Den långa, slingriga vägen

Min inställning till kommande förlossning var från början att om någon kunde bevisa för mig att en vaginal förlossning (med största sannorlikhet) kommer att gå bra, då var det den vägen jag helst av allt skulle vilja ta. Att föda ett barn är det största man kan få vara med om i mina ögon. Jag ville så gärna få chansen att uppleva det igen.. känna hur kroppen går in i något slags urmänskligt läge, och sedan få upp den där hala lilla varelsen på bröstet. Jag vill så mycket att det har värkt i hjärtat varje gång jag tänkt på det. Hur mycket hjärnan och det logiska tänkandet försökt ta över, så har den känslan varit omöjlig att mota bort. Jag har levt större delen av mitt liv genom att följa hjärtat och magkänslan, oftast blir det väldigt bra. Men ju mer som står på spel, desto svårare blir det. Människor tar galna beslut varje dag, jag skulle till exempel aldrig riskera livet för att hoppa fallskärm eller bestiga Mount Everest.
 
I början av graviditeten fick jag träffa en läkare på min MVC som inte alls var bra. Efter några möten, med mycket frustration, gav jag upp och insåg att det enda rätta var att ta den "enkla vägen", dvs kejsarsnitt. Sen var det som att någon där uppe gick ned och rörde om lite i grytan.. Min hopplösa läkare remitterade mig, helt plötsligt, till Specialistmödravården på Karolinska i Solna. Jag var beredd på att få samma bemötande igen, dvs inga individuella rekommendationer utifrån mina unika förutsättningar. Läkaren jag fick träffa på Spec var helt annorlunda, verkade kunnig och ingav stort förtroende. Till en början upprepade han mycket av det jag redan visste, sånt jag själv vägt fram och tillbaka i månader. Sen fick jag bara svårare och svårare att motstå hans argument, vilket ledde till ytterligare ångest och förvirring.
 
Inför vårt senaste möte igår var jag inställd på att välja snitt, men att fortfarande göra allt för att förbereda mig på en ofrivillig vaginal förlossning. Kanske helt utan assistans. Läkaren undersökte mig ordentligt och förklarade att det i stort sett inte går att se vad jag varit med om, om man inte vet det sedan tidigare. För att gå in på detaljerna så har jag har en lång mellangård (vilket tydligen är viktigt), knappt någon ärrvävnad, och är på det stora hela så mjuk och elastisk som man bör vara. Enligt läkaren har jag inte större risk att råka ut för en sfinkterruptur än någon annan, dvs runt 3,5%. Han bedyrar att mina chanser för att få en lyckad förlossning är mycket stora.. helst med tanke på hur lätt min kropp verkar ha att föda för övrigt. Vi är överens angående teorin till varför jag sprack,  att jag krystade utan krystvärkar. Att Elton kom med handen först hjälpte såklart inte det heller. Men enligt läkaren så har jag rent av bättre förutsättningar denna gång, i och med att jag redan blivit "uttänjd".
 
Efter att ha blivit matad med denna information likt en hungrig fågelunge, började jag bli lite kallsvettig inför beslutet som skulle tas. Följa hjärtat.. eller följa hjärnan? Enligt läkaren föll båda alternativen inom samma kategori, en vagnial förlossning var det bästa och mest logiska alternativet för mig Han gjorde det därför lättare för genom att ge följande alternativ..
 
1) Snitt 1 vecka före BF
2) Planerad igångsättning 2 veckor före BF
 
Hans motivering är att vid kejsarsnitt är inte barnet förberett på att födas, och därför har det visat sig att vecka 39 är det optimala. Vid en igångsättning hinner barnet få ta del av mammans hormoner, och därför går det därför bra redan i v 38. Hade han sagt snitt 2 veckor före hade jag förmodligen valt det, i ren förvirring om inte annat. Men faktum är att min största skräck just nu är att förlossningen ska starta spontant och att jag kommer föda hemma, eller i bilen. Jag blir mer och mer övertygad om hur överhängande den risken är. Att jag kommer vara tillräckligt lyhörd inför kroppens signaler "eftersom jag är omföderska", det litar jag inte en sekund på. Klarar jag mig till 18/2, vilket jag tror och hoppas på, kommer vi kunna åka in i lugn och ro. Elton kommer ha barnvakt, vi kommer vara på plats från start och dessutom hinna gå igenom våra önskemål med en erfaren barnmorska. Hur kan det inte var det bästa alternativet?
 
Jag har fortfarande rätt att ändra mig in i det sista, men jag tvivlar starkt på att så kommer bli fallet. Just nu känns det som jag hamnat rätt. Är fortfarande inte säker på att jag kommer hinna fram till det aktuella datumet, men oavsett kommer jag vara inställd på en vaginal förlossning och känna trygghet i det. Skulle det mot förmodan gå snett.. ja, då är det så och förhoppningsvis går det bra ändå. Det blir som det är menat att bli.
 
Och angående inlägget jag lade upp igår kväll så tänkte jag inte på att majoriteten av alla läser bloggar från mobilen eller Ipad (så även jag själv), vilket gör att länken inte syns. Var alltså inte meningen att vara SÅ lurig ;). Hur som helst, det var alltså min läkare som var medicinskt ansvarig under Kronprinsessan Victorias förlossning. Det i sig gör honom naturligtvis inte till en bättre läkare, men faktum är ju att ett gott rykte oftast är välförtjänt. Men jag är ändå glad att jag valde att lita på hans bedömning innan jag visste om den historien, bara för sakens skull ;)
 

Kommentarer
Postat av: My heavenly life - johanna

Åh vad skönt att det verkar som du fått en lösning på ditt dilemma. Jag hoppas verkligen att allt går bra och att ni får en toppen förlossning och att den lill* väntar tills den 18:e! Önskar er verkligen all lycka till! verkar som att du känner dig mer trygg nu och bara det är ju jätteviktigt!
Massa kramar

2013-02-01 @ 18:12:11
URL: http://www.myheavenlylife.com
Postat av: Louise

Det kommer bli bra det där tror jag :-) väldigt skönt att vara på plats o få igångsättning!
Snart dags, önskar dig lycka till!

2013-02-01 @ 20:09:44
Postat av: Klara

Att läsa din historia ger mig självförtroende, även om ingen förlossning är den andra lik. Med mitt första barn sprack jag ganska mycket, inte såsom du gjorde men tillräckligt för op. Jag har inte haft några besvär och alltid sett tillbaka på min förslossning som bra och fin. Inte förrän jag blev gravid igen började jag noja mig över den kommande förlossningen. Nu känner jag mig lite lugnare även om jag har en bra bit kvar! Jag vill ju allra helst föda vaginalt så därför känns fin historia betryggande!
Lycka till med allting!
Kram

Svar: Tusen tack för din kommentar, det känns bra att jag kunnat bidra med något :). Tråkigt att du också drabbades av en stor bristning.. jag hoppas jag kommer kunna ge dig en ännu bättre referens när allt väl är klart!
Vardagslycklig

2013-02-03 @ 21:14:20
URL: http://mammaklara.blogg.se
Postat av: Jennie- Hemmafru

Tycker dom är väldigt bra på KS =)Jag var själv inskriven för snitt eller ev igångsättning där i v.37+0. Sonen kom dock redan i v.34+1 och jag hade 23 mil till KS så jag fick föda vag på hemsjukhuset istället sen åkte vi till Stockholm när sonen var några timmar. Han fick flyga. Kan tillägga att dom var lite nervösa över hur snabbt min son skulle komma också men han tog längre tid på sig än första barnet. Bra att du är förberedd på att det kan gå fort dock! Kram

Svar: Vi är på det stora hela också nöjda med det bemötande vi fått på KS!Skönt att få ett exempel på en andra förlossning som tagit längre tid än den första, det är ju oftast tvärt om :).
Vardagslycklig

2013-02-06 @ 13:31:21
URL: http://kampan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0