner snabbt efter att vi väl kom hem, så det var skönt.

Den här dagen började vi med ett besök till vårdcentralen där jag lämnade lite blodprover. Har inte kontrollerat några värden sedan slutet av graviditeten, så det är dags för en uppföljning. Känns ännu viktigare nu när amningen verkar ta så mycket av mig. Får se vad svaren säger i nästa vecka.

Inte riktigt som på Cops

"Undra hur jag ser ut just nu" tänkte jag precis för en stund sedan när jag satt här och klickade runt. Tog upp kameran på datorn och knäppte. Resultatet blev klart mycket bättre än vad jag trodde, även om jag förstår att det kan vara svårt att tro.




Det känns som att jag varit på festival och kört stenhårt en vecka, för att sedan åka Vasaloppet otränad. Jag blir alltid trött när vi varit i Mora, men idag är det extremt. Det har varit några intensiva dagar med förkylningar, rejäl mjölkstockning och minimalt med sömn. Skönt nog är humöret väldigt bra, och det är huvudsaken.

Vi blev stoppade av polisen på hemvägen förresten.. utanför Uppsala på E4:an. Dom hade någon slags rassia och J körde 10 km för fort. Ingen av oss har varit med om det tidigare, så det var riktigt intressant. Båda hade diverse cops-relaterade scenarion som snurrade i huvudet, så det blev faktiskt en riktigt positiv upplevelse i slutändan. En kanontrevlig polis kom och hämtade J, sen fick han följa med till en buss för att ta emot boten. Vid ett tillfälle började bussen rulla.. jag och E lite oroliga över om vi skulle behöva ge oss ut på jakt efter en ny pappa, men vi fick tillbaka vår egen som tur var. 2000 kr slutade kalaset på. Vi bestämde lite snabbt att vi skulle tänka att det var en check istället. Det blir roligare så, och vi behöver pengarna till flytten!

Och så bar det av hemåt..

Som vanligt flög tiden iväg och man hann inte alls med att göra allt, eller träffa alla man ville. Men och andra sidan var inte det anledningen att vi åkte denna gång heller. Det viktigaste var att vi fick ta avsked av morfar Ville, och begravningen var jättefin!


Mer släktmys

Elton solar sig i uppmärksamheten hos sin mormor och morfar. Idag har han nästan hunnit träffa halva släkten!


Elton 5 månader

Jag visste att det skulle bli knappt om tid att lägga upp något inlägg igår på Eltons 5-månadersdag, i och med begravningen och allt. Som tur var hann jag i alla fall ta några bilder innan vi åkte i onsdags!

Det har hänt så mycket med Elton sen vi var i Mora sist, fast det bara var några veckor sedan. Han har börjat "prata" hela tiden, och ofta låter det faktiskt som riktiga ord. Mamma, Elton, Heeeej och Farmor har vi lyckats utröna. Man hör det man vill höra ;). Oavsett är det kul att han försöker kommunicera, och han blir mer social för varje dag som går. Han är riktigt nyfiken, vill hålla allt och stoppa i munnen. Sista dagarna har han börjat kunna sitta utan stöd också, idag satt han säkert ett par minuter.




Härliga, underbara unge! Tack för att vi får vara dina föräldrar ♥


Lek hos farmor

Igår fyllde Elton 5 månader. Det märks verkligen att han börjar bli stor, ett litet barn. Vår lilla bebis.. Vart tar tiden vägen?? Ett redigt 5-månaders inlägg kommer senare. Nu ska vi till banken och underteckna lite papper inför flytten till huset.

Farmor har en kult-stol som är nya favoriten.. :)


Önskar..

Att det hade varit under andra omständigheter vi fick göra oss fina :(


RSS 2.0