Smaka

Det har blivit dags att på allvar ta tag i detta med smakisar för Debbie. När hon blir ca 7 månader kommer jag ha en 4 veckorspraktik på heltid, då är det en fördel om hon lärt sig äta en del riktig mat. Känns onödigt att behöva blanda in ersättning om vi inte måste.

Minns hur det var när Elton skulle börja äta riktig mat, vilket projekt det var. Jag läste på grötförpackningen 15 gånger innan jag vågade mig på att blanda en portion. Tänk om den skulle bli för lös, eller för tjock?!? Den riktiga maten sen.. Hur gjorde man få bort alla partikelsmå bitar?? Och saltet.. ett litet korn var väl lika med döden? Eller?

Det har varit något mer avslappnat med Debbie. Redan dags för smakportioner? Mosar några kokts riskorn lite halvhjärtat och ger henne på matknivsudden, låter henne sedan slicka på en hel banan till efterrätt. Men nu ska det alltså bli lite mer seriöst är tanken. Har inhandlat barngröt i och några burkar från 4-5 månader. Gröten har vi redan testat.. Debbs kväljde lite, men ställde ändå troget upp på det hela. Ett par skedar gled ner, men det mesta hamnade nog i haklappen.


Samtal vid frukostbordet

Elton: Tuppa.. "Shuaa puuuh" (det klassiska snartljudet)

Jag: Sover morfar?

Elton: Ja! Mommo "Shuaa puuh"

Jag: sover mormor?

Elton: Ja! Tuppa, Bambil, "shuaa puuh"

Jag: Sover morfar när han åker brandbil?

Elton: Ja!

Jag: Berätta inte det för hans chef bara..


Samtal vid middagsbordet

Elton: Fammo raggabil!!

Jag: Har farmor en raggarbil? (Det har hon inte)

Elton: Ja.. Åckan raggabil!!

Jag: Har Håkan också en raggarbil? (Det har han inte)

Elton: Ja.. Stooor raggabil (visar med händerna)

Jag: Jaså, så stor!!

Elton: Ja!. Hejdå raggabil, hejdå fammo, hejdå Åckan!


Mera Oslo

Jag skojade inte när jag sa att det blev extremt många bilder tagna i Oslo, speciellt den dagen då vi vandrade runt i staden. Annars är det ofta så att vi inte orkar släpa med oss systemkameran, så när vi väl gör det passar vi på att knäppa för glatta livet. Det är ju så kul att föreviga fina minnen.
 
Jag gillar Oslo väldigt mycket, det är en vacker stad. Vi besökte en park jag inte minns namnet på, full av statyer av nakna människor. Solen gassade på bra hela dagen, så mot slutet hittade vi ett litet café/kiosk där vi kunde köpa dricka och slå oss ner. Elton var på sitt allra bästa humör, sprang runt som en gasell och skrek glädjetjut. Han lyckades trigga ihång flera andra ungar tills det lät som rena djungeltelegrafen . Sen kom en liten norsk jente och ville bjuda på kex, då blev han blyg och drog sig tillbaka.
 
 
 
Väl tillbaka hos Maja var alla trötta, men väldigt nöjda med dagen. Det var så härligt ljummet när solen började gå ner, och utsikten sen..
 
Mot kvällskvisten anslöt Pål som hade varit på svensexa. Aningen sliten, men ändå tapper för att ha utstått en tvådagars. Jörgen slängde ihop en Pad Thai till oss som vi avnjöt på uteplatsen. Resten av kvällen snackade vi och spelade sällskapsspel. Bland annat "lika par leka bäst", som går ut på att man ska känna sin partner så bra som möjligt, Jag och J var nära att förlora, trots våra 10 år tillsammans ;)
 
Sen kom avresedagen. Vi bestämde oss för att mjölka ur det allra sista ur Oslo och åka sent på eftermiddagen, så det blev som en extra dag. En badtur fick det bli.. eller bad och bad. Lite sol och matsäck rättare sagt, vattnet var på tok för kallt. Vi turades om att spela fotboll med en sprallig E, som precis innan vi skulle till att åka fick sitt livs första getingstick. Han satte sig ner och gnällde lite samtidigt som han höll i foten. "Det gick bra Elton", sa jag och J i kör.. på rutin liksom. Det var Pål som började prata om "vepsestikk", och visst satt det en tagg i fotsulan. Tur att man har vänner som tänker till ;). Lillfisen verkade dock ganska opåverkad av det hela, men det är ändå lite läskigt sådär första gången. Innan man vet hur kroppen kommer reagera.
 
 
När vi vandrade hemåt passade vi på att kika på hus. Älskar verkligen att gå runt och snegla på hus.. lyxiga, annorlunda och små gulliga. Jag vill bo i alla!
 
Och smultron plockade vi, massor.
 
 
 

Debbie 5 månader

Tänk vad fort tiden går, vår lilla skrutta är redan 5 månader gammal. Vi har haft svårt att vänja oss vid att hon inte är någon liten nyfödd längre. För ett par veckor sedan så slog det mig bara att.. "hmm, hon kanske vill ha något att leka med?!", och visst ville hon väl det. Så fort leksaken kom inom synfältet tog hon tag i den, som att hon aldrig gjort annat. Vi börjar verkligen att se hennes unika personlighet formas. Hon är fortfarande en otroligt lättsam, social och glad liten tjej. Än så länge har det inte varit ett dugg utmanande att vara förälder till henne, bara en ren fröjd. Tittar någon på henne ler hon sitt största leende, jollrar och skrattar. Hon ställer så lite krav att vi ibland får dåligt samvete. Det är kanske därför hon är en kvällsuggla som gärna sitter framför tvn med oss, för att få egentid.
 
Den stora favoriten är ändå den härliga brodern, och kärleken är ömsesidig. Elton sätter fram sitt ansikte nära hennes, sen låter han henne klämma på hans näsa och kinder. Han skrattar, hon skrattar, vi skrattar. Vilken glädje det är att vara förälder till dessa underbara små filurer.
 
 
 

Oslo - andra anhalten

Här kommer fortsättningen på vår roadtripp. Efter ett par dagar i Karlstad styrde vi vidare mot Oslo för att besöka vår goda vän Maja. Det är inte många barnfria vänner jag skulle känna mig bekväm med att våldgästa med hela familjen i följe, men hon är en av dom. Det blir ett moln av harmoni där hon befinner sig, hela familjen älskar henne. Vi fick äran att ha henne som "gudmor" till Debbie, vilket vi är väldigt glada över! Nu har hon träffat en väldigt trevlig norrman också, så vi lär väl inte lyckas få hem henne till Sverige i första taget ;). Det var väldigt kul att lära känna Pål lite, som han heter. En hyvens prick!
 
Hela Oslotrippen var underbar. Fint väder och fullspäckat med mysiga aktiviteter. Vi hann med en hel del på bara två dagar. En tur in till Oslo där vi vandrade runt en hel dag, gick i fina parker och åt fantastisk god pizza. En hel del häng på Majas altan blev det också, samt en tur till stranden.
 
Maja hyr ett hus vid vattnet med en kanonfin veranda runt halva, delar av den var under pågående renovering. Kvällen vi anlände dukade vi upp på den yta som var ledig och tände grillen, Det blev en lite Fransk känsla över det hela..
 
Både Elton och Debbie stormtrivdes i centrala Olso. Det var inga problem alls trots att vi var iväg från morgon till kväll. Det var så härligt att bara ta allt som det kom, och inte behöva tänka på att åka hem för att någons mat och sovklocka ringde.
 
Till Eltons lycka var det pågående vägarbeten i halva staden (kändes det som). Och eftersom man inte jobbar söndagar i norge stod maskinerna stilla..
 
Maja tog oss till ett av sina favorithak där vi käkade godomligt god pizza, den var värd vartenda norska öre!
 
 
 
 Detta fick bli del ett av två. Det blev väldigt många bilder tagna i Oslo :)

Roadtripp - första anhalten

Då var vi hemma igen, efter 1,5 vecka på vägarna. En semester som bjudit på både det ena och det andra, mest trevligheter. Vädret har vi haft riktigt tur med måste jag säga, bortsett från en dag i just Karlstad har solen liksom följt efter oss.
 
Jag tar allt från början och delar upp det lite...
 
Vi började med att styra mot Karlstad, där vi hyrt en campingstuga. Jag älskar stugliv, det är något speciellt med att klämma in sig med sina kära på en pytteliten yta. Helst mitt i ingenstans utan el och rinnande vatten, där man kan sitta och titta in i en sprakande brasa en hel kväll. Inte riktigt samma känsla på en camping, men det fick duga den här gången. Vi åt burkgulash, chips och skålade med ett glas rött. Resespjälsängen vi köpte till Elton gick inte in i stugans "sovrum" som planerat, så grabben blev nattad i en tarrsäng. Det gick alldeles utmärkt, bortsett från att hans paranoida mamma vaknade var 30 min för att se så han inte höll på att trilla ur ;)
 
Dagen därpå vandrade vi runt i centrala Karlstad. Det visade sig alltså att "solen INTE alltid sken", men det var ändå en väldigt trevlig stad. Värmlänningarna var varma och plockade upp grejer efter oss, som vi tappade i vår stundtals kaosartade framfart. Allt från barnskor till filtar. Barnen bytte roller, vilket innebar att Elton sov i vagnen medan Debbie hängde med på armen.
 
Eltons starkaste minne från resan är nog när ett gäng norska knuttar parkerade sina "DOTTODYTTAR" intill grannstugan. Då gnistrade blicken kan jag lova.
 
 
 
 
 

En eftersläntrare

Lekparkssightsing från förra veckan!
 
 
 
 
Nu sticker vi ut på roadtripp. Första riktiga familjesemestern, det ska bli så kul! Bilen är helt överfull så vi får se om vi går in, annars får vi klunsa om vem som stannar hemma ;).
 
 
 

Vi har haft finbesök

Igår kom min kusin Annika med familj på en liten visit och stannade över natten. Riktigt mysigt hade vi det, grillade i solen och busade med barnen! Ibland blir det nästan lite overkligt med alla småttingar som kommit i familjen under en så kort period, tror nog alla slogs av den känslan. Känns inte som allt för länge sedan vi var barnen som sprang omkring :)
 
Anders, Tilde och Elton såg på babblarna i väntan på maten.
 
Stackars lilla Tilde gjorde en praktvurpa på en av köksstolarna och slog i ögonbrynet. Inte lätt när man ska lära sig stå och gå.
 
 

Jörgen hade marinerat kycklingfilé på kinesiskt vis, mycket uppskattat!
 
Debbie hjälpte pappa sköta grillen..
 
Kvällen avslutades med filmen Madagaskar för barnens del (Tildes favorit). Elton har visserligen anlag för närsynthet, men jag hade hoppas att det skulle dröja några år ;)
 
 
 
 
 
 

Ren kärlek

Jag kan inte välja en bild, ni får fyra...
 
 
 
 
 

Den här pojken..

Jag förstår inte vart dessa "raggartendenser" kommer ifrån?!


RSS 2.0