Exploding head syndrome

För ca ett halvår sedan berättade min vän M att hon hittat en tråd på Flashback om ”exploding head syndrome”. Det betyder att man hör en hög smäll, eller att det knäpper till högt efter att man precis somnat in, det förekommer dock i vaket tillstånd också. M hade haft dessa upplevelser hela sitt liv men inte vetat att det fanns ett ord för det, så det blev lite av en aha-upplevelse. Igår hände det mig, jag hade nog precis somnat för när smällen kom kändes det som att jag var vaken. Det är svårt att förklara exakt hur det lät, men ungefär som om man tar två böcker och smäller ihop dom med stor kraft, fast ändå lite mer skrovligt. Jag frågade Jörgen om han hade hört det, men det hade han såklart inte.

Såhär säger Wiki: Exploding head syndrome är ett tillstånd där den utsatta individen upplever ett starkt och skarpt ljud som från inuti huvudet. Ljudet beskrivs bland annat som en explosion, vågor mot en klippvägg, starka oljud, ett tvärt skrik, ringande ljud eller en elektrisk sprakande överladdning. Attacken ackompanjeras ofta av att man kan se starka färger, blixtrar och mönster eller få svårigheter att andas.

Ingen har kunnat bevisa vad detta faktiskt beror på. En teori är att det beror på stress och utmattning, en annan är att man får ett slags litet ” Seizure” .. typ krampanfall, en tredje är att det beror på en plötslig rörelse i innerörat. Sen finns det en lite mer flummig teori att det har med UFO-upplevelser att göra. Läskigt, men oavsett vad det beror på verkar det rätt vanligt. I ett forum läste jag om en person som varit med om det i bilen, tappat kontrollen och blivit påkörd i baken.. det låter ju inte så kul.

Jag skulle gärna vilja veta exakt vad detta beror på, konstigt att dom inte lyckats fastställa det.


Kommentarer
Postat av: Mamma

Vaknar med ett ryck av att telefonen ringer, vilket sedan visar sig att den inte gjort. Är det samma fenomen månntro?

2010-03-17 @ 14:20:30
Postat av: Camilla

När jag läste din kommentar mamma fick jag lov att forska vidare, så det är bara att läsa fortsättningen :)

2010-03-17 @ 17:58:34
Postat av: Malin

jag har inte haft nån head exploding på länge men mina smällar lät som en plåt som smällde i golvet..

Jag tyckte ju såklart att det var hur skumt som helst hela min barndom..precis som du skriver :-)

2010-03-17 @ 18:46:40
URL: http://malincante.blogspot.com
Postat av: Annika

Åsa sa ju att hon var med om någonting liknande, då är det tydligen ´folk´ i närheten :)

2010-03-18 @ 09:05:46
URL: http://sundaymornin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0