Uppdrag granskning, kl 20 ikväll

Ikväll är ämnet i Uppdrag granskning sfinkterrupturer, den typen av bristning jag fick efter förlossningen. Programmet ska handla om att vi Svenskor drabbas oftare än kvinnorna i våra grannländer. De metoder som finns för att undvika detta används inte i den utsträckningen det borde, och det är inte alla som blir helt återställda. Många har problem långt efteråt, och vissa för resten av livet. Och bara för att man som jag, inte har några problem direkt efteråt, kan man fortfarande få problem med just inkontinens upp till 10-15 år senare.

En annan del i det hela är att rekommendationerna ser väldigt olika ut mellan olika landsting, både när det kommer till själva återhämtningen och vid nästkommande förlossningar. Första månaden efteråt var HEMSK för mig, både fysiskt och mentalt. Just psykiskt är jag fortfarande inte återställd. Tänker mycket på hur det blir nästa gång, om det nu bli någon nästa gång. Tog faktiskt upp det när jag var på MVC på återbesök här om dagen. Under graviditeten hade jag lite svårt för min BM emellanåt, vi kommunicerade inte så bra. Men jag måste säga att jag blev positivt överraskad när hon förklarade deras inställning och rutiner kring gravida som tidigare fått en sfinkterruptur. Hon sa att man får gå på ett läkarbesök där man gör en "riskbedömning" utifrån hur man läkt. Då går det att avgöra om man har ökad risk för att drabbas igen. Utifrån det kommer man överens om det bästa alternativet att förlösas, vill man hellre kejsarsnitt var det inte heller några problem som jag uppfattade det.

Just kejsarsnitt är verkligen ett alternativ långt ner på listan för mig, men hellre det än att det händer igen. Fast och andra sidan är jag glad att jag födde vaginalt den här gången, trots facit i hand skulle jag inte gå tillbaka och välja kejsarsnitt ens om jag kunde. Det är så otroligt kul och häftigt att föda barn, vill inte vara utan upplevelsen att få upp barnet på bröstet. Den här gången gick det bra, men skulle det gå lika bra ännu en gång?Använder ni kreditkort och tar saker på avbetalning?

Vi har fortfarande inte tackat ja till lägenheten utan håller fortfarande på och grejar kring lite detaljer, det är sjukt spännande och jag har svårt att tänka på annat. Går mest mellan rummen här hemma och väntar på att allt ska bli klart, vare sig det är åt det ena eller andra hållet. Det är lite detaljer som skulle kunna vara mer fördelaktiga för oss, så det är det vi diskuterar fram och tillbaka nu. Vi måste göra en bra affär vid försäljningen av vår nuvarande lägenhet också, och då gäller det att vi har tillräckligt med tid på oss för att kunna göra det.

Apropå ekonomi så var jag inne och läste på en blogg som jag kan tänka mig att flera andra här också läser. Den här tjejen och hennes man hade beställt en resa i Januari, och haft som mål att ha den färdigbetald innan årets slut. Den här månaden hade dom tydligen gjort sista inbetalningen och var jättenöjda med att ha klarat det. I min värld är detta jättekonstigt. Vi skulle aldrig beställa en resa om vi inte redan hade dom pengarna i handen. Samma sak gäller övriga materiella inköp. Visst, vi har lån på lägenheten och bilen. Men vi skulle aldrig ta lån för att köpa "småsaker", eller ens ta något på avbetalning. Kreditkort använder vi inte heller. Kort och gott skulle jag aldrig köpa något innan jag har pengarna till det, och jag är glad att jag har en sambo som delar den uppfattningen. Nu menar jag inte att man är ekonomiskt oansvarig för att man har något på avbetalning eller använder sig av ett kreditkort. Men jag själv vill inte leva så. Inte bara för att det känns otryggt, utan även för att känslan är så skön när man sparat till något och äntligen får köpa det. Hur tänker ni andra?

Vakna pappa!


Kär och galen..

ska jag och Elton se på tv snart medan vi väntar på att pappa J ska komma hem från Oslo. Jag känner mig väldigt kär och faktiskt även lite galen för tillfället :). Trots sömnbrist, grått hår och mjölkdoftande tröja måste jag säga att livet leker!Så gott som klart

Igår när vi var och träffade mäklaren så bestämde vi att vi skulle smälta allt tills idag och sedan höras med ett besked. Jag har väntat hela dagen på att vår bankkontakt ska höra av sig. Lånelöftet har vi ju redan, men det känns ändå viktigt att stämma av ordentligt. Nu ringde mäklaren precis och undrade hur det hade gått. Jag förklarade läget, så nu ska vi höras imorgon istället. Men jag sa att vi i stort sett bestämt oss, så nu är det spännande!

Det är alltså denna det handlar om, som jag visade tidigare.. Inflytt i mars.

Jag har stark lust att gå in till grannen bredvid och fråga hur det går med hennes försäljning. Hon hade visning igår och i söndags, så budgivningen borde ju ha kommit igång. Skulle vara skönt att få en bekräftelse på att det är så lättsålt som vi tror innan vi går vidare. Annars ringer jag nog mäklaren och frågar i morgon. Det är samma som var här och värderade vår lägenhet, så vi kommer ändå ta hjälp av henne att sälja våran.

Återbesök på MVC och lägenhetsspaning

Det har varit full rulle hela förmiddagen så det är först nu jag fått tillfälle att öppna datorn. Som jag misstänkte redan igår kväll blev det inte så mycket sömn inatt, E vaknade varje timme precis hela natten. Konstigt nog är jag faktiskt inte så trött som jag borde vara. Fördelen när han vaknar så ofta är att jag aldrig hinner gå ner i djupsömn, och då blir det inte lika jobbigt att kvickna till varje gång jag måste gå upp. Det är bara att hoppas att tröttheten inte kommer efter.
Jag hade tid för återbesök på MVC redan klockan 10.15, så det blev ingen sovmorgon att tala om heller. Men det var skönt att få komma dit och få bekräftelse på att jag läkt som jag skulle, vilket jag hade. För säkerhets skull fick jag en läkartid också för en mer grundlig undersökning också.

Efter MVC besöket tog vi en prommenad och spanade in lägenheten vi vill köpa. Det är fortfarande en byggarbetsplats där, men jag lyckades nässla mig in så pass långt att jag kunde se "vår" balkong. Inga konstigheter vad jag kunde utröna. Nu sitter jag och väntar på att vår bankman ska ringa tillbaka till mig. Jag har fjärilar i magen och känner mig lite nervös inför allt, men samtidigt säger magkänslan att det är rätt. Jag brukar kunna lita på den :)

Ännu ett plagg vi var nära att glömma bort. Inköpt i Thailand och för barn mellan 4-6 månader ;). Nog för att vi har en stor kille, men barnen är säkert i allmänhet mindre där också!


Lägenheten

Om allt går som planerat kommer vi förmodligen ta lägenheten. Informationen vi fick var väldigt grundlig och bra, men det känns ändå pirrigt att köpa något vi inte kommer kunna titta på innan. Fast det går ju sällan komma ifrån när det kommer till nyproduktion. Nu vet vi i alla fall exakt vart lägenheten ligger i huset, så jag ska försöka ta en tur med Elton imorgon och få en bättre uppfattning om utsikt osv. Elton skötte sig förresten exemplariskt under hela tiden vi träffade mäklaren. Han har ju gastat sig igenom en lägenhetsvisning tidigare, så vi väljer att tolka det som att han har en bra intuition när det gäller fastighetsaffärer ;).

Nu ska jag försöka söva lillfisen. Han har sovit dubbelt så mycket idag mot vad hn brukar, så förmodligen blir det till att sitta uppe ett tag. J ska på tjänsteresa till Oslo imorgon och har redan lagt sig, planet går redan vid 6 imorgon bitti. Får se om jag och Eltis hunnit lägga oss innan han sticker.

Nattinatt!

Det gäller att hänga med i svängarna

Jag har kommit på att vi har massor med kläder till Elton  som vi nästan glömt bort. I början var vissa plagg så stora att vi tänkte att det skulle dröja jättelänge innan han kunde ha dom. Men nu är vi redan där och måste skynda oss om han ska hinna använda allt. Mjukisoverallen på bilden har vi verkligen längtat efter att få använda, och nu sitter den plötsligt helt perfekt.

Jag och E sitter och väntar på att J ska komma hem så vi kan åka och få information om lägenheten. Egentligen skulle vi iväg ut på en prommis med mammagruppen, men jag kände att det blev lite för mycket i och med att vi ska iväg. Glömde helt bort att meddela att vi inte skulle komma, så Sabina ringde efter oss tillslut. Tur att hon hade mitt nummer så dom slapp stå och vänta i onödan!

Segstartade

Igår kväll var det inte Elton, utan jag som hade svårt att komma till ro. Han somnade vid 23-tiden, vilket är tidigt för honom. Jag där emot var säkert vaken till halv 1. Satt och drömde mig bort i lägenhetsdjungeln och budgeträknade. Vi ska och få information om ett nybygge idag som vi är riktigt intresserade av, så jag ville ha bra med kött på benen. Det är en 3:a som har allt vi är ute efter, och lite till. Den kostar såklart därefter, men efter nattens kalkyler har jag kommit fram till att det kommer gå fint. Jag tror att det är rätt beslut av oss att satsa på ett bra boende, med tanke på vår livssituation just nu.

Nu sitter jag och kollar igenom alla bilder vi tagit sedan Elton föddes, och det är mååånga. Vissa som J har tagit har jag knappt sett, och andra har jag glömt bort. Det är bara dom jag lagt upp på bloggen som jag suttit och tittat på om och om igen.


Här är han inte ens två veckor gammal, ljuvliga lillfisen! Kan inte fatta hur mycket som hänt på så kort tid.

Gottigt tips

En av mina absoluta favoritbloggar är acarolinas. Jag började följa henne där hon var gravid med sin dotter Lo, och sedan dess har jag varit fast. Jag väntade tålmodigt under hennes bloggpaus och blev väldigt glad när hon dök upp igen i cyberrymden. Bloggen handlar om mammaliv, självkänsla och innehåller massor med mumsiga recept. Just ett av dessa recept fick bli adventsfikat hos oss.. Brownies med pepparkaksdeg och vit choklad, ni hör ju..

Jag tog ut mina för tidigt ur ugnen så dom blev inte alls lika snygga som Carolinas, lånar därför hennes bild ;).Ni kan ju kika in på acarolinas och se hur ni ska göra, så ska jag berätta hur ni INTE ska göra. När ni läser "valfri mängd färdig pepparkaksdeg" och inser att ni har köpt ett helt paket att förfoga över.. Då ska ni inte öppna det och äta upp halva under själva tillagningsprocessen. För om ni gör det kan det hända att ni inte orkar smaka slutresultatet. Samma princip gäller vid bak av kanelbullar, det kan vara frestande att äta några stycken när dom är färdigknåpade men ogräddade. Det är inte heller någon bra idé..

Tummen upp för täckeElton sov riktigt bra inatt med det nya täcket, även om bilden tycks skvallra om något annat. Det kan ju vara en tillfällighet, men han verkar tycka om när det är varmt och gosigt. Vi har faktiskt vänt kudden så att han numera ligger med huvudet i fotändan också. På BVC i fredags fick vi veta att han börjat få antydan till snett huvud. Anledningen är att han ligger oftast på samma sida när han sover. Sköterskan tipsade om att lägga honom åt andra hållet eftersom barn ofta vänder huvudet mot ljuset (dörrspringan i vårt fall). Det funderade faktiskt bra. Förhoppningsvis rättar det till sig innan det hinner bli värre.

1:a advent. Visst då?

I och med att jag tog fel förra helgen har jag dubbelcheckat några extra gånger ;). Det här är den bästa 1:a advent jag haft, och jag ska förklara varför. Första med Elton, såklart. Sen fick jag mig en riktigt glad överraskning när jag klev upp i morse. Jag brukar försöka undvika slemmigt skryt om min underbara partner, men nu kan jag faktiskt inte låta bli.

Det hela började faktiskt igår när jag och Elton var ute på vårt lilla äventyr nere i centrum. Jag skrev aldrig det, men efter amningen i trapphuset nöjde han sig och vi kunde slutföra vår shoppingtur. Bland annat var vi inne på Hemtex och köpte ett täcke till honom, och då kunde jag inte hålla tassarna borta från julpyntet. Det känns som sagt extra viktigt att vi firar en riktig och traditionell jul nu när han är här, även om han är för liten för att förstå. Det blev lite smått och gott i alla fall, ska visa sen.

Väl hemma hade jag inte hunnit med någon lunch eftersom turen drog ut på tiden. Tyvärr är jag som Elton i det fallet, har det väl börjat kurra i magen är det redan för sent. Då gäller det att tanka i sig något omgående om humöret ska behållas. Vid det laget hade Elton blivit hungrig igen, så jag hamnade i soffan för att amma istället. Satt där och insåg plötsligt att lägenheten såg ut som ett bombnedslag, och jag fattade inte riktigt hur det gått till. Det hade liksom smugit sig på under hela veckan. Papper om allt och ingenting hade tagit över köksbordet, smutsiga kläder hade hamnat både lite här och där, både soffan och soffbordet hade blivit en enda stor avlastningsstation för Eltons grejer. Ja, ni förstår säkert.

Där satt jag ammandes i soffan och var hungig både efter mat och att röja upp, ville ju julpynta! Humöret sjönk till botten, så jag ringde till J, eller ringde han? hur som helst beklagade jag mig över att jag aldrig lyckas få något gjort här hemma. Han sa dom rätta sakerna, att vi tillsammans skulle städa och fixa i ordning när han kom hem. Efter det lyckades jag få i mig lite mat. Dessutom somnade E en stund vilket gav mig tillfälle att snabbt smälla upp adventspyntet i röran, ville att det skulle vara uppe till J kom hem så han fick bli överraskad. Det blev han! Efter det så röjde vi upp det värsta så det såg relativt representabelt ut här hemma, sen mös vi resten av kvällen.

Efter denna utdragna historia kommer äntligen poängen. För att hinna fixa klart det sista här hemma gick J upp 1 timme tidigare innan han drog till jobbet. Så när jag och E gick upp var allt på sin plats och det var så fint. Hur gulligt är inte det? Gissa om jag blev överraskad! En dag som börjar så kan ju inte bli annat än fantastisk. Nu kan jag i lugn och ro bara njuta av dagen med min underbara lilla son!

Finisarna igår kväll..


Kvalitet nu och då

Att kvaliteten på kläder var bättre förr är allmänt känt. Men jag tycker ändå att det är fascinerande hur stor skillnad det faktiskt är..

Dom här velourbyxorna är från tidigt 80-tal och har burits av J och hans två bröder..


Dessa är köpta på Lindex och har blivit tvättade 3-4 gånger. Börjar redan bli urtvättade och trista..


Min pigga bebbe, del 2

En vända ner till centrum stod på schemat ja. Klädde på oss, släpade ner vagnen för trapporna och kom iväg utan några större bekymmer. Men så fort vi steg in i första affären började lilla piggelinen visa sitt missnöje, så jag gick ut igen och började gå runt i centrum i hopp om att söva honom. Det gick inge vidare och tillslut var han arg som ett bi, trots försök med nappen och temperaturregleringar. Bestämde mig för att göra ett sista försök innan jag ger upp, så nu sitter jag och ammar i trapphuset. Det gäller att rätta sig efter chefen och hitta sina knep ;)


Helg igen

Jag och E tar det lite lugnt idag eftersom vi var igång hela dagen igår. Skönt att inte ha några måsten och kunna lägga upp dagen som vi vill, i vår egen takt. J jobbar helg, så vi ska försöka komma ut och handla lite till kvällsmyset i alla fall. Det är lätt att det inte blir någon riktig helgkänsla när han inte är ledig, därför känns det viktigt att i alla fall äta lite gott :). Tänkte att vi skulle gå förbi Hemtex och leta efter ett täcke till E också medans vi ändå är ute!

Bild från gårdagens fredagsmys med mina älsklingar. Kärleken väger upp den dåliga kvaliteten ;)

Girighet

Min andre hälft sitter på nätet och kollar på "julklappar" (på amerikanska sidor han själv vill beställa från, på så sätt kan han med gott samvete låta något extra slinka med med motiveringen att han ändå måste betala frakten;).

Han: Älskling.. långklänning är snyggt, varför har du ingen sån?
Jag: Det började komma tillbaka för ett par år sedan.. och eftersom jag alltid ligger några år efter så var jag gravid när jag upptäckte att det var fint i våras. Gravida i långklänning ser ut som kossor i militärtält.

Han:
Men vad tycker du om den här klänningen då? Du skulle vara skitsnygg i den.. (bilden nedan)
Jag: Mjo, men den saknar något som vi måste köpa till i så fall..
Han: Vadå?
Jag: En 5 stjärnig all inclusive-anläggning i ett tropiskt land, där jag kan glida omkring och vara snygg i en bronsig solbränna.. och klänningen då.


En dag i hälsans tecken

Det har varit fullsmockat schema idag. Eller ja, vi har haft två aktiviteter. Mer än en aktivitet med en bebis blir fullsmockat schema :).

Först var det ju BVC besöket 8.30 i morse. Det gick bra, trots att det var mitt i natten för mig och Elton. Vi struntade helt enkelt att gå och lägga oss igen efter 7 amningen, sen var det inte mer med det! Och det var ju då såklart E som gått upp 1 kg på 3 veckor, om jag minns rätt hade han växt hela 3 cm. Inte undra på att han äter så mycket.. han förbränner väl det mesta bara av ansträngningen när han äter. Fast inte allt, för nu är han faktiskt rund och go om kinderna ;). Jag tog upp hur lite han sover, och hon sa att eftersom det blir några timmar sammanhängande i början av natten och på förmiddagarna är det ingen fara. Det är inte alla bebisar som ligger och smådrönar av och till under dagarna. Vi har helt enkelt fått ett litet energiknippe till barn :)

Stora lilla killen!


Efter BVC var det bara hem en vända så jag fick äta och duscha, sen bar det av till Karolinska i Huddinge för min tid hos sjukgymnasten. Tur att J var ledig så vi kunde ta bilen, annars hade det blivit ett heldagsprojekt. Det gick bra i alla fall. Eftersom jag inte har några problem nu pratade vi bara om hur jag ska träna bäckenbotten i framtiden, inga konstigheter. Hon sa att jag var väldigt lyckligt lottad som inte hade några problem i och med att det var så pass illa, så det tackar jag gudarna för.

På vägen till bilen träffade vi på en flock tonårstjejer som ville titta på Elton. Dom tyckte han var såå söt och förklarade att dom själva ville ha barn. I mitt stilla sinne tänkte jag att jag skulle berätta anledningen till vårt besök i Huddinge, som avskräckande exempel liksom. Jag bestämde mig för att låta dom behålla sin rosaskimrande bild av att få barn, och hoppas dom har vett att vänta ändå!

Kan ni gissa?

Jag nämner inga namn, men någon i den här familjen har gått upp ett helt kg på tre veckor. Trots att det vore fullt rimligt, kan jag i alla fall avslöja att det inte är jag ;)


Bebbeträff

Med tanke på inlägget i morse tror ni säkert att jag och Elton legat och drönat hela dagen, men det har vi inte. Det blev en riktigt bra dag tillslut. Vi fick besök av min vän Carro och hennes lilla tjej som är född bara några dagar efter E, hur mysigt som helst. E var jättenöjd hela dagen, som han brukar vara i sociala sammanhang ;). Han fattade inte riktigt grejen med en till bebis bara och blev alldeles förskräckt när lilltjejen grät, (kallar henne lilltjejen eftersom namnet inte är helt bestämt). Är det något bebisar bör vara vana att höra så är det väl just bebisgråt tycker man, men det är tydligen skillnad när det kommer från någon annan :)

Vi fick även ytterligare bekräftelse på att Elton är en ovanligt vaken bebis. Han var vaken hela tiden dom var här, medan lilltjejen sov hela tiden. Han hade inte sovit speciellt mycket innan heller, och definitivt inte inatt. Men han var ju nöjd i alla fall, så det var ju bra. Lustigt att det kan vara så olika från barn till barn. Måste fråga på BVC imorgon om det verkligen är bra att han sover så lite.

Finaste ungarna!

Vi skrattade gott åt storleksskillnaden mellan Elton och lilltjejens fötter, med tanke på att dom är lika gamla. Tyvärr syns det inte lika tydligt på bilden eftersom E kniper ihop tårna.

Upp, ner och upp igen

Dom senaste dagarna har varit väldigt intensiva för mig. Elton har varit extremt mammig och därtill sovit dåligt, det verkar som han känt sig lite eländig. Han har hängt i tutten på mig konstant, oavsett om han varit vaken eller sovit. J har bara kunnat ha honom några minuter innan han börjat gråta. Det är svårt att veta hur man ska göra där, vi vill ju inte att kan ska vänja sig vid att bara jag duger. Men det är samtidigt svårt när det är mig han är med hela dagarna. Och ju tröttare man blir desto lättare är det att bara lägga honom till bröstet så fort han gråter för att man liksom inte har energi att trösta honom på annat sätt.

Igår somnade han vid 21.30 och vi tänkte att det kanske är på väg att vända ändå. Men sen vaknade han vid 00.30 och ville inte somna om ordentligt på hela natten, bara korta stunder. Så när J gick till jobbet vid halv 7 satt jag fortfarande uppe och ammade, kände mig som en levande död. J gjorde sitt bästa med att försöka muntra upp mig, men jag tyckte bara han var irriterande käck och snäste av honom som världens bitterfi**a. Just precis då var jag till och med lite avundsjuk på honom som fick gå till jobbet, sjukt fräsch såg han ut också :P. Sen gick både jag och E och lade oss i vår säng och som till närmare 11, så nu har hoppet om livet återvänt igen. E verkar dessutom vara en rätt glad kille idag, och det gör underverk för humöret på en trött mamma :)Jag ska avsluta med något riktigt positivt... Elton har äntligen fattat att det här med blöjbyten är en riktigt bra grej! Nu när han varit kinkig under de senaste dagarna har han genast blivit jättenöjd så fort han hamnat på skötbordet. När J varit hemma har vi ändå bytt på honom tillsammans bara för att få se honom så glad, så det kan nog blivit ett par extra byten bara därför ;). Underbara unge!

Mer boendetankar

Vi hade hoppats att lägenheten vi såg tidigare idag skulle kännas större än vad den är, vilket den faktiskt gjorde. Men inte tillräckligt. Den saknar alldeles för mycket förvaring, och även yta för att skapa ny förvaring. Den här gången vill vi slippa flytta igen om ett par år för att vi växt ur ännu en lägenhet. Dessutom är vi hemkära människor som är nöjda med att spendera mycket tid hemma, det gör att det känns extra värt att satsa mycket på ett bra boende.

Så nu lutar det mer åt den andra lägenheten som är 74m² och ser ut såhär..

Eller varför inte en privat ö i Mälaren?

En modern cottage för 75 000 000 kr, dyras just nu på Hemnet. Jovars, där skulle jag kunna tänka mig spendera lite tid. I alla fall så länge jag får min 3:a i Sumpan!

Spännande

Idag ska vi iväg på en till lägenhetsvisning, ännu en 3:a i området. Vi gillar den väldigt mycket bortsett från att den är vädligt liten, 62 m². Planlösningen är lite udda. Tror dom har tagit bort en klädkammare eller något för det är ett konstigt litet utrymme i hallen, som ni kan se nedan...


Vi har spanat in en annan 3:a också som är lite större och ligger bättre till, men den är mycket dyrare. Fördelen är att vi kommer kunna bo i den längre. Så frågan är om man vill bo bättre eller ha lite mer över i plånboken?

En ömklig liten pojke

Tack för alla synpunkter angående Elton och hans kvällsgråt. Jag tror att det säkert kan vara en kombo av alla dom saker ni skriver om. Han är lite gasig i magen, och om han samtidigt då är trött och lite allmänt tjurig kan det nog låta värre än vad det är. Flera upplever ju det precis så med sina små, och förhoppningsvis går det över efter 3 mån. Så länge man vet att barnet inte lider tycker jag det är ok, och jag är rätt säker på att Elton inte gör det. Annars känns det som det inte skulle gå att distrahera honom.Jag och E har suttit ihop hela dagen idag, han har varit lite ynklig och eländig. Så länge han fått vara i min famn har det gått bra, då har han kunnat sova lite. När vi skulle äta sov han, så vi lade ner honom i saccon. Helt plötsligt vaknade han med ett ryck och gallskrek. Han måste ha drömt något obehagligt stackaren. Någon timme senare så nös J jättehögt när E låg och åt/halvsov, han blev jätterädd och flög upp sägert en deci i famnen på mig. Sen grät han helt förtvivlat i någon minut innan han insåg att han var utom fara. Det var hemskt att se honom så rädd. Fattar inte varför heller, han har ju inte upplevt speciellt mycket läskigt i sitt liv och bör ju därför inte ha någon referens. Förlossningen, påtvingade bad och blöjbyten, röd rumpa.. det är väl det :P

Sallad med fylld pasta

Ett middagstips för den som redan saknar sommaren :). Hittade det i tidningen Ica Buffe för flera år sedan och den har varit återkommande sedan dess. Det står att det ska vara 4 port, men här räcker det bara till 2. Jag tar 3 port och Jörgen 1 ;). Om man (som jag) älskar citron är det en riktig höjdare!
Från ica.se/buffe

  • Svårighetsgrad: Medel
  • Tillagningstid: Under 30 min
  • Portioner: 4

Ingredienser

Gör så här

  1. Skär tomaterna på mitten. Dela och kärna ur avokadon. Skär mozzarella och avokado i 2 cm stora bitar. Skala och skiva schalottenlöken fint. Finhacka basilikan.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop olja, vinäger, citronjuice + skal, vitlök, socker, salt och peppar. Blanda dressingen med grönsakerna, mozzarellan och basilikan.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och lägg upp pastan på ett stort fat tillsammans med grönsaker, mozzarella och rucola.

Bebisanalys.. hjälp!

Vi börjar lära känna Elton nu och får mer och mer grepp om hans behov. Måste säga att han verkar må rätt bra nu när jag äter mjölkfritt, men lite frågetecken uppstår ju såklart fortfarande. Ett av dessa är att han varje kväll skriker som en tok i uppemot en timme. Och när jag säger skriker så menar jag vrååååålar, gällt och hysteriskt. Han kan gå från att vara hur nöjd som helst till det tillståndet inom loppet av 1 minut, som att det hänt något. Jag fattar att barn skriker, och det gör han vid flera tillfällen varje dag. Men inte på det här viset. När han skrek så på bvc en gång sa sköterskan att det verkade som att han hade ont, det är just det som gör att vi tvekar. Mat vill han inte ha, ny blöja hjälper inte heller. Vi försöker gå runt med honom och vagga.. hjälper inte. Han gråter så han kiknar. Så frågan är om han kanske har ont, eller bara är väldigt dramatiskt lagd?

Det konstiga är att få fort vi startar dammsugaren (eller nyligen upptäckta hårfönen), tystnar han direkt. Efter det är det 50/50 om han börjar igen när vi stänger av. Det verkar nästan som att han är övertrött och triggar igång sig själv. Han är en rätt vaken bebis, det säger alla. Så jag undrar om han har svårt att komma till ro och att ljudet är avkopplande?! Vi har märkt att han är nöjdare om han sover bra på natten. Det leder mig in på nästa sak. Ibland får jag för mig att han fryser lite och därför sover dåligt. Jag höll debatt här på bloggen under graviditeten om huruvida bebisar ska ha täcke eller inte. Dom flesta sa nej, pyjamas och någon filt räcker. Så vi har haft pyjamas och strumpor på E, sen babyfilt och påslakanet över. Nu när det varit kallare har vi även haft en tunn fleecefilt också. Kan tillägga att vi har det rätt varmt i lägenheten, jag går upp och ammar i underkläderna på nätterna utan att frysa. Men och andra sidan känner jag min inte för varm under täcket i sängen heller. När jag tar upp E känns han inte "sömnvarm" som jag tycker att han borde, men inte kall heller. Han kanske behöver ett riktigt täcke?

Vad säger ni alla kloka föräldrar?


Apropå ingenting så är det den här minen som gett Elton smeknamnet "lilla farbrorn". Han har gjort den sedan dag 1, men vi har av någon anledning inte lyckats få med den på bild tidigare ;)


Storhandla är kul tycker Elton..

Mycket roligare än att trängas med mamma på lokala lilla skit-Hemköp, där det inte finns självskanning och ingen släpper före i kön.. hur högt man än skriker.


Antiklimax"Vad är det där för ful liten kvist", kanske ni tänker. Men ni ska bara veta vilken kärlek och besvikelse som ligger bakom den där lilla kvisten..

Vi har av någon anledning väldigt många orkidéer här hemma, som vi inte tagit hand om. Dom har aldrig blommat om, så jag fick tips av mamma för länge sedan att man varannan vecka ska fylla krukan med vatten och sedan låta den stå och suga i sig ett tag innan man häller ut det. Detta har jag praktiserat halvhjärtat i något år, men inte tillräckligt ofta. Sen för ett par månader sedan bestämde jag mig för att verkligen ta tag i det fullt ut. J sa att det aldrig skulle gå, att dom var döda och att vi lika gärna kunde slänga dom. Jag gav mig tusan på att motbevisa honom.

Mycket riktigt så började vi se knoppar på två av dom, sen var det dags för vattning igen här om dagen. Jag tog in dom till duschen som vanligt och fyllde upp. När jag skulle ställa tillbaka dom ser jag till min förskräckelse att jag på något vänster lyckats bryta av den kvisten som har knoppar på den ena. Efter så mycket slit.. Man kan ha hur gröna fingrar som helst, är man klumpig så lyckas man ändå klanta till det på ett eller annat sätt:P


Dubbelbokat

Godmorgon! Idag kan jag verkligen säga att det är en "god" morgon, för inatt återgick Elton till sin tidigare sovvana.. att vakna en gång vid 2 och en gång vid 6. Han var inte svår att lägga tillbaka heller utan somnade om helt själv efter matning. Han vaknade strax före 9 och fick komma över till mig i sängen och äta lite, sen snoozade vi tillsammans en stund. Perfekt natt, så skönt!

När vi låg och drog oss ringde dom från BVC och bokade om tiden vi hade till på fredag. Jag hade inte vaknat till riktigt och insåg inte att det då blev samtidigt som en tid jag har hos sjukgymnasten. Ska dit pga komplikationerna under förlossningen. Fick tiden direkt efter men har ingen aning om vad det egentligen innebär, eller om jag ens behöver den. Så det blir intressant :P. Hur som helst måste jag boka om tiden på BVC igen. Typiskt, jag som såg fram emot att se hur stor han blivit.

TjuvstartJag hade ju lovat Elton att ta fram pyntet idag, så vi tjuvstartade med en adventsstake i alla fall. Det är ju inte hans fel att han har förvirrade föräldrar ;). Han har varit på dåligt humör hela dagen så jag tänkte att det kunde muntra upp honom lite.. men jag hade fel.

Gissar att anledningen är sömnbrist, känner mig inte speciellt lattjo själv heller. Han vaknade varje/varannan timme hela natten, så jag hann bara slumra till innan det var dags för nästa rond. Två gånger hade han dock kissat ner sig, och då är det ju inte så konstigt om han vaknar. Dags att byta storlek på blöjorna igen tror jag. Känns som att vi precis bytte till denna från nyfödd, men han har ju verkligen växt i rasande takt de senaste veckorna också. Riktigt rund om kinderna börjar han bli :). Ska bli kul att få veta längd och vikt imorgon på BVC.

Va? Är inte nästa helg idag?

Ni har rätt, 1:a advent är nästa helg ;). Tiden går visst inte så snabbt ändå. Skönt, då slipper vi riva fram alla grejer idag, hehe!

Advent

Första för i år, och första någonsin för Elton. Vi ska städa och göra lite fint idag och ta fram pyntet. E älskar verkligen lampor, så jag tror han kommer uppskatta adventsljusstakarna :). Tror vi ska köpa en liten blinkande gran också som han kan titta på!

Hela dagen igår var en jättebra dag, precis så som man vill att helger ska vara. Vi tog det lugnt, var ute och gick, åt en god middag, sen avslutade vi med att mysa framför tv´n. Fick äntligen tillfälle att se en film min bror tipsat om, Dale and Tucker vs evil. Riktigt kul var den, tack bror!

J försöker härma Eltons pose ;)Nu medans jag kommer ihåg det så måste jag skriva och berätta att det inte är jag på den här bilden, det är min syster :). Fick kommentar om att det var en väldigt fin bild på mig och E, hehe!


På spaning

Det var så fint väder idag att vi bestämde oss för att gå en långpromenad. Egentligen ville vi gå till en park i området som vi aldrig varit till. Men det blev istället att vi gick till ett område där dom bygger mycket nya lägenheter just nu. Måste spana in hur det ser ut så vi vet om det är värt att kolla närmare på. Vi kom nog fram till att det inte var det :).I exakt ett sånt här hus skulle vi vilja ha en lägenhet. Stora pampiga fönster och någon tegelvägg här och där. Nu tror jag tyvärr inte att det är bostäder i just det huset, och om det vore det skulle det troligtvis ligga utanför vår budget. Men drömma kan man :)

LYX

E var lite rastlös inatt, sov bara 2 timmar hela natten. Jag var med andra ord ganska trött i morse. J gick tur nog upp med lilla piggelinen så jag kunde sova igen lite, så skönt när han är ledig. Sen bakade han lite frukostbröd också. Hur lyxigt som helst.Apropå Eltons sovvanor så såg vi på hemnet igår att grannen vägg i vägg ska sälja sin lägenhet. Kan inte låta bli att undra om lilla nattugglan har något med det att göra :P. Det är i alla fall kul att hon ska sälja med tanke på att hennes lägenhet är lika stor som våran, men vi har renoverat mer. Intressant att se vad hon får för den.

Tacksamhet

Idag blir lillskrutten 7 veckor. Tiden har gått så otroligt snabbt sen han kom, känns som vi skulle kunna vakna upp imorgon och hjälpa honom flytta hemifrån :P. För varje dag som går märker vi att han utvecklar sin lilla personlighet, och kärleken växer sig bara starkare. Imorse log han mot mig, och sen kom det ett litet försiktigt skratt. Det råkade nog bara hända, men det värmde ändå i hjärtat.

Här om dagen satt jag och J och såg på serien "Drömmen om ett barn". Jag blir tårögd bara av introt, det går inte att vara annat än tacksam och ödmjuk när man ser dessa underbara par som kämpar. I just det avsnittet var det ett av paren som pratade om deras adoption, och att många ser på adoption som en sista utväg och att det inte blir ett "riktigt" barn. Jag kan erkänna att jag nog tänkt lite så tidigare, men sedan vi fick Elton har det ändrats. Det spelar liksom ingen roll att han är vår son rent biologiskt, vi hade älskat honom precis lika mycket ändå.


Humor


FloppHar ni sett reklamen för dessa? Effektiv, men sjukt upphypad. Kan meddela att det inte är något speciellt med dom alls. Helt vanliga nachos.. ni kan hoppa dom.


Morgonmys

Jag var lite snabb att ropa hej igår kväll. Det visade sig att E bara tog sig en liten powernap, sen vaknade han och var piggare än piggast ;). Men han har i alla fall sovit fram till nu, så vi är inte allt för trötta. Nu ligger vi och gosar i sängen hela familjen. Älskar när J är ledig!


Borta bra, hemma bäst

Oavsett hur skönt det är att komma bort ibland, är det alltid ännu bättre att komma hem, enligt mig i alla fall. Och jag vågar nog påstå att Elton är av samma åsikt. Det var faktiskt väldigt uppenbart att han hade saknat J lika mycket som J saknat honom. Han satt och gosade nöjt i J´s famn hur länge som helst när vi kom hem, utan att antyda att han ville ha mat. Det hör inte till vanligheterna när det gäller vår glupska lilla son ;).


Både min stora och lilla älskling sover redan sött, så jag ska väl passa på att få lite sömn jag med. Är van att sitta uppe till efter midnatt med E, så det känns jätteskumt att han redan sover. Han är väl trött efter alla nya intryck dom senaste dagarna. Bra om han får lite ordning på dygnsrytmen :).

På tåget

Nu är vi på väg hem jag och E. Vi hade kunnat stanna några dagar till om det inte vore för att vi saknar pappa J så mycket. Han har saknat oss med, jag har varit tvungen att skicka minst ett mms om dagen med en bild på E :). Men nu är han långledig, så det blir mys hela helgen.

Måste berätta vad jag och Elton gjorde igår.. Det började med att jag skulle passa på att ta ett bad medan han sov. Jag brukar bada när jag är hemma hos mamma och pappa, vi har ju inget badkar hemma. I samma stund som jag satte på kranen vaknade såklart E, så jag ropade till mamma att hon kunde ta in honom till mig om han inte gick att trösta. Det dröjde en stund, sen kom hon med en gråtande liten nakenfis. Att bada med morsan var tydligen modellen, han älskade det. Vi hade det så mysigt och låg kvar länge, E åt lite och somnade nästan. Nu har vi fått en till punkt på kravlistan till nästa lägenhet, badkar :)


En välförtjänt paus

Bloggandet har hamnat på is nu under tiden vi varit i Mora, har skippat allt vad datorer heter. Vi har haft fullt upp med att njuta och umgås med släkten. Alla har såklart velat gosa med Elton, och under tiden har jag blivit serverad en massa god mat och kunnat hämta krafterna. Så bortskämda har vi blivit :). Lite mer sömn hade jag väl kanske behövt. Men när man blir väckt vid 7 för "natt"-amning och känner kaffedoft, då är det svårt att inte vilja gå upp :).

Nu sitter jag uppe och nattvakar med min lilla skatt. Testade att äta mjölk i måndags.. vi har ju inte varit säkra på att det verkligen är det som varit problemet. Det var det helt klart. E har varit jätteledsen och dålig i magen. Nu blir det uppehåll tills han är 3 mån, sen kan jag testa igen.


Jodå, det finns hjälpsamma människor

Apropå inlägget här om dagen om att Svenskar inte ställer upp för sina medmänniskor så vill jag bara berätta om några som faktiskt gör det. Det var många som skrev att pensionärer är värst, lever i en snäv värld och bara tänker på sig själva. Det ligger nog något i det, men i vårt hus är majoriteten av alla boende pensionärer, och alla är underbara.

När Elton bara var någon vecka träffade vi på några av grannarna i trapphuset. Det började med att vi sprang på en granne. Sen började E gråta så alla hörde det och kom ut för att titta på honom. Dom sa då att om vi blev trötta så skulle vi ställa ut E i trapphuset, för alltid var det ju någon som skulle komma och ta hand om honom, haha. En farbror som är aktiv i föreningen var inne och kollade till våra element en dag. Han sa då att om jag behövde hjälp med något skulle jag inte tveka att knacka på hos honom och hans fru. Jag kunde till och med komma dit om jag ville ha mat. Hur sött är inte det? Samma farbror har hjälpt mig ner för trapporna med vagnen, liksom en annan man på våningsplanet. En mamma till farbrorn bredvid oss erbjöd sig också att bära ner vagnen, men hon är typ 80 år, så det kändes inte riktigt ok :p. Hur som helst har vi världens trevligaste grannar. Kommer sakna dom när vi flyttar.


Gårdagen

Jag är glad att vi bestämde oss för att spendera några dagar här uppe i Mora. Skönt att komma bort från lägenheten och få lite miljöombyte. Det enda tråkiga är att inte J kunde följa med, honom saknar vi mycket.

Igår hann vi med en hel del. Först dök min farmor upp och fick gosa med Elton en stund. Sen fick han träffa min ena faster för första gången, mina kusiner kom också förbi. På kvällen kom min mormor och morfar över på middag, dom hade inte heller träffar E innan. Han trivdes som fisken i vattnet med all uppmärksamhet och var jättenöjd med att gå från famn till famn. Han är helt klart född i rätt släkt ;). Idag ska han få åka hem till sin farmor och mysa!

Vi lämnade kameran hemma så det blir mobilbilder nu dom närmaste dagarna. Här är några från igår..


Framme

Resan gick hur bra som helst. E sov nästan hela vägen med undantag för ett par matpauser. Nu är det släktmys för hela slanten som gäller för resten av dagen. Här finns det många barnvakter ;)


Med nöd och näppe

Det var nära att vi missade tåget, men nu sitter vi här. Jag har åkt den här turen så många gånger att jag i vanliga fall känner mig ganska trygg med att vara ute i sista minuten. Men nu med Elton ville jag ha gott om tid, vilket jag hade. Sen kom jag till stationen och då var den j€&(la pendeln försenad. Även om det står att det bara handlar om 10 min kan man aldrig vara säker när det gäller sl. Det kunde man inte denna gången heller, 20 min sen blev den. Tillslut kom ett vanligt tåg istället för en pendel. Egentligen är det ingen påstigning på dom tågen, det sket jag i och fick hjälp på av en medmänniska (se där).

Väl framme vid centralen hade jag en sån tur att tåget stannar mitt emot mitt tåg. Halleluja, det måste ha varit en karmaåterbäring. Jag hade hela 10 min att i lugn och ro komma på tåget, lite bökigt var det innan jag fått ordning på allt, men på det stora hela måste jag säga att det gick jättebra :)


Pappafirande och packande

Grattis till alla fina pappor där ute, speciellt min och Eltons :). Vi fick till lite firande tillslut, en present inhandlades och muffins blev bakade. Sjukt goda muffins måste jag tillägga, trots att dom var näst intill mjölkfria. Jag använde 70% mörk choklad, och det kunde finnas spår av mjölk stod det. Tänkte att det nog är lugnt, enligt bvc så är sällan bebisar allergiska mot komjölk, bara lite överkänsliga.

J´s present var en ny rakapparat, bättre sent än aldrig. Han har varit utan i flera år sedan hans förra gick sönder. Enligt J beror det på att jag använde den till att nödraka benen några gånger. Den började liksom rycka håren istället för att raka, inte poppis hos J. Det är bara vi kvinnor som står ut med sådant ;).


J och E har haft massor med farsdagsmys. J passar på eftersom vi ska vara borta i flera dagar!

Ja, imorgon drar jag och E upp till Dalarna, så jag håller på att packa lite. Det gäller att allt är klart till imorgon så vi i princip bara kan gå upp och åka. Vi ska åka tåg, och det avgår före 10. Vid den tiden brukar ju vi fortfarande sussa sött. Jag är lite nervös för själva resan och att komma på tåget med vagn och allt, men det ska nog gå bra. Förhoppningsvis finns det några snälla människor som är villiga att ställa upp, eller inte ;). Får se till att vara ute i god tid i alla fall. Sen tror jag faktiskt att det hjälper att ta för sig och kräva hjälp, tror inte många skulle neka om dom väl fick frågan.

Svenskar=ouppfostrade?

Jag gillar egentligen inte att generalisera, men är inte (vi) svenskar lite ouppfostrade när det kommer till hur vi beter oss mot våra medmänniskor? Och då menar jag främst mot främlignar. Ta kollektivtrafiken som exempel.. jag ser ofta hur folk suckar och himlar med ögonen åt varandra om någon råkar vara lite ivägen, gå för sakta, på fel sida av rulltrappan osv. En annan sak jag noterade när jag var gravid var att ingen reste sig och erbjöd mig platsen, trots att jag var höggravid och stod på en vinglig buss. Det hände en gång, och då var det en engelsktalande kille från ett baltland som erbjöd sig. Förmodligen hade han inte bott i Sverige tillräckligt länge för att bli smittad av ohövligheten.

Idag när jag och Elton var ute och handlade så gallskrek han. Antagligen blev han lite för varm inne på Åhlens, sen var det liksom kört, trots diverse åtgärder. Han skrek hela vägen till Hemköp, och väl där lyfte jag upp honom och försökte handla med honom på ena armen medan jag plockade varor med den andra och knuffade vagnen med magen. Varukorgen ställde jag i vagnen. Det hjälpte inte, lillprinsen gastade på ändå. När vi kom till kassan så var det kö genom halva butiken. Hade någon kommit med en gallskrikande bebis så kan jag garantera att jag erbjudit den personen att gå före, men icke. Fick ett medlidande leende från en dam, men det var allt. När det väl var min tur i kassan så hörde jag någon bakom mig säga "hjälpa.. hjälpa?". Det var en tjej som ville hjälpa mig plocka upp varorna på bandet. Behöver jag nämna att hon INTE var svensk?

Tidsomställning

Jag har listat ut varför jag upplever dagarna som så korta. Det är ju för att jag har anammat Eltons dygnsrytm. Innan var jag alltid uppe med tuppen, 08 räknades som sovmorgon och kvällen avslutades senast 22. Nu är det E som bestämmer, och han vill inte lägga sig innan midnatt, gärna senare. Men vi sover till 11 så det går ändå jämnt upp. Jag har bara inte vant mig, så när J kommer hem från jobbet vid 17 känns det som att dagen nästan är slut, men egentligen är det ju bara lunchtid om man ska gå efter min och E´s klocka.

Elton tycker att det borde vara en självklarhet att pappor får vara lediga från jobbet på fars dag, speciellt på sin första. Han höll därför en vild demonstration här tidigare.


Sen förklarade jag att vi snart ska gå ut och fixa lite överraskningar tills dess att pappa kommer hem från jobbet. Då blev han helt upprymd av förväntan..


Efter det kände han sig trygg med att jag har koll på läget och kommer ansvara för hela fars dag-grejen, då kunde han somna lugnt..

Jag och min nybadade tiger


Tigerpyjamas från HM, hur gullig som helst! Snyggt matchat med strumporna också ;)

Han fick bada igen och gillade det, yippie!! Vi väntade tills han var nymatad och på riktigt bra humör, och det hjälpte. Faktiskt har det gått bättre med blöjbytena i veckan också, så förhoppningsvis är vi förbi den perioden.

Så kom pappa hem..

ägde åt sig bebisen, och mamma fick lite tid för datorn :). Fattar inte hur en hel dag bara kan försvinna utan att man knappt gjort något. Vi kom ut en liten vända och knallade runt här i centrum, sen kom vi hem och jag gjorde i ordning en härlig höstgryta som nu står och puttrar i ugnen. Lade Elton i saccon när jag skulle till att börja med maten men trodde inte han skulle nöja sig speciellt länge, han sov när vi var ute. Skönt nog gjorde han det, så jag hann precis bli klar tills han vaknade igen. Älskar när allt klaffar!

När jag lade honom ställde jag nallebjörnen på ena sidan så han skulle kunna titta på den. Sen när jag kom och tittade till honom höll han om den. Så gulligt :)


Lite inhandlat. Pyjamasbyxor till mig, pyjamas och strumpor till Elton.

Latsidan

Börjar med ett inlägg från mobilen idag. Har blivit många sådana nu ett tag. Lite slött, men ack så praktiskt :)

Jag tänkte försöka ta mig ut lite med Elton idag. J jobbar och det skulle vara skönt att göra något. Får se vad/vart det blir!


Thaiafton

Det blev en Thaiinspirerad tvårätters för oss till middag idag. För en gångs skulle stod jag för maten, annars är det ju J som brukar vara Asiatkocken här. Idag ansvarade han bara för efterrätten, också en riktig Thailandsklassiker. Alla som besökt landet känner nog igen den, man stöter på den på marknader, på gatan, ja.. överallt :).

J drömmer om att vi ska åka till Thailand några månader och vara föräldralediga tillsammans nästa år, så det har vi suttit och diskuterat under middagen. Jag skulle absolut kunna tänka mig det också, massor med kvalitetstid tillsammans. Vi är inte överens om vart vi vill åka bara. J vill vara i Bangkok medan jag vill bara ha sandstrand för hela slanten. Får se vart vi landar. E har ju faktiskt också varit med till Thailand en gång, fast i min mage!

Panang curry.. Vi var för klupska för att ta kort när allt var klart, så det fick bli ett efteråt på J´s matlåda ;)


Sticky rice med mango och kokossås till efterrätt..


Jag har känt mig lite tömd på energi idag så det var gott med en ordentlig middag, är piggare nu. Elton sitter i J´s knä i skrivandets stund och har bjudit honom på 4 leenden. Jag har missat alla :P. Varje gång jag kommer för att titta blir E gravallvarlig. Undra om J hittar på? ;)
Smått är sött

Jag tycker egentligen att små barn ska se ut som just barn och inte små vuxna. Men Zara har så mycket fint, och dessa godbitar är svåra att motstå..
Fredagen har börjat

Och som alla vet betyder det fredagsmys. Alla måsten är redan avklarade, och nu har vi intagit soffan med lite snacks och en komedi :)


Grattis (Eltons) farbror Fredrik..

På 19-årsdagen. Hipp hipp hurra, hoppas du haft en riktigt bra dag!Det är inte lätt att försöka få till ett familjeporträtt när det inte finns någon 4:e part som kan ta bilden. Macbooken får duga tills vidare ;)

Vi har haft en så mysig kväll, Elton har varit en riktigt go och glad kille! Att J är ledig imorgon gör det hela ännu bättre. Vi har varit duktiga och skrivit en inköpslista under kvällen så vi kan åka och storhandla imorgon förmiddag. Sen ska vi göra lite god mat och J ska baka. Jag älskar välplanerade dagar. Spontanitet kan ha sin charm det också, men oftast inte :)


Ändrade planer

Vi blev klara tillslut och kom iväg. Jag hann till och med måla mascara på båda ögonen! På förra bilden hade jag bara på ena men hade glömt bort det, tur att jag märkte det innan vi gick ;), När vi kom till stationen upptäckte jag att jag glömt skötväskan, såklart. Då gick musten ur, vi nöjde oss med en promenad och skippade Kista. J kom hem tidigare från jobbet så det blev rätt bra ändå.

Eltis som ville visa Malin hur fin han är i mössan hon gav honom, tur att vi tog en bild :)


Träffa gudmor

Jag och Elton ska ut på tur. Närmare bestämt ut till Kista, ströva runt lite och fika med Malin. Om hon kan slita sig från jobbet en stund :). Har jag skrivit att M är E´s gudmor? Jag har nog inte det. Hon var en god vän för oss när det var jobbigt under graviditeten, och det var inte mer än rätt att hon skulle bli tillfrågad först. Sen är hon dessutom en härlig person som vi tycker blir en bra extra vuxen att se upp till för Elton. Så vi var glada att hon åtog sig uppgiften :). Nu ska vi troligen inte döpa honom, och då kallas det väl inte så kanske.

Nu ska jag se om vi kan ta och bli klara. Elton har varit lite kinkig så jag hoppas att det blir bättre om han får komma ut och se lite. Har jag fel finns det nog risk att vi får vända :P

Det gäller att kunna göra flera saker samtidigt om man ska komma iväg med en bebis, i alla fall vår bebis ;). Bästa sättet för mig att få "matro" är att amma medan jag äter.

Han har börjat le nu..

Socialt alltså. J tycker dock att han gjort det hela tiden ;), men här om dagen var han helt säker. Då sa jag att om vi fick se något mer leende inom två dagar räknas det J fick som det första. Nu har det hänt :)

Grattis pappa, du vann! Kram/Elton <3


Duo

Jag har varit själv med lillprins bus idag, pappa J jobbar 17-timmars. Tur att E sov så bra inatt, annars hade jag varit orolig för att få hem en zombie här om några timmar ;). Dagen har inte bjudit på så mycket mer än soffmys för vår del. Elton har haft en ätardag, vilket var ganska skönt. Nu verkar det som att mjölkstockningen är helt borta, förhoppningsvis för gott.

Min lilla rackarunge. Så tuff i sin dödskallebody från Thailand. Det första plagget vi köpte till honom :)


Skönt att höra att flera känner igen sig i förra inlägget. Jag vill vara tydlig med att dom här tankarna handlar om krav jag ställer på mig själv och kommer alltså inte från någon annan, men det verkar dom flesta vara med på :). Det är nog lätt att tankarna svävar iväg i ologiska banor när man är mitt uppe i en ny livssituation. Allt har fungerat på ett visst sätt, och sedan blir det helt plötsligt ändrade förutsättningar. De nya rollerna måste få tid att sätta sig.

I botten på brunnen

Jag vill kalla mig en modern kvinna. En modern kvinna med en modern man. Jämställdhet är viktigt för mig, så viktigt att det nästan går till överdrift ibland. Något som är så självklart borde man inte ens behöva lägga ner energi att fundera på, och att jag gör det visar ju att det finns en osäkerhet där.

Här hemma gör vi i stort sett lika mycket när det kommer till hushållssysslor, jag hade inte kunnat ha det på något annat sätt. I perioder gör kanske den ena mer än den andra, beroende på hur livet ser ut. Nu när jag har varit sjuk efter förlossningen har J fått dra ett större lass. Det är inget konstigt, logiskt sett vet jag ju det. Att J lagar mat, städar och tar hand om mig när jag är nyförlöst och sargad gör honom till en fantastisk partner, inget snack om det. Men det gör honom knappast till något helgon som förtjänar stående ovationer. Partnerskap handlar ju om att finnas där för varandra, och han kommer få tillbaka för att han gjort det.
Trots att jag vet detta så väl smyger sig tanknarna på.. att jag går här hemma och inte "gör rätt" för mig. En annan ännu mer idiotisk tanke som dyker upp ibland är att jag inte skulle ha rätt att spendera lika mycket pengar som J, bara för att jag inte drar in lika mycket. Det ligger liksom i bakhuvudet och jag har svårt att vifta bort det ibland. Vill typ ursäkta mig så fort jag köper något och måste liksom berätta att det var på rea. Det var ganska nyligen jag förstod att det var just det som var anledningen till min köpångest, jag insåg att den uppstod samma stund som J gick om mig lönemässigt. Problemet ligger enbart hos mig, J uppmuntrar mig ständigt att unna mig mer saker.

Det är inte konstigt att jag är rädd att hamna i kvinnofällan. Jag är ju precis en sådan person som skulle kunna göra det med fel man, även fast jag vill ge sken av det motsatta. Mitt behov av att vara duktig och göra rätt för mig är alldeles för stort. Det positiva är att jag ser problemet och jobbar med det, och även fast jag tänker fel så lever jag/vi fortfarande rätt. För våra barn ska det inte vara något annat än en självklarhet att man hjälps åt, vare sig man är mamma, pappa eller barn.

En bra natt


Så här vacker utsikt hade vi när jag var uppe och ammade mellan 6-7 i morse. Helt otroligt var det, bilderna gör det inte rättvist. Jag var i valet och kvalet om jag skulle väcka J så han fick se. Visste att hans konstnärshjärta skulle uppskatta det, samtidigt behövde han verkligen få sova ut. Bestämde mig tillslut för att väcka honom, det är inte ofta man får se en sådan himmel. Han var tacksam över att jag gjorde det och somnade snabbt om:)

Igår kväll bestämde jag att det var dags att ta tag i Eltons sovrutiner igen. Det föll när jag var sjuk, orkade inte kliva upp ur sängen varje gång jag skulle amma. Vi har märkt att han sover sämre och vaknar oftare i vår säng, även om han kanske somnar lättare. Och hur mysigt det än är att ha en liten varm bebiskropp bredvid sig sover vi också sämre med honom där. Jag är dessutom väldigt noga med sängen och trivs inte med mjölk och kräkfläckat, även om jag börjar bli härdad :p.

Nej, det var helt enkelt dags att ta tag i det. Och vad bra det gick.. Han var lite för pigg för att komma till ro först, nattuggla som han är. Jag försökte inte ens lägga honom före midnatt, sen fick jag amma och lägga honom några gånger innan han gav sig. Efter det vaknade han vid 2 tillfällen och ville äta, varav en gång där vid 06. MEN.. det häftiga var att jag båda gångerna lade tillbaka honom vaken i spjälsängen, och trots det somnade han om själv.

Seger!Sammanfattning av graviditet och förlossning

I brist på annat har jag fyllt i denna lilla enkät. Tänkte att det kunde bli ett fint och bra avslut i kategorin "Gravid".

När fick du reda på att du var gravid?
22 Januari 2011
Blev det en chock?
Både ja och nej
Hur gammal var du?
23
Hade du mycket halsbränna?
Ja
Spydde du mycket?
Mådde väldigt illa i början, men det var bara några gånger jag faktiskt spydde.
Var det någon favoriträtt som ändrades?
Fil blev den största favoriten
Hade du mycket foglossning?
Nej, kände bara av det då och då.
Hade du sammandragningar?
JA! Halva graviditeten. Var sjukskriven för det och inlagd på sjukhus i v 30.
Ditt sf mått som störst?
34cm
Har du fått bristningar? Trodde inte det först, men flera veckor efter förlossningen upptäckte jag en som satt sig som en liten förlängning av mitt blindtarmsärr.
Trodde du att det var en pojke eller flicka?
Ändrade mig flera gånger
Vad hoppades du på?
Ett barn
Hade du mycket vätska i kroppen?
Nej
Hur mycket gick du upp i vikt?
10 kg
Hur ser du på graviditeten idag?
Jag tyckte det var riktigt jobbigt på grund av all oro pga hotande förtidsbörd, men börjar redan förtränga allt. När jag tittar på gravidbilderna längtar jag efter fina magen :)
Hur ville du att din förlossning skulle se ut?
Jag försökte att inte ha några förväntningar och vara beredd på allt, vilket jag ändå inte riktigt var. Innerst inne hade jag nog förväntat mig en "normal" förlossning med ett värkarbete som smög sig på.
Gick du över tiden?
Nej
När började din förlossning?
Runt 15.45 med vattenavgång.
Hur lång tid tog det?
2,5 timme
Hur mycket var du öppen när ni kom in?
10 cm
Vad tyckte du var jobbigast?
Att krysta, och efteråt när jag fick veta att jag spruckigt så mycket.
Var du rädd för något?
Kejsarsnitt och att spricka. Och att bebisen inte skulle må bra.
Grät du?
Nej
Skrek du?
Nja, mer att jag vrålade och stånkade för att jag tog i så mycket :)
Tog du nått smärtstillande?
Fick frågan om jag ville ha lustgas precis innan jag skulle till att börja krysta, men jag kände att jag bara ville fokusera ostört. Något annat hann aldrig bli aktuellt.
Blev du sydd?
1 timme på operation (buhuu)
Dragen med sugklocka?
Nej.. undra hur illa det hade blivit då?
Hur många var inne i förlossningsrummet?
Lite oklart, två barnmorskor och en kille från röda korset. Eventuellt en uska också.
Hade du någon nära med dig?
Jörgen
Hur stor var bebisen?
3815g och 51cm lång
Blev det en pojke eller flicka?
Pojke
Vad fick han heta?
Elton
Hur ser du på förlossningen idag?
Förlossningen var det häftigaste jag varit med om, det var efteråt som det jobbiga började rent kroppsligt. Men jag hoppas jag får uppleva att föda barn fler gånger.
Var allting värt det?
Ja, absolut. Jag är så tacksam för hela upplevelsen och att jag fick bli mamma till Elton. Däremot är jag orolig att det ska bli likadant nästa gång och att det inte ska gå att fixa till lika bra då, och att det ska gå ännu snabbare så vi inte hinner in i tid.

Luftade

Kom på att varken jag eller sonen varit utanför dörren sedan innan helgen, så vi tog en tripp till affären. Tur var det, annars hade jag aldrig märkt att min toning gått ur håret. Jag har numera gula slingor istället för ljusbruna, och har antagligen haft det i x antal veckor.. månader? Nära och kära, händer detta igen förväntar jag mig att bli informerad. En gång är Ingen gång :p.

Fick tillfälle att använda min nya halsduk också, tur nog matchar den dom gula slingorna...

 


Det blir lite glest

Lusten att blogga infinner sig inte riktigt när man är sjuk och inte gör något. Eller ja, något gör jag väl.. ammar, äter, leker med Elton. Idag vågar jag nog säga att jag är frisk, men trött. E har bara sovit kortisar inatt. Enligt J var det tydligen lika igår natt, men då måste jag ha kopplat på autopiloten.

Apropå leka med Elton så har han börjat ställa krav på underhållningen här hemma. Han tror att han är en mycket större bebis och vill att det ska gå vilt till, lekar i stil med "prästens lilla kråka" fungerar bra. Helst vill han att vi håller honom i sittande ställning och hissar upp och ner i luften, vi kommer ha Magnus Samuelsson-armar innan jul både jag och J. Jag har faktiskt en söt video på E och J med just det, men J vill inte att jag lägger upp den ;)

Julen närmar sig visst

Det har jag insett när jag kikat runt på olika bloggar. Allt från glöggdrickande och julbak till julshopping ägnar ni er åt :). Jag brukar vara rätt bra på att börja med julklapparna i hyfsad tid i alla fall, har aldrig behövt gå ut och nödhandla på julaftonsmorgonen. I år blir det troligtvis nätshopping rakt av, och idag har jag faktiskt börjat. Satte igång med ett litet hemligt projekt som jag blev totalt uppslukad av, det har tagit hela förmiddagen.. men tusan vad bra det blir!

Lite lyxig lunch har jag hunnit med också. J var igång igår igen och gjorde hemgjorda vårrullar. Sjukt goda, märktes inte att det var första gången han lagade det. Ni går ursäkta den oproffsiga bilden, det blir så när man är glupsk.


Och lillhjärtat har sovit nästan hela dagen..

På bättringsvägen

Nu verkar det äntligen vänt, även om jag fortfarande inte är på topp. Ingen feber idag i alla fall, tror jag :). Har ringt amningsmottagningen, men dom sa att jag skulle kontakta min mödravårdscentral i första hand. Har inte lyckats få tag på dom än, får testa under dagen.

Idag ska jag och Elton bara ta det lugnt och vila upp oss (mig). Eventuellt ska vi på en lägenhetsvisning efter J slutat eftersom vi aldrig kom iväg på den som var igår. Jag är mer intresserad än vad J är av den lägenheten, han tycker den ligger för långt ner i huset. Så länge den inte ligger på nedre botten bryr jag mig inte, men J vill gärna ha lite utsikt.

E är på bra humör och fick börja dagen med att lufta sig lite efter blöjbytet :)

Ett litet godnatt från oss

Nu avslutar vi dagen (och veckan) och intar sängen för ett avsnitt av True Blood. Jag har fortfarande hög feber och hoppas det går över till imorgon om jag sover ordentligt. Inte kul att vara själv med Elton annars. Fast idag har han varit väldigt nöjd. Visserligen bara velat vara hos mig, men han har nöjt sig med att ligga i famnen med nappen och sovit.

Nu är han pigg som en mört, och då är pappa roligare;)


Helgen

Nu har vi vinkat av farmor och Håkan. Det har varit så trevligt och också väldigt skönt att ha dom här. Trist att jag har varit sjuk hela helgen bara, men samtidigt så har vi ju fått jättemycket hjälp med allt från mat till att vyrsa Elton, och det är ju uppskattat när man känner sig hängig. Igår kväll kände jag mig SÅ dålig. 38,5 i feber när jag gick och lade mig, trots febernedsättande.

Var riktigt orolig över hur natten skulle gå eftersom E sovit i vår säng senaste tiden, och det känns inte säkert att ha honom där när jag är omtöcknad av hög feber. Han är ju så liten än. Jag och J gjorde upp en plan innan vi gick och lade oss som innebar att han skulle hålla sig vaken medan jag ammade, och se till att jag inte somnade. Det fungerade inte riktigt :P. Jag var som tur var för dålig för att kunna somna direkt och hade inga problem att hålla mig vaken, sen lyckades jag få E att sova i sin säng fram till 03. Efter det kände jag mig faktiskt friskare och vågade ha E i sängen fram till morgonen.

Lite bilder från helgen..Gårdagskvällen

Vi glömde helt bort att ta fram kameran under kvällen igår, så jag snabbade mig att ta några halvhjärtade bilder precis när svärmor och Håkan skulle tillbaka till hotellet. Tur att vi har hela helgen på oss! :)

Elton och farmor! På den här bilden tycker jag faktiskt E är väldigt lik min pappa som han såg ut när han var bebis, och det måste ju betyda att han är lite lik mig med ;)


Jag mår bättre nu. Tack gode gud (eller vem som nu sitter där uppe) för värktabletter, man kan nu nästan inbilla sig att man är frisk ;). Dom andra stack iväg en vända till Bromma blocks för att handla lite. Jag passade på att beställa bröstvärmare från Apoteket som många tipsade om. Sen behövde vi lite lister och sådant för att få klart allt småpill i köket innan det blir dags för visning. Nu har vi fått lånelöftet vi ville ha, så det är fritt fram att gå vidare. Imorgon är det visning på en lägenhet vi är intresserad av, så jag hoppas jag mår tillräckligt bra för att gå.

(God)morgon

Här gick vi raka spåret från sängen till soffan. Jag har fått feber igen, så tröttsamt. Förstod nästan att det skulle komma som ett brev på posten när jag kände hur det började spänna i brösten igår, och på kvällen slog det mycket riktigt till. Jag måste vara extremt känslig, ska kolla upp det med amningshjälpen till veckan. Måste ju finnas sätt att undvika detta.


Bebis som hatar att byta blöja och bada..

Är det någon mer som haft en sådan? Hur länge brukar det hålla i sig? 8 gånger av 10 blir Elton skogstokig när vi byter blöja. Han spänner sig som en liten pinne, och regeln är att han då kissar precis när vi är klara och ska ta på blöjan. Bara att börja om från början med andra ord :P. Bada gillar han inte heller. Första gången gick det hyfsat, men efter det har han protesterat vilt. Han gråter verkligen hysteriskt och kluckar som en liten delfin. Det känns som att han tycker att vi torterar honom.
Som ni ser..

Nu är han i alla fall ren och har förlåtit oss för den här gången ;)

Vi har haft mycket för oss idag. Först blev det en shoppingtur som ni såg. Jag hittade en halsduk, men annars blev det mest mat. Väl hemma igen fick vi besök av Gunnar, min gudfar och Eltons "gudmorfar". Inte alla barn som får ha en sådan ;). Nu sitter vi och väntar in svärmor och hennes sambo som kommer på besök över helgen, så ikväll ska vi äta lite gott och ha det mysigt. Det är kul att dom kommer, både för vår skull och för Eltons. Vill att han ska träffa släkten så ofta som möjligt så han får en fin relation till dom från början, trots avståndet.

Ute på shopping


Änglalik


Alla föräldrar tycker ju att deras barn är vackrast i världen. Man blir partisk, och så ska det vara. Jag och J pratade om det igår och kom fram till att det inte gäller oss, vi har faktiskt lyckats skapa ett av världens vackraste barn ;)

J kom hem från jobbet och var på ett strålande humör! Han har långhelg nu och hade ett paket som väntade på honom här hemma, med kläder beställda från USA. Det är andra gången han beställer därifrån nu. Trots frakt och eventuell tullavgift blir det faktiskt mycket billigare än om han hade köpt samma plagg här i Sverige, och den här gången var det dessutom fraktfritt. Det hade varit så skönt att vara J på den fronten. Han behöver aldrig prova något, allt han köper sitter perfekt. Han bryr sig inte om att testa kläder i affärerna heller, bara tar dom och går till kassan. Inte ens jeans behöver han prova :P

Duktig mig

Jag har blivit mycket bättre på att äta rejäl lunch sedan Elton började må bättre. Nu har han sovit tillräckligt långa stunder för att jag ska hinna passa på. Otroligt skönt, det blir ju lätt en ond cirkel annars. Ledsen bebis.. hungrig mamma=ledsen mamma. Inte kul alls.

Köttfärslimpa med ugnsrostade rotfrukter och lite skivad paprika. Sötpotatis är så underskattat!

Hundlängtan

Förmiddagen har spenderats framför tv´n tittandes på Efter 10 med Malou. Undra hur många mammor som sitter och ammar till det programmet varje dag? Många skulle jag gissa på ;). Dom pratade i alla fall om servicehundar, och i studion hade dom en Border Collie som var utbildad service och diabeteshund. Så otroligt häftigt. Han kunde känna av när hans matte hade lågt blodsocker långt innan hon gjorde det själv. När det händer så markerar han, och går det så långt att hon kollapsar är han tränad att hämta hjälp. Sen kunde han även hjälpa henne av med strumporna också ;). Fantastiska varelser.

Vi skulle så gärna vilja ha hund jag och J, men just nu är det inte rätt läge i livet. Man måste ju vara beredd att åta sig en del uppoffringar. Vi har ju ingen familj här att förlita oss på om vi skulle behöva hundvakt. Sen vet vi ju inte hur våra arbetssituationer kommer att se ut framöver heller. Vi vill inte ha någon hund som ska behöva vara hemma själv hela dagarna. Sen är det ju inte så smart när man precis håller på att komma in i livet med barn heller, var sak har sin tid :).

Billy Bob, en av mina föräldrars älsklingar..Överlistad..

Någon vis person (minns inte vem), gav rådet att testa en napp med annan form. Det fungerade, nu tar han nappen! Hittade en på apoteket som inte var böjd, tänkte att den kanske skulle likna amningsnappen lite. Tummen är fortfarande den största favoriten, men den åker ur hela tiden eftersom han inte har koll på armarna :)


Lägenhetsvisningen gick sisådär. Köket var helt underbart, stort och väldigt annorlunda (men snygga) materialval. Varje detalj var genomtänkt. Badrummen var inte lika upplyftande, men helt ok. Elton skrek sig igenom hela visningen, den lilla stunden vi var där. Han tyckte helt klart inte att det var ett bra boendealternativ, jag undrar om han har en känsla för sådant? Vi hann inte med att ställa några frågor till mäklaren, men jag tror inte vi kommer behöva det heller. Den är lite väl dyr för det läget den har tycker vi.

Bästa lunchen

Jag fick till en så otroligt god och enkel lunch idag, tonfisk och äggmackor. Jag brukar inte vara så förtjust i tonfisk på burk, det är så torrt. Tror det är andra burken jag köpt någonsin. Ryckte den i farten när vi var och handlade sist, tänkte att det var en sådan grej som går snabbt att sleva i sig. Men det här var kanongott!

Hårdbröd med en rejäl klick majonäs i botten, sen på med tonfisk, kokt ägg och rom. Kan det bli enklare?


I eftermiddag när J slutar ska vi och kolla på en till lägenhet, en 3á i närområdet. Vi har inte allt för höga förhoppningar dock. Den har legat ute länge på Hemnet, och det är två andra lägenheter till salu i samma hus. Luktar lite död katt tycker jag. Vi ska försöka ta reda på vart problemet ligger.

Förresten så skrev jag aldrig det, men det gick väldigt bra när vi fick lägenheten värderad i söndags. Vi var osäkra på om det kommer att fungera med den prisklassen vi hittills kollat på. Det är 15% som gäller i kontantinsats nu, när vi köpte vår nuvarande var det bara 10%. Men vår lägenhet har gått upp rejält i värde, så 15% kommer inte bli några problem. Det är så skönt när man har flyt :)

Växtspurt

Har precis varit på BVC med Elton. Det visade sig att han haft en riktig växtspurt sedan förra veckan. 300g hade han gått upp och växt 2,5 cm (längden är dock lite oklar). Duktig kille! Undrar om det beror på att jag inte ätit mjölk eller om han fått i sig mer mat utan amningsnappen.. Eller så har han bara varit kinkig för att han växt så mycket :)

Nya fina filten....


Han kommer vara vaken hela natten ;)

Men det är ett litet pris att betala om han bara får må bra! Ser nu att han till och med ligger på samma sätt som på förra bilden, haha. Men han har i alla fall varit vaken och ätit emellan ;). Inte konstigt att han kom ut med ena armen först, han ligger jämt med den upp.


1-månaderskillen

Kan inte fatta att det är en hel månad sedan vi fick vår älskling idag. Som jag sagt förut så blev han snabbt självklar i familjen och på så sätt känns det ju som vi alltid haft honom. Men det känns inte alls länge sedan vi kom in till förlossningen och fick veta att jag var helt öppen. Just precis nu är det faktiskt exakt 1 månad sedan vattnet gick :)

Han har på sig ett par byxor J hade när han var liten. Så söta!


Så här har han legat i stort sett sedan sist jag skrev. Endast en amning och två "ta upp och klappa lite i rumpan" har vi haft, annars har han bara sovit. Han verkar hur nöjd som helst, helt otroligt hur det kan vända! Jag har hunnit tvätta två maskiner, plockat ur och i diskmaskinen och ätit en ordentlig lunch. Skönt det, men nu börjar jag allt sakna honom lite ;). Lyckan bara bubblar i magen över att han mår bra igen.

Det börjar bli dags att ta och sortera upp alla bilder vi tagit den senaste tiden och välja ut några för framkallning. Det är lika bra att göra det med jämna mellanrum, annars blir det ett så stort projekt varje gång. Så det ska jag ta tag i om jag får tid över!

På rätt väg

Vi har helt klart kommit på något när det kommer till E´s mage, vad är vi inte riktigt säkra på. Det blir ju så när man vidtar alla åtgärder på en och samma gång, svårt att veta vad som gör vad. Mjölkfritt, Semperdroppar, amma utan amningsnappen, rapa ordentligt efter amning. Men vem orkar vänta och testa en sak i taget? Lillkillen måste ju få må bra. Nu verkar han faktiskt göra det, han har blivit mycket gladare och nöjdare. Han vill fortfarande helst vara med hela tiden och få massor av uppmärksamhet för att vara nöjd. Men det är så han är vår lilla pöjk, och vi skulle inte vilja ha honom på något annat sätt :)

Idag fick vi spendera förmiddagen med J som hade sovmorgon, det var kul tyckte E. Och jag tyckte det var skönt att få ta en dusch i lugn och ro medan J roade honom :). Han har verkligen börjat intressera sig för att studera saker, bland annat sin fina skallra som han fick av Malin. Pappas fina, färgglada tavlor är också populära att titta på.
RSS 2.0