2013-02-18

Datumet då vi kommer få möta vårt andra barn för första gången. Om 18 dagar.. det är ju ingenting. Sen vet man ju aldrig om lilla plutten bestämmer sig för att titta ut innan eller inte.
 
Jag var alltså på specialistmödravården idag. Det slutade med att vi bokade in en planerad igångsättning.. velat in i det sista, jag vet. Men som jag skrivit tidigare har jag fått ett väldigt bra intryck av min läkare där, kände stort förtroende redan från start. Det är jag tydligen inte ensam om.. När jag kom hem så kunde jag inte låta bli att googla hans namn. Nu förstår jag varför han verkade lite bekant ;).
 
Detaljerna får vänta till imorgon. Nu ska jag och J fira att han gått på föräldraledighet, att bilen är lagad, och att vi snart får träffa Bla-Bla.

Hemmapysslardag

Det var så trist väder på förmiddagen så jag kände inte för att dra iväg till öppna förskolan, det fick bli en dag hemma istället. Jag var lite trött imorse så det var ganska skönt att slippa faktiskt. Har börjat få så otroligt svårt att somna om efter att E vaknat för välling, vilket han gjort vid 4 nu ett tag. Det är abosolut inga problem att han vaknar till då egentligen, bara att han sover 9 timmar i sträck är ju jätteskönt. Problemet ligger hos mig och min gravida kropp :p. Idag fick det därför bli en snooze med lite teletubbies i vår säng innan vi gick upp för frukost..
 
... Och såhär ser man ut när mamma bestämmer att det är färdigtittat ;)
 
Efter imorgon behöver jag som tur är inte gå upp och ge någon morgonvälling på ett tag, J går nämligen på föräldraledighet på fredag. Hela två månader blir han hemma, gissa om det blir skönt? Vi kommer hinna varva ner tillsammans och förbereda oss inför lilla Bla-Bla´s ankomst, väldigt välbehövligt!

Jag vann

Nu vågar jag nog faktiskt säga att jag verkar ha vunnit fighten med min infekterade visdomstand. Kan inte vara mer lättad över att jag slapp gå till tandläkaren. Att borsta tänderna med antibactriell gel efter varje måltid var det som tillslut bet på den lilla j*veln, HA!
 
Idag skulle vi egentligen ha fått besök av Erica och Alexander, men A har varit sjuk så det blev tyvärr inställt. Hoppas att vi får till en ny date när lillgrabben frisknat till :). Istället blev det en tripp till öppna förskolan för mig och Elton, inte fy skam det heller. E tycker bara att det blir roligare och roligare för varje gång vi är där, så det är en ren fröjd att gå dit. Blir nog en tripp imorgon med.
 
Något annat vi hunnit med idag är att gå igenom några av dom 1000-tals bilder vi har sparade på datorn. Jag har valt ut, sorterat och mappat upp sånt som ska framkallas. Även sparat ned kopior på ett usb-minne, vilket inte var en dag för tidigt. Känns hemskt att vi inte haft någon backup på all den här tiden, tänk om något skulle hända med datorn?? Tyvärr har jag inte hunnit med alla, men snart så. Det är väldigt kul att sitta och gå igenom allt måste jag säga, man glömmer så fort.
 
Tänk att jag snart kommer ligga såhär igen? Inom 4 veckor..

SPC Flakes

Ingen som läser den här bloggen har nog kunnat missa vilka bekymmer jag hade med mjölkstockning när jag ammade Elton. Han var inte mer än en vecka gammal när det började, sen hade jag i princip kronisk mjölkstockning tills dess att jag slutade. Hade jag tur var det bara någon enstaka mjölkgång som var tilltäppt, men I ofta var det flera gångar i båda brösten samtidigt. Feber hade jag var och varannan vecka, speciellt i början. Efter några månader blev jag lite bättre på att mota Olle i grind.
 
Jag har bestämt mig att jag inte kommer ställa upp på den här typen av amning en gång till, det var bland det första jag tog upp med min barnmorska när jag skrev in mig på MVC. Hon berättade då om ett naturläkemedel som kallas SPC-flakes. Man börjar äta det två veckor innan beräknad förlossning, och fortsätter sedan under hela amningsperioden. Jag har läst reportage om kvinnor som misslyckats med att amma flera barn, sedan upptäckt SPC-flakes och därefter inte haft några problem alls.
 
Jag har så stora förhoppningar på att detta kommer fungera, och det roliga är att det även verkar gå lite hand i hand med mitt hälsoprojekt med IFD-mat. SPC-flakes har visat sig ha betydande antiinflammatoriska egenskaper och haft mycket god effekt på personer med inflammatoriska tarmsjukdomar. Det ska bli så spännande att testa!
 

En kväll med mig själv

Elton sover, Bla-bla sover i magen, och J bestämde sig för att ta ett extra pass på jobbet. Tråkigt, men tyvärr nödvändigt. Efter denna vecka behöver vi minst sagt lite extra klirr i kassan. Men, vi fick faktiskt ett riktigt bra pris på att få bilen fixat tillslut. Kostnadsförslaget från första stället fick oss minst sagt att sätta kaffet i halsen, och det var några ångestladdade dagar innan vi fick ordning på det hela. Tack och lov för släkten! Innan nästa vecka är slut kommer vi förmodligen ha fått den tillbaka. Det ska bli så skönt, skulle aldrig klara av att bo där vi bor utan den. På torsdag ska jag till spec mvc igen och det tar minst 1 timme dit kommunala vägen, inte så kul med ett bowlingklot hängandes i skrevet. Som tur är har J´s chef sagt att vi får låna bil av honom om vi inte hinner få vår tillbaka, ännu en ängel!
 
Något annat jag verkligen hoppas ska lösa sig till veckan är infektionen jag fått runt en visdomstand. Har verkligen gjort ALLT för att bota det själv så jag ska slippa gå till tandläkaren, men det är verkligen ihärdigt. Man är ju tydligen känsligare i tandköttet som gravid, så det är väl därför. Jag får lägga mig tidigt ikväll och visualisera välfärd tror jag ;)
 
Apropå ingenting fick vi en laserpekare av mamma och pappa som dom köpt i Thailand. J kunde inte lägga ner den på hela kvällen igår.. nörd ;). Väldigt roligt hade han, väldigt....
(textar: CPcamilla)

Veckomeny 3

Sa till J härom kvällen att jag älskar att pyssla med mina små mat-veckoinlägg. Trots att det troligtvis bara är jag själv som tycker det är intressant, haha. Eller ja, du också såklart mamma ;).
 
Den här veckan är det i stort sett jag själv som dragit i trådarna. J jobbade mycket och var samtidigt krasslig, därav endast 1 asiatiskt alternativ ;). Jag löste det hela genom att göra mycket mat åt gången, har själv inget emot att äta samma sak flera dagar i rad. Rödbetssoppan jag gjorde i onsdags var rena guldet och blev bara godare för varje dag som gick. Är på det stora hela nöjd med veckan och tycker att den blev förhållandevis välbalanserad. Sen att jag sprang ut till glassbilen i fredags (för 1:a gången sedan jag flyttade hemifrån), det skyller jag på gravidhjärna ;)
 
Lördag:
 
Frukost: Ostmackor
 
Lunch: Rester av gårdagens pizza för mig
E fick pannbiff med potatismos och haricot vert
 
Middag: Ugnsrostad sötpotatis med kidneybönor, fetaost och vitlöksfräst haricot vert
Elton dissade rätten och fick en barnmatsburk istället.
 
 
 
Söndag:
Frukost: Havregrynsgröt med rivet äpple
 
Lunch: Tonfisk och äggröra
E åt samma fast med pasta och extra gräddfil. Båda åt morot till.
Jag blandar bara kokt ägg med tonfisk på burk, såsen består av majonäs, gräddfil, hackad lök och lite kryddor.
 
 
Middag: Köttfärslimpa med fullkornscouscous, skysås och gröna ärtor.
Vi köper alltid köttfärs i storpack och fryser in i mindre förpackningar, så ingredienser till denna klassiker har vi nästan alltid hemma. Mycket praktiskt!
 
 
 
 
Måndag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med topping
Torkade aprikoser, katrinplommon och linfrön. Rivet äpple för E

Lunch: Rester från gårdagen
Tonfiskröran och morot för mig, köttfärslimpa för E
 
Middag: Fried rice med räkor och ägg
Här var J i farten! I vanlig ordning sparade inte på krutet, utan använde chili, ingefära och salladslök som om det vore vilken grönsak som helst. Egentligen ett utmärkt vegetariskt alternativ om man skippar räkorna, vi råkade bara ha några i frysen. Elton fick fiskbullar.
 
 
 
Tisdag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med hallon
 
Lunch: Fiskbullar och rotmos med broccoli
(Färsbiffar med ris och broccoli för E)
 
Middag: Rödbetssoppa med kryddig korv.
Älskar att äta färgglad mat! Ett bra sätt att dryga ut köttet också, dvs korven i detta fall. 1 pak med 3 korvar blev 5 portioner.
 
 
 
Onsdag:
 
Frukost: Ostmackor
 
Lunch: Kvarbliven rödbetssoppa
E åt fiskbullar med rotmos och ärtor
 
Middag: Falukorv med pasta och broccoli
 
 
Torsdag:
 
Frukost: Havregröt med torkad frukt, + banan för E.
 
Lunch: Ännu mer kvarbliven rödbetssoppa.
Fiskbullar med pasta och morot för E
 
Middag: Linsotto med sallad på vitkål och färsk spenat
Som risotto fast med linser istället för ris, riktigt gott!
Elton åt köttfärsås och pasta.
 
 
 
Fredag:
 
Frukost: Havregröt med torkad frukt och ägg
 
Lunch: Köttfärssås med pasta och salladen från igår.
 
Middag: Hemgjord Pizza med vitkålssallad.
(E åt blodpudding med lingonkeso och riven morot)
Samma fredagsmiddag som förra veckan.. J fastnade verkligen för det, och jag håller med om att det är både gott och praktiskt. Dessutom hade vi kvarbliven sås från sist ;). Det är alltså ett färdigt pizza-kit från Santa Maria. Det känns väldigt lagom med 1 om man har sallad till, man blir inte alls lika jäst som efter en vanlig hämtpizza.
 
 
 
 
 

Överraskning

Den här dagen började så bra med mamma, pappa och Madde på besök. E blev förvånad och lite blyg till en början när han vaknade med huset fullt, sen blev allt snabbt som vanligt. Han hade jättekul under tiden dom var här! Tyvärr blev det bara en kortis denna gång, men vi ses snart igen.
 
När dom åkt kände jag snabbt hur tröttheten tog över helt. Det blev en sen kväll igår, sen sov jag extremt dåligt och gick upp tidigt idag. Har i princip legat som en strandad val hela dagen, trodde nästan att det var något allvarligt fel med mig ett tag, hehe. Som tur var har jag världens bästa sambo som var lyhörd för läget och styrde upp situationen. Han höll humöret uppe hela dagen för både sig själv, mig och Elton. Den sistnämnde tog han med sig och handlade så jag fick sova ifred, väldigt välbehövligt och skönt.
 
När dom kom tillbaka hade J köpt det absolut godaste jag vet.. färsk tonfisk. Smarta J.. till skillnad från mig, inser han att det är när allt känns lite extra jobbigt man behöver lite extra lyx i vardagen. Färsk tonfisk får man inte äta mer en någon enstaka gång per år när man är gravid och ammar, så jag har faktiskt bara ätit det en gång sedan jag blev gravid med Elton. Vi väntade tålmodigt tills E lagt sig, sen lagade J i ordning en riktigt romantisk middag som var så underbart god att jag bara satt helt salig. Kan nog nästan säga att det var det godaste jag ätit i hela mitt liv. Innan måltidens slut hade jag till och med hunnit ifrågasätta huruvida jag förtjänar en så underbar man, men det kom vi fram till att jag nog faktiskt gör ;).
 
Tack älskling!
Grillad tonfisk med sallad i asiatisk vinägrett gjord på 1 chili, 2 vitlöksklyftor (mortlas), 1 salladslök, 2 msk risvinäger, 2 msk fisksås, saften från 1 lime, 3 msk olivolja, 2 tsk råsocker och ett knippe färsk koriander. En stor bit färsk ingefära blandades i salladen med färsk spenat, rädisor, hyvlad morot och minitomater. Gudomligt, och väldigt IFD-vänligt ;)
 
 
 
NU... SÄNGDAGS!!
 

Fredagsunderhållningen

Finns nog inget som gör J så avkopplad som detta! Man blir harmonisk bara av att se på.
 

Själv underhåller jag mig med kvällens avsnitt av Gladiatorerna. J undrar om jag misstagit det för ett humor program, eftersom jag skrattar hela tiden ;). Det är något med hur Gladiatorerna i fråga lever sig in i sina karaktärer, tävlingarna i sig är mindre intressant.
 
Om några timmar kommer mamma, pappa och syster Madde dyka upp. Lyckostarna har spenderat två veckor i Phuket och förlänger semestern genom att mellanlanda hos oss, vilket vi såklart uppskattar :). Pappa har inte träffat Elton sedan jag var hemma i Mora och tog körkort i slutet av november.. vet att han har längtat. Huruvida E längtat är oklart, men jag vet att han kommer tycka det är jättekul när han vaknar imorgon och dom är här!

Fixar´n

 
Måste börja med att skriva vilken chock jag fick här om dagen när jag kikade in i munnen på Elton, det var liksom fullt med tänder där inne. Varje sida hade minst en tuggtand. Sista månaderna har han absolut inte velat att vi är där inne och känner, då har han antingen skrikigt eller försökt bitas. Efter varje försök till tandborstning har vi varit genomsvettiga. Nu har det börjat vända tack och lov.. drar vi på lite babblarna eller tubbies så går det oftast väldigt bra:)
 
Elton är en riktig "fixare" just nu. Han älskar att plocka och organisera med saker. Det bästa är att plocka ur diskmaskinen.. I mitt höggravida tillstånd har jag verkligen nytta av honom, på riktigt. Han langar upp allt till mig så jag slipper böja mig ner, snälla killen. Slänga skräp i papperskorgen är också kul, man får passa bara för annars kan lite allt möjligt hamna där. Igår lade han ner en pusselbit som bara försvann, jag fick gräva upp det mesta innan jag lyckades hitta den.
 
Att ta saker från ett ställe till ett annat är väldigt roligt. Saker staplas ofta upp på vardagsrumsbordet i en lång, prydlig rad. Städa kan han också.. men det blir ju alltid så mycket roligare att dra fram alla saker igen när dom, för 7:e gången samma dag, fått återta sina platser i diverse skåp ;). Här om kvällen när vi skulle gå och lägga oss frågade J mig om jag sett hans mobil, den hade varit borta hela kvällen. När jag väl ringde på den visade det sig att "fixarn" hade lagt den i sin lilla ladugård. Han tyckte väl kanske att det var dags för bonden att modernisera verksamheten, hehe.

Håhåjaja

Även idag skulle jag kunna gnälla om både det ena och det andra, det ska gudarna veta. Men vad blir bättre av det? ;) Som sagt, man får se till att fokusera på allt det ljuva i livet...
 
 
Nu är J ledig i 3 dagar... åhhh vad underbart det känns!

Badbollen önskar godnatt


Bla-Bla och jag

 
Tänkte jag skulle ta lite nya bilder på mig och magen nu innan solen försvann, men den hjälpte mig inte få till det ändå. Istället fick det bli en via magiska photo booth, älskar det programmet :).
 
Elton ligger och slaggar efter en förmiddag på öppna förskolan, han sover bra när vi varit där. Själv sitter jag och värmer mig med en kopp te och spånar lite. Läget med magen känns fortfarande mycket osäkert emellanåt, sen kommer det stunder när jag helt glömmer bort att det finns några bekymmer. Tankarna har flödat sedan besöket på förlossningen i fredags, när vi fick klartecken att åka därifrån var det en sådan lättnad att jag helt glömde bort att ställa frågor. Ringde därför min barnmorska på MVC igår. Hon gick in i journalen och läste vad läkaren skrivit.. att hon kom direkt på barnets huvud när hon undersökte mig, och att jag var öppen 2 cm. Jag förklarade min oro över att förlossningen ska starta spontant och att det ska gå snabbt/snabbare än sist. Hon sa att det var bra om jag ställde in mig på att inte hinna få något kejsarsnitt om det startar innan. Det har jag ju redan räknat ut, men det är ändå jobbigt att få det bekräftat. Hon trodde i alla fall att dom skulle kunna göra ett undantag när det gäller snittdatumet, alltså lite tidigare än 39+0. Får se vad läkaren på spec säger nästa vecka.
 
Jag har lite fått ge upp tankarna på att jag kommer få föraningar innan det är dags, jag tror inte att min kropp nödvändigtvis fungerar så. Ibland känns det verkligen som jag går med ett bowlingklot mellan benen. Sammandragningarna är så kraftiga emellanåt att det känns som att "knäppet" kommer komma när som helst, det då vattnet går alltså. Men och andra sidan har jag absolut känt så vid flera tillfällen innan i graviditeten, och även när jag väntade Elton. Molvärk i mage och rygg har jag nästan varje dag, men det är svårt att veta om det beror på trött rygg eller något annat. Även det upplevde jag sista månaden förra graviditeten. Fast den gången var livmodertappen fortfarande stängd i v 36, det läste jag i bloggen här om dagen. Det bästa jag kan hoppas på är att bli varnad med en liten blödning, som dagen innan med E, för den här gången skulle jag ta det på största allvar. Tur att jag kan gå tillbaka i bloggen, annars hade jag aldrig haft någon koll på hur det var sist.
 
Ja, allt känns minst sagt ostabilt. Jörgen har jobbat mycket sista veckan och vi båda känner oss väldigt ensamma och hjälplösa på våra olika håll. Det är svårt att balansera en positiv attityd med känslan av att behöva vara förberedd på att allt kan hända, och hur situationen ska hanteras om något faktiskt händer. Mitt i allt känner jag mig förhållandevis harmonisk, mer än vad jag tror J gör som går på jobbet och är ovetandes om läget hela tiden. Puh.. närmaste månaden måste helt enkelt bara få gå.

Sötnos

Elton tyckte Ninis kunde roa sig med en bok medan vi åkte till affären..


Äntligen...

Med en krasslig farsa och halvt födande morsa, bestämde sig Elton tillslut för att själv ta sig an dammtussarna..


Nya vagnen

Det var så många som undrade över vår syskonvagn så jag skriver ett inlägg om den. Får komplettera med bild sen, för nu står den längst in i garaget bakom bilen. Vi hade turen att ha några vänliga bekanta som skänkte sin vagn till oss. Det är en Emmaljunga, glömde fråga vilken modell. När Sara berättade om den innan lät det lite som det var en riktig gammal goding som varit med om det mesta, så jag blev positivt överraskad över hur fin den faktiskt var. Modellen känns lite som deras city cross twin, men jag måste kika lite närmare :). Den är rejäl och kommer nog fungera bra för oss här, måste införskaffa en mjuklift bara.
 
Tanken är att vi ska komplettera med någon form av paraplyvagn också, för dom tillfällen vi tar ut Elton själv. J kommer ju vara föräldraledig med E i början, medan jag antagligen kommer vilja sitta inne och amma. Då känns det onödigt för dom att släpa på en syskonvagn.

Mot öppna!

Nä, att sitta inne och ruva 5 veckor tror jag faktiskt inte på. Visst, det kanske är lite bökigt att komma iväg. Men bortsett från det tror jag nog det blir mer vila på öppna förskolan för min del. E blir nöjdare få också, vilket gör att det blir trevligare när vi väl kommer hem igen!

Snart är det dags att ta farväl av vagnen också, den har tjänat oss väl och jag kommer sakna den. Den nya hämtades förra helgen och verkar också bra. Inte lika smidig på bussen kanske, men helt klart bättre i terräng.


Ibland flyter allt på så bra. Ibland alltså..

Ja, vart ska jag börja? Efter besöket på förlossningen har vi fått kämpa lite för att hålla "tickande bomb-känslan" under kontroll. Innan hade vi nog faktiskt börjat pusta ut lite eftersom det varit lugnt med magen ett tag, nu känns det lite som vi måste ha en utarbetad plan för varje ny dag som kommer. Det var verkligen en obehaglig känsla att inse hur långt tid det faktiskt tar att komma iväg med Elton. Det ska vara bra krisigt innan man kastar in en unge i bilen på tom mage och utan ytterkläder. Att få hinna få hit en barnvakt skulle ta ännu längre tid. Hade det varit skarpt läge är jag osäker på om vi hade hunnit in oavsett. Den teorin grundar jag på att det snabbt blev så otroligt intensivt under förlossningen med Elton, egentligen hade jag bara riktiga värkar 1 timme. Nu är jag dessutom omföderska.
 
Ett annat problem som uppstått är att bilen börjat krångla, typiskt att den ballar ur helt på helgen när den inte går att lämna in. Det började med ett konstigt ljud, sen massor av rök. J vågade inte köra den till jobbet i morse utan tog bussen istället. Med tanke på första problemet känns det väldigt osäkert och handikappande.. Självklart tar vi oss in till sjukan ändå om det kniper, men ja.. det hela känns bara väldigt drygt.
 
Till råga på allt verkar det vara en magåkomma som härjat i familjen sista veckan. Jag är nog den som faktiskt kom lindrigast undan, J däremot har mått riktigt hemskt. När han kom hem från jobbet igår och berättade allt fick vi bara bestämma oss för att hålla humöret uppe till varje pris. Vi försökte fokusera på allt bra, vår fina familj. Middagen intogs, vi klistrade på varsitt leende, åt två rör med fruktmentos och började leta efter en ny bil i 700 000kr-klassen.. eftersom vi ändå skulle vinna drömvinsten någon timme senare. Den verkar dröja på sig, förmodligen till onsdagens dragning.
 
Idag har solen (både den på himlen och min lilla egna) faktiskt hållit mig vid gott mod. Önskar att jag hade kunnat våga mig på en vända med dammsugaren som fått stå orörd i en vecka nu, men det är väl bara att gilla läget antar jag ;).
 
Fina E × 3 ♥
 
 
 

Veckomeny 2 - Projekt hälsa fortsätter

Matveckan som var är ett lysande exempel på en mindre bra vecka. Dålig planering och diverse omständigheter gjorde att den nyttiga och balanserade maten ersattes med halv och helfabrikat, samt godis vid flera tillfällen. Först hade vi Js födelsedag med utemiddag och tårta, släktbesök, magsjuka och slutligen ett besök på förlossningen.. Rutinerna fallerade och och till och med havregrynsgröten valdes bort mot det något smidigare alternativet ostmackor. Måste tillägga att jag märker en tydlig skillnad i mitt mående mot förra veckan, känner mig inte alls lika pigg och frisk. Väldigt intressant hur snabbt det går att påverka hälsan, både åt ena och andra hållet.
 
Lördag:
 
Frukost: Hembakat fullkornsbröd med smör och ost
 
Lunch: Falukorv med makaroner och råriven morot
En inprovisation i brist på annat. J åt kokosris med mango (dvs efterrätt)
 
Middag: Mapo Doufu - Tofu och köttfärs i kryddig sichuan-sås
Vem kan ha lagat det då tro? ; ) Massor med chili, lök och även ingefära
som egentligen inte hör till rätten, J booztade lite extra denna gång.
En riktig höjdare bortsett från att jag tyvärr verkar vara lite allegisk
mot sichuanpeppar. Jag åt en morot efteråt.
 

 
 
Söndag:
 
Frukost: Sista skivorna av det egengjorda brödet, E åt havregröt
 
Lunch: En kylskåpstömning
J åt resterna från gårdagens middag, jag hittade en kvarbliven korv
och rödkålssallad. E fick en färdig barnmatsburk.
 
Middag: Pad Thai
Resultatet av en sån där 16:45 handling på Ica. Lika gott som alltid,
men jag höll på att svimma innan maten stod på bordet.
Elton fick en färdignburk.
 
 
 
Måndag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med rivet äpple
 
Lunch: Fiskbullar med fullkornspasta och broccoli
En riktig vardagslunch-favorit
 
Middag: Födelsedagsmiddag på Olearys
(Portabellaburgare för mig, Chimichangas för J och burk för E)
 
 
Tisdag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med torkad frukt och linfrön
 
Lunch: Fiskbullar med fullkornspasta och broccoli
 
Middag: Ugnsgrillade kycklingdelar med couscous och skysås
(Till hade vi salllad på spenat, ruccula och minitomater)
 
 
 
Onsdag:
 
Frukost: Ostmackor
 
Lunch: Blodpudding med lingonkeso och riven morot
 
Middag: PIZZA
För mig och Anki, J åt ångkokt pak choi (vilket hån ;). E åt en barnmatsburk
 
 
Torsdag:

Frukost: Ostmackor
 
Lunch: Omelett med keso och sallad
Elton åt samma fast med riven morot istället för sallad.
 
 
Middag: Mapo Doufu - Tofu och köttfärs i kryddig sichuan-sås
En favorit i repris, det bästa J vet.
 
 
Fredag
 
Frukost: Ostmackor
 
Lunch: Semla ;), burk till E
Till mitt försvar var detta dagen efter natten på förlossningen, hehe.
 
Middag: Hemlagad Pizza med sallad på morot, spenat och ruccula.
Färdigkitt från något av tacomärkena, smidigt.

Jasså Elton?

Att E har svårt för kött beror tydligen inte på några etiska principer...


Frid och fröjd

Igår kändes allt lite sårbart och jobbigt, men efter en god natts sömn kan jag se helheten igen. Det var nog en vecka sedan jag sov en hel natt sist, väldigt skönt faktiskt. Inga indikationer på någon förlossning heller.. ännu bättre. Annars hade det varit drygt att skicka J till jobbet idag. Innan han åkte fick jag lova på heder och samvete att ringa vid minsta lilla föraning. Lättare sagt än det låter kan jag säga ;)

Elton verkar också på toppen humör. Just nu leker vi på hans rum och ska snart äta lite frulle!


Kontroll på förlossningen

Det var en jobbig natt inatt. Gick och lade mig strax efter 22, sen vaknade jag en gång i timmen av oklara anledningar. Sista gången var vid 4-tiden då jag kände att det började knipa ordentligt i magen. Fick gå på toa flera gånger och var riktigt kass i magen, ett problem jag verkligen inte har i vanliga fall. Det fortsatte krampa i magen och jag hade även sammandragningar, så det var svårt att avgöra vad som var vad. E har ju också haft lite trubbel med magen i veckan. Efter en stund bestämde jag mig för att jag inte vågade chansa utan ringde förlossningen för att rådfråga. Med tanke på min historik med förkortad lovmodertapp och snabb förlossning, tyckte dom att det var bäst om jag kom in på kontroll direkt. Dålig mage är ju ett vanligt tecken på att förlossningen håller på att dra igång.
 
Vi tog upp Elton och satte oss i bilen direkt. Väl där fick vi köra den vanliga rutinen med ctg, bebis mådde bra och jag hade bara 1 sammandragning på 35 min. Efter det försökte läkaren göra ett vaginalt ultraljud för att se status på tappen. Det gick inge vidare.. Bla-Bla låg väldigt långt ned och min livmodertapp har alltid varit väldigt bakåtlutad.. Huvudet låg liksom i en hängmatta med öppningen nästan i nacken, eller något i den stilen. Svårt att förklara. När hon kände med fingrarna gick det lite lättare, och då visade det sig att jag öppnat mig 1-2 cm. Enligt läkaren behöver det inte betyda något, speciellt inte för en omföderska. Så förhoppningsvis stannar Bla-Bla kvar några veckor till. Jag fick tillåtelse att fortsätta med medicinen 1 vecka extra, egentligen skulle jag ha slutat nu på söndag. Det känns i alla fall lite tryggare.
 
Vi fick verkligen en försmak på hur det skulle kännas om förlossningen startade spontant. Om vi måste ta med oss E kanske J inte ens kommer kunna vara med, den tanken är inte så kul. Jag hoppas verkligen att det blir som planerat. Eller som vi kommer planera rättare sagt.. Ska på återbesök på spec mvc den 31/1.
 
Det är inte bara Eltis som varit trött idag kan jag säga. Både jag och J har turats om att sova. Typiskt nog så jobbar J hela helgen..

Fiberchock

Jag misstänker att vi lyckats fiberchocka Eltons lilla mage. Han äter alltid väldigt mycket grönsaker, men nu har det även blivit en hel del fullkornsprodukter. Jag vet att man ska vara försiktig med för mycket fibrer när det gäller små magar, men jag tänkte att han börjar bli så pass stor nu att det nog skulle gå bra. Hans mage har dock varit kaos i nästan en vecka, så igår skippade vi grönsaker och frukt helt för att han skulle få vila. Det hjälpte faktiskt, för idag verkar han återställd. Fick han bestämma själv skulle han kunna leva på broccoli och morot, så jag försöker begränsa genom att portionera ut det under hela måltiden. Får nog göra det i ännu större utsträckning, eller bara ge vanlig pasta istället för fullkorn.
 
Idag blev det omelett till lunch med keso och bara lite morot för Eltons del..
 
Jag lyxade till med sallad på spenat, ruccula och soltorkad tomat. Så enkelt och så gott!
 
Måste även visa vilken underbar tulpanbukett jag fick av min kära igår. Jag älskar tulpaner, men dessa var något alldeles extra!
 
Idag fick vi säga hejdå till Annika och Tilde också. Eller rättare sagt jag gjorde det, Elton sov. Dom är lite osynkade kidsen.. Elton lägger sig 19 och har börjat gå upp vid 06, medan Tilde vill vara vaken till 01 och sova till 11-12 på förmiddagen. Detta har gjort att jag och Anki blivit extra trötta, för jag har velat sitta uppe med henne sent på kvällarna, samtidigt som hon gått upp tidigare för att få umgås med mig ;). Bortsett från det har det gått väldigt bra med båda barnen här, både på dag och nattetid.
 
Det har varit skönt med lite släkthäng denna vecka, J har jobbat ganska mycket. Nu ses vi nog inte förrän vi åker till Mora på besök efter att Bla-Bla gjort entré. Tänk vad nära det är nu :)

Den blivande storebrodern

Elton övar friskt inför sin blivande roll som storebror och kommer fixa det med bravur! Förutom alla kramar och pussar så vill han ge Tilde olika saker hela tiden. Bästa fina..


Finbesök och firande i dagarna 2

I måndags fyllde J hela 27 år. Någon åldersnåja behöver han inte ha, för han blir bara ännu bättre för varje år som går.. så är det verkligen! Han fick öppna paket när han kom hem från jobbet, sen drog vi iväg och käkade middag på Olearys med några vänner. Mycket trevligt!
 
Kameran släpade vi med oss men glömde så klart att ta bilder efter att alla kommit..
 
Sen har vi även haft besök av min kusin Annika och hennes lilla Tilde, dom kom med tåget från Mora lagom till dess att Elton började tröttna ur på Olearys. Så jag och Annika lämnade kvar J på Olearys och tog med oss kidsen hem. Båda började givetvis gråta och trigga varandra i bilen på hemvägen, tur att det är så nära ;).

Igår tog vi det bara lugnt och hade ett litet försenat tårtkalas när J kom hem från jobbet. Ingen födelsedag är ju komplett utan lite tårta!
 
 
Det har varit så kul att ha tjejerna här. Elton och Tilde gillar verkligen varandra. Han vill krama henne hela tiden, och hon tycker att han är jätterolig att titta på. Det har varit väldigt intressant och lärorikt för oss att se hur E beter sig runt en liten bebis. Nu är ju Tilde 4,5 månad och inte lika "skör" som en nyfödd, men man måste verkligen passa hela tiden så att han inte kommer lägger sig över henne, eller försöker peta in en leksak i ögat :P. Jag har insett att det nog skulle vara bra att ha någon form av upphöjd plats att lägga bebisen när den kommer. Syskonvagnen blir ju lite otymplig att ha inne.
 

Första veckomenyn

Vi har ju då alltså börjat försöka äta enligt IFD här hemma, dvs så mycket mat med antiinflammatorisk effekt som möjligt, och försöka undvika det motsatta. Jag har dokumenterat alla mål vi ätit under en hel vecka.. Mest för att själv få en helhetsbild av vad vi stoppar i oss och på så vis bli bättre på att balansera, men också för att det är bra att kunna gå tillbaka och hämta inspiration. Att jag älskar att matblogga är bara en bonus ;).
 
Vill man äta mat som är nyttig, ekonomisk och samtidigt att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt, då gäller det att planera mycket i förväg. Det värsta jag vet är att stå i en matbutik 16.45 och snabbt försöka komma på kvällens middag. Som med allt annat gäller det att inte gå till överdrift. Det ska ju vara hållbart i längden, och vissa dagar blir det helt enkelt som det blir. Det är helheten som räknas.
 
Nu råkade det bli att vi började på en lördag, så det blir nog att jag fortsätter så och lägger upp på söndagar. Så länge jag orkar fortsätta då ;)
 
 
Lördag:
 
 Frukost: Fullkornssmörgåsar med ost
 
Lunch: Blodpudding med lingonkeso, strimlad vitkål och morrötter
(bästa sättet att äta blodpudding på).
 
Middag: Kyckling i lergryta med currysås, ris och gröna ärtor
(samt lite färsk spenat för min del;). Använde mig av ett helt vanligt husmorsrecept,
bortsett från att jag hade i rejält med gurkmeja i såsen. Både curry och gurkmeja
är väldigt antiinflammatoriska kryddor.
 
 
Söndag:

Frukost: Havregrynsgröt med torkade aprikoser, katrinplommon och linfrön.
(Elton fick torkade aprikoser och rivet äpple). Kokt ägg till.
 
Lunch: Blodpudding med lingonkeso, strimlad vitkål och morrötter.
(J äter inte blodpudding, men han jobbade helg så jag och E festade loss)
 
Middag: Pad Thai ala J. Mycket nudlar, men rätt kryddor. 
(Elton fick en rådjursgryta som jag gjorde under dagen) Jag kompenserade
genom att äta en portion färsk spenat. Vi har alltid en liten påse "wookkött"
att plocka fram ur frysen. Köper alltid stora stycken, strimlar och fryser in i
portionsförpackningar. Lätt att ta fram och tinar snabbt!
 
 
 
Måndag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med torkade aprikoser, katrinplommon och linfrön.
(Elton fick torkade aprikoser och banan). Kokt ägg till.
 
Lunch: Rådjursgryta med rotfrukter, broccoli och gröna ärtor.
Till och med jag som inte gillar rådjur tyckte denna var god.
 
 
Middag: Lins och morotsgryta med fullkornspasta och råkostsallad.
(Väldigt bra recept, ska se om jag kan printa ner det i kommentarsfältet)
 
 
Tisdag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med torkade aprikoser, katrinplommon och linfrön.
(Elton fick torkade aprikoser och banan). Kokt ägg till.
 
Lunch: Lins och morotsgryta med fullkornspasta och råkostsallad.
 
Middag: Ingefärsbiff med ris (ala J)
(Elton åt falukorv med ris och råriven morot)
Här orkade vi inte vara så seriösa med grönsakerna, därför
blev det en morot till förrätt, och avokado till efterrätt ;).
 
 
Onsdag:
 
Frukost: Havregrynsgröt med aprikoser och linfrön. Knäckemacka med ost till.
 
Lunch: Falukorv med fullkornspasta, vitkål och spenat
Ok, jag erkänner.. det blev en klick ketchup också, kanske två.
(E gillar inte vitkål och spenat, han fick morot)
 
 
 Middag: Färsbiffar med rotfrukspuré och broccoli.
Biffarna är kryddade med färsk ingefära, lökpulver och vitlökspulver..
 
 
 
 
Torsdag
 
Frukost: Knäckemacka med ost, fil med havregryn
 
Lunch: Färsbiffar med rotfrukspuré och gröna ärtor
(Rester från dagen innan)
 
 Middag: Lyxkorv med sötpotatis och rödkålssallad
Vi har kommit på att korv och kål-sallad är en klockren kombo,
därför hardet blivit en del korv. Det är skillnad på att trycka 3
varmkorvar med bröd och att äta denna perfekta lilla
anrättning.Korven var en med 96% kötthalt vi hittade.
Kanongott verkligen.
 
 
 
Fredag
 
Frukost: Mackor på hembakat fullkornsbröd (mums)
 
 
Lunch: Thaimat på stan. Elton åt en barnmatsburk
 
Middag: Dumplings med pak choi-sallad och ris
Måste ordna en egen matkategori för alla J´s asiatiska läckerheter!
 
 
 
 

Tjuvtitt på BlaBla´s rum

Gårdagen var en dag som innehöll lite av varje. Jag kände mig lite hängig på förmiddagen men repade mig efter lunch. Då hade vi bland annat en liten julgransplundringmålade, sen målade J klart bubblorna i BlaBla´s blivande rum. Det är faktiskt riktigt mysigt redan nu, vi flyttade in spjälsängen och en fotölj som inte riktigt haft någon självklar plats. Än är det fortfarande lite tomt där inne, men tills dess att det är klart kommer här en liten tjuvtitt från när vi hängde där inne tidigare idag..
 
 
Nu bär det snart av ut till Grillby och några bekanta från J´s jobb. Vi har aldrig varit där tidigare så det ska bli riktigt trevligt! Dom har två barn med exakt samma åldersskillnad som vi kommer ha, fast lite äldre. Ska bli roligt att träffa dom :)

Fredagsmiddag signerad J

 
Kom ner från min vilostund och kände underbara dofter från köket. J hade lagat dumplings med pak choi-sallad och två dippsåser till. Det var underbart gott och gav mig nya krafter! Elton åt med god aptit han också, fast fick skippa dippsåserna som var lite för kryddiga för honom. En var extra stark med chili, vitlök, ingefära och risvinäger. Den andra var lite sötare i smaken med sesamolja och fisksås, som jag älskar!
 
J fick en riskokare i tidig födelsedagspresent av sin mor, så det blir mycket risrätter nu. Måste säga att den där riskokaren överträffade mina förväntningar. Trodde mest att det var en ganska överflödig pryl, men riset blir verkligen jättegott. Sen är den enkel att göra ren också, stort plus :)

Då testar vi igen

Gäsp,gäsp. Vet inte om det är något slags höggravid-stadie som håller på att göra entré, jag orkar ingenting. Fast på ett skönt sätt ändå. Efter minsta aktivitet är jag nöjd med att såsa i soffan. Idag har vi visserligen varit inne i stan en sväng hela familjen. Asian-market, sen en sakta lunk mellan Hötorget och T-centralen innan det bar av hemåt igen. Lite lagom sådär:). Nu ligger jag och vilar i sängen och tänkte därför passa på att sammanfatta förlossningsnytt..

Läkaren jag träffade igår var samma som konstaterade förkortad cervix för 4 veckor sedan. Han verkar väldigt erfaren och inger förtroende. Jag inledde samtalet med att jag bestämt mig för att inte våga föda vaginalt och därmed riskera problem för resten av livet. Hade liksom inbillat mig att det skulle vara bra där, eftersom det ändå är upp till mig menar jag.. Vad jag misstog mig.. Denna läkare alltså, han säger allt jag innerst inne vill höra. Enligt honom är snitt absolut inte det bästa alternativet för mig. Han menar att det var olyckliga omständigheter som gjorde att det gick snett sist, och att min kropp för övrigt verkar vara som gjord för att föda barn. Och visst, jag tyckte också min förlossning gick väldigt bra bortsett från skadan, det är ju därför jag velat så mycket. Läkaren säger att i mitt fall, är det större risker med ett snitt än en vaginal förlossning. Hans önskan är att sätta igång mig vid 39 veckor, för att jag ska vara på plats om det går snabbt, och på så vis få rätt ( och extra) assistans. Vad nu det betyder.. Borde alla inte få bästa tänkbara hjälp? Allt detta var så otroligt jobbigt att höra. Det har varit en så lång process för mig att komma fram till ett beslut. Nu drogs mattan undan, igen. Min dröm är att få föda mitt barn den naturliga vägen, slippa operationsbordet och må hyfsat bra. Jag vill få uppleva det jag missade med Elton. Sen vill jag att det ska fortsätta gå bra, utan kronisk mjölkstockning.. ( en annan historia som jag nu verkar ha hittat en bra lösning på)

Det hela slutade hur som helst med att jag satt där och grät. Hade fortfarande inte ändrat mig, men han fick mig att känna mig väldigt förvirrad och osäker på mitt beslut. Hade jag träffat honom i början av graviditeten hade jag förmodligen knappt övervägt snitt. Men nu har jag haft en helt annan process, och beslutet jag tog grundade sig i den brist på hjälp jag kände att jag fick där i början. Vi bestämde ingenting. Han ville att jag skulle fundera på det vi pratat om i 3-4 veckor, sen komma tillbaka. Vill jag fortfarande ha snitt då kommer han godkänna det.

Sen träffade jag barnmorskan idag också. Hennes åsikt är att jag inte ska lägga ner så mycket energi på detta över huvud taget. Hon tror det kommer bli bra oavsett vad jag väljer, och att jag ska bestämma utifrån vad jag själv känner är det tryggaste alternativet. Låter vettigt, men det är lättare sagt än gjort.

Det var väl i stort sett det hela. Tillbaka på ruta ett, men ändå inte riktigt. Jag vill göra det som är bäst för mig, bebis och resten av familjen. Om det är en stor bukoperation eller att riskera att eventuellt få underlivet sargat igen vet jag inte.


Så trött

En låång dag med flera oavslutade bloggförsök. Hade ju tänkt berätta om hur det gick idag, men det får nog vänta till imorgon. Är alldeles för trött för att formulera något vettigt. Imorgon blir det ännu en tidig morgon med MVC-besök. Natti natt.


Det slutgiltiga läkarbesöket

Imorgon är det dags.. Jag ska specialistmödravården på ks och tala om att jag vill ha kejsarsnitt. Ja, jag har bestämt mig nu. Jag har vägt alla för och nackdelar fram och tillbaka i månader, det är helt enkelt inte värt risken. En naturlig förlossning är en fantastisk upplevelse, och det har varit svårt att acceptera tanken på att aldrig mer få uppleva en. Men det är inte värt risken, jag ska leva med min kropp resen av livet.
 
Min förhoppning inför morgondagen är ändå att jag ska få en individuell bedömning av min skada. Jag är fortfarande rädd att förlossningen ska starta spontant, och att jag inte kommer hinna in i tid. Att behöva föda vaginalt helt utan assistans ger mig rysningar.
 
Vi får se vad dom säger..

IFD - ett hälsoprojekt

Jag brukar inte ha några andra nyårslöften än att försöka vara så lycklig och harmonisk som möjligt, det har jag inte i år heller. Vad jag däremot gjort är att jag kommit igång med ett litet nyårsprojekt i hälsans tecken, vilket i och för sig grundar sig i förmågan att vara just "lycklig och harmonisk". Jag tror verkligen att det man stoppar i magen spelar en stor roll för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt.
 
Vilken sorts kost man mår bäst av är ju så otroligt individuellt, alla måste verkligen finna sin egen väg. Jag har läst väldigt mycket näringslära under dom sista åren då jag haft problem med vitaminbrister och förhöjt homocystein. Eftersom tillskott inte hjälpt fullt ut, har jag istället försökt hitta egna lösningar. Flera gånger har jag då ramlat över information om IFD-kost. IFD betyder att man ska äta mat som har en hög antiinflammatorisk effekt, och försöka undvika det motsatta. Egentligen behöver man inte undvika något alls så länge man lär sig balansera upp det hela. På så sätt hjälper man kroppen att självläka. Forskning visar att kronisk inflammation ligger till grund för många av dom välfärdssjukdomar som är alltför vanliga här.
 
En bok som beskriver allt detta är Den självläkande människan av Sanna Ehdin. Jag har velat ha den länge och fyndade den på Blocket precis före jul, nu är jag helt såld. Bland annat har jag lärt mig att förhöjt homocystein är en inflammationsmarkör, vilket jag aldrig fått information om av någon läkare. Jag har nu försökt tänka "IFD" sedan strax före nyår, och jag måste säga att jag faktiskt redan känner en skillnad. Kroppen känns piggare och fräschare, jag har fått finare hy och en helt annan färg i ansiktet. Magen fungerar bättre också, vilket i stort sett varit hopplöst under båda graviditeterna.
 
Har man väl fått in rätt tänk så är det inte alls svårt eller krångligt. Vi har egentligen inte ändrat så mycket annat än att vi äter ÄNNU mera av dom kryddor som vi redan älskar.. ingefära (såg ni ju igår;), vitlök, lök chili och massor av andra som har en extremt inflammationsdämpande effekt. Vi tänker på att inte slarva med grönsakerna och att välja rätt sorter.. morötter, spenat, vitkål och broccoli går åt i mängder. Jag och Elton äter havregrynsgröt till frukost nästan varje dag, produkter på vitt mjöl har vi bytt ut mot fullkorn. Mannen i huset är fortfarande aningen motsträvig till vissa saker, men det mesta går hem ;) Eltons äter det mesta som bjuds med god aptit. Jag kommer helt klart fortsätta med detta, ser det inte som jobbigt eller belastande på något vis, så det finns ingen anledning att sluta.  Mer information om IFD-mat hittas HÄR.
 
Jag har bestämt mig för att lägga upp lite veckomenyer här på bloggen. Mycket för min egen skull så jag ska minnas allt vi äter, det är bra att kunna gå tillbaka och hämta inspiration ibland! Så det kommer :)
 
 

Tips!

Coop har halva priset på massor av frukt och grönt, vi har varit och bunkrat upp. J köpte bland annat 1,8 kg färsk ingefära. Helt normalt, vem behöver inte 1,8 kg ingefära..?

 


Det stora mysteriet

Jag är känd för att vara en riktig slarvmaja, även om jag själv anser att jag blivit väldigt mycket bättre med åren. Som tonåring var jag hopplös.. en av J´s första upplevelser av mig är under en utekväll 2002, då han hjälpte mig leta efter min borttappade väska. Det var varken första eller sista gången det hände. Vår första jul tillsammans köpte han ett jättefint silverhalsband till mig i julklapp. Det passade till allt, jag älskade det och bar det jämt. Några år senare glömde jag det i ett drop-in solarium. Har inte solat sedan dess (dock inte enbart av den anledningen).
 
Nu till mysteriet..
Första julen med Elton kände jag mig väldigt oglammig, amningen började ta ut sin rätt i form av fet hy och förlorat hår. Fick för mig att lösningen på problemet skulle vara örhängen, och önskade mig därför det av J i julklapp. Pga nickelallergi kan jag inte ha vad som helst, vilket gjort att jag bara inte haft några på åratal. Vi klickade hem 3 par i sterling silver, och det visade sig att min intuition var helt rätt.. Jag kände mig så mycket snyggare när dessa örhängen kom på. Var extremt rädd om dom, förvarade dom i en liten ask i nattduksbordet. 
 
Mars månad kom och det blev dags för flytt till huset. Jag minns så väl hur tankarna gick.. Vart ska jag lägga asken med örhängen för att dom inte ska komma bort? Låda dom ligga kvar i nattduksbordet kanske? Nej.. då kanske någon av lådorna far upp så asken ramlar ut. Nej, jag lägger dom på "den där" smarta platsen istället, där bör dom ligga säkert. Det var sista gången jag såg örhängena.. Vi har letat överallt hundra gånger om. I allt från kartonger på vinden till jackfickor och gamla väskor. Spårlöst borta. Varje gång jag tänker på det blir jag lite ledsen, det är så typiskt på något vis. "Men vad är problemet? Köp nya..", säger J. Men nej, jag ska hitta dom. Dom måste finnas någonstans. Någon som har en kristallkula att kika i?
 
Buuuuhuuhuu... snyft..

Måndagsaktivitet

Kom på igår att Elton inte träffat några andra barn på evigheter, så Idag har vi varit på öppna förskolan. Han var väldigt klängig på mig till en början, men efter en stund hade han acklimatiserat sig. Som tur var kom vi dit först, sen började det sakta men säkert dyka upp fler och fler. På slutet lekte han faktiskt med några andra barn, satt även i knä på en av "fröknarna" :). Har sagt det förut, men nu ska det bli tätare besök på öppna. Hoppas min bebismage håller sig på mattan bara.

Inte den bästa av bilder, men den visar i alla fall hur kul han hade det!


32 veckor

32 fulla veckor idag, helt ofattbart att vi snart blir 4:a i familjen. Jag är så tacksam över att medicinen fungerar så jag slipper sammandragningarna. Att kunna njuta av den här graviditeten var verkligen en dröm jag hade, och nu känns det verkligen som jag faktiskt kan göra det. Jag vill att sista veckorna ska vara präglade av harmoni, och det känns som förutsättningarna för det är goda. Jag mår bra, och Elton är verkligen ett litet sprudlande lyckoknippe. Igår var Kim här på middag och Elton spelade verkligen pajas hela kvällen. Under tiden vi åt satt han och fake-nös.. "AAATJOO", sa han med en rejäl huvudknyck.. sen asgarvade han åt sig själv ;)
 
Det fina gravidsmycket fick jag i julklapp av min bror och svägerska. Det började med att Sarah fick ett av sin syster i början av sin graviditet, och jag har tjatat om att jag vill ha ett sedan jag först såg det. Det är en liten bjällra i bollen som sägs stimulera barnets hörsel. Ljudet är svagt och magiskt..  lite som när tomten kommer med släden ;)
Skönhet är långt ifrån det viktigaste här i livet.. men nog är han bra vacker vår son!
 
Måste dock tillägga att jag, trots att jag mår bra, börjar känna mig ordentligt gravid nu. Igår var jag så full av energi att jag började städa lite i huset. Elton var så nöjd under tiden och alternerade mellan att roa sig själv och "hjälpa" mig. Allt flöt på så bra att timmarna bara rullade iväg och jag fortsatte pyssla på, som jag brukar göra. Glömde rent av bort att jag bör ta det lite lugnt. Gick hur bra som helst till efter middagen då tröttheten small till och jag blev såå seg, kände mig som en 90åring. Sen låg jag på soffan resten av kvällen med sån foglossning att jag inte kunde röra benen. Är huvudet dumt får kroppen lida, haha. Nu blir det varsamma aktiviteter som gäller sista veckorna. Packa BB väskan ska jag göra :)

Tillbaka i vardagslunken

Från att ha haft J hemma över två veckor var det med blandade känslor jag och E skickade iväg honom till jobbet i onsdags. Det har varit trevligt med hans sällskap, plus nödvändigt första veckan när jag inte kunde röra mig. J antog rollen som föräldra"ledig" med bravur, och jag lyfte inte ett finger på hela tiden. Ovant, till en början lite skönt, och mot slutet väldigt deprimerande..
Jag vantrivs verkligen med att vara sysslolös för länge, tillslut kröp det i kroppen. Jag vill ha mina rutiner, och det blir lite "samma,samma" när man är hemma tillsammans. I vanliga fall pysslar jag och E med vårt på dagarna, sen blir det jättekul och mysigt när J väl kommer hem från jobbet. Plus att jag och J uppskattar tiden ensamma på kvällarna mer om vi inte är uppe i varandra hela dagarna. Fast nu när han inte är här saknar jag honom såklart ändå ;). För att inte tala om E, det blir ett litet utbrott i hallen var och varannan dag här när J åker. Det blir annorlunda att vara hemma tillsammans sen när lilla Bla-bla kommer, då blir vi mer upptagna på varsina håll ändå.
 

Potträning

För att Elton ska vilja sitta på pottan längre än 2 sekunder krävs underhållning på hög nivå, då kan han sitta i 30 sekunder. Jag tror att han börjar bli lite medveten om kiss och bajs, men fortfarande inte så pass att han kan göra ifrån sig på beställning. Tanken nu är att den ska bli en naturlig del av vardagen till dess att han blir lite större. Han är väldigt söt när han sitter där i alla fall :)

Kvällspyssel

 
J håller på och målar det som ska bli Bla-Bla´s rum. Bla-Bla är för övrigt nya smeknamnet på lillbebb i magen. Hur det kom att bli just det namnet är en helt annan historia, något jag inte kan ta åt mig äran (skulden) för. Men jag kan försäkra er om att det ligger mycket mer kärlek bakom än det låter ;). Rummet blir nog väldigt fint i alla fall. Vi kommer att använda samma färger som på ränderna i Eltons rum, har kanske aldrig visat det kom jag på nu? Istället för ränder blir det dock cirklar för Bla-Bla.
 
En till spjälsäng ska vi fixa också. Vi har varit i valet och kvalet om huruvida vi ska skaffa en till, eller om E ska få en växasäng istället. Det känns inte riktigt som att han är redo för det ännu, misstänker att han skulle springa omkring där uppe halva natten om han fick chansen. Plus att han sover så extremt bra i spjälsängen, känns dumt att äventyra det. Vi håller utkik på Blocket efter en där det går att ta av en spjälsida, så kan vi göra det när han börjar försöka klättra ur.

Elton 15 månader = Blivande pratkvarn

Vår lilla skrutt blev 15 månader igår. Stora killen! Något som verkligen hänt sista veckorna är att han börjat prata mer. Från att ha sagt flera ord redan vid 8 mån har det näst intill varit tyst fram tills nu. Vi hör verkligen hur han smakar på orden och försöker uttala dom rätt. "DA" låter numera som ett solklart "JAA". Igår försökte han övertyga mig om att man visst kan äta grytunderlägg gjorda på kork.. "Nej, Elton.. ge den till mamma nu".. sa jag. "Äta .. mmmm nam nam", försökte han då. Gång på gång tills jag gav honom något annat att smaska på ;)
 
Bilder tagna av J här om dagen..
Klossar är nya favoriten, både för honom och J. J brukar göra avancerade torn när E sover, bara för att han ska få välta dom när han vaknar. Det är kärlek det ;). Han fick en sats både av oss och morbror Micke och Sarah i julklapp, vilket visade sig vara alldeles perfekt :).

2013

Försök till nyårsbild på hela familjen. Alltid lika lätt att få till ;)
 
Nyårsafton spenderades här hemma i lugnan ro. Vi åt 3 rätters bestående av chevrétoast, vinkokta blåmusslor och fruktsallad. Sen spelade jag och J bingolotto, mest för att J vann en nyårslott på uppesittarkvällen. Igår vann han ännu en ny lott, och jag 100kr, så det verkar som att vi får fortsätta ;). Elton somnade tidigt och sov sig igenom fyrverkererna.. till skillnad mot förra året då han inte missade en minut!
 
Tillbakablick från förra årets nyårsfirande. Tänk vad mycket som förändrats sedan dess?! :)
 
Årets första dag vaknade vi upp och insåg att vi bara varit ute ett par fåtal gånger sista månaden, bortsett från några turer med bilen. Snöoväder och förvärkar har gjort att det helt enkelt inte blivit av. Det fick bli skärpning, så dagen till ära drog vi på oss ytterkläderna och lunkade iväg till lekparken. Solen dök upp och det var faktiskt riktigt härligt. Hoppas vi kommer kunna vara ute mycket nu under januari, ladda lite solenergi innan lillbebb kommer.
 

RSS 2.0