Kom igen nu kroppen

Idag har jag mailat en läkare som forskat om D-vitaminbrist, och även D-vitaminbrist och graviditet. Anledningen är att jag här om dagen fick veta att mina värden dalat rejält på bara några veckor, och nu är värre än någonsin. Alla tycker att det är konstigt och ingen kan förklara varför, känns inte alls bra. Min läkare på MVC ska rådfråga någon expert nästa vecka. Men jag valde ändå att maila den andra läkaren också. Det är ju inte alls säkert att jag får svar, men då har jag i alla fall gjort det jag kan.

Bebis verkar ju må toppen så det känner jag mig trygg med. Men sen är det ju riskerna med havandeskapsförgiftning, moderkaksavlossning och prematurbörd som gnager lite. Är dock ganska lugn på den fronten med. Det som stör mig är att det börjar kännas som att jag aldrig kommer bli av med den här bristen. Om värdet inte går upp nu under resten av sommaren kommer det ju knappast göra det under hösten och vintern. Jag vill ju börja mitt liv som mamma med hälsan på topp. Men men, vi får se vad som händer.

Dagen

Idag tog vi en rejält lång sovmorgon både jag, Jörgen och Madde. Sen slappade vi tills J drog till jobbet vid 12. Efter det drog jag och M iväg en vända till Solna C. M ville klippa sig, och båda behövde köpa lite smågrejer till bröllopet vi ska på på lördag. Bland annat hårfärg till mig.

Nu sitter vi och slappar lite i soffan med en gryta puttrandes på spisen. Jag har lärt M laga min kalasgoda Giovetsigryta. Hon är lite efterbliven i köket och behöver lära sig ;), Men jag kunde inte heller laga mat innan jag flyttade hemifrån, så det finns hopp!

Barbamamma

img_0969 (MMS)

Barbamamma


Kvällspyssel

Vi har haft myskväll här hemma. Ätit en mumsig middag och kollat på bra tv (en unge i minuten). Nu sitter var och en och pysslar med sitt. Jörgen krälar runt på golvet och målar, Madde sitter och fipplar med mobilen och saknar Daniel som är på Peace & Love, och jag ska precis till att knåpa ihop ett mail till en forskare. Ja, ni läste rätt. Berättar mer sen.



Ensamvargen som inte vill vara ensam

Jag tog mig en vända till jobbet idag och blev kvar i säkert 1 timme. Jag har inte varit där på typ 1 månad så det var kul att träffa alla igen. Jag fick mig några goda skratt :). Arbetsuppgifterna och byggnaden saknar jag inte, men jag saknar att träffa mina kollegor. Att gå till jobbet, sen hem och träffa Jörgen räcker långt för att uppfylla mitt dagliga sociala behov. Sen har jag några få nära vänner som jag älskar att träffa, även om det inte blir så ofta. Jag är en ensamvarg som inte vill vara ensam ;).

Att ha syster här som nu, och sen träffa J på kvällarna är perfekt. Synd att man ska ha familjen så långt bort. Men nu är det sommar och många är lediga, så då blir det ju faktiskt lättare att ses oftare!

God morgon

Här har jag och Madde precis avslutat frukosten och börjar kvickna till. Det är så skönt med lite sällskap! Planen idag är shopping i stan för M. Jag ska bara in en snabbis till jobbet med mina sjukskrivningspapper så jag inte blir utan pengar här framöver. Annars är det lugna puckar som gäller.

Nytt till sovrummet

Jag och J älskar vår lägenhet, verkligen. Men det kommer att bli problem med utrymme nu när bebis kommer. Främst i sovrummet och hallen (spjälsäng/vagn). En lösning vore att flytta till något större, men vi älskar både lägenheten, läget, och sen är det grymt ekonomiskt att bo kvar så länge som möjligt. Så nu ska här optimeras!

Vårt sovrum rymmer en dubbelsäng och i stort sett ingenting mer. Utöver spjälsängen skulle vi även behöva få in lite extra förvaring. Vi har klurat och funderat tills det rykt ur öronen, och nu tror jag vi hittat den bästa lösningen. Jag kom på att den sänggavel vi har idag tar upp väldigt mycket onödig plats. För det första går själva gaveln i vinkel ut mot väggen. Det betyder att vi förlorar över 10 cm mer golvyta än om vi skulle haft en som man kan sätta ända in mot väggen. För det andra är det väldigt tjocka kanter på sidorna om vår säng, vilket betyder att vi skulle kunna tjäna in över 10cm där med. Det låter inte som speciellt mycket, men det blir det när man har så lite plats som vi. Förvaringen kommer vi lösa med lådor under sängen. Då kan vi ha sängkläder och handdukar där, vilket gör att vi får lös en hel garderob till bebis.

Flera av Ikeas sängar har sänglådor att köpa till, och några uppfyller även våra andra krav. Jag är dock lite förvirrad över dessa två sängar..

Denna heter Trondheim och kostar 2495 kr..

Den här heter Aspelund och kostar 995kr..

Jag fattar inte hur det kan vara så stor prisskillnad på dessa två? Trondheim verkar kanske vara mer rejäl rent materialmässigt enligt produktbeskrivningen. Men det jag inte rikigt greppar är om Aspelund är sjukt prisvärd, eller bara väldigt risig? Man kanske måste åka dit och se dom i verkligheten. Vi gillar i alla fall stilen, det blir fint tillsammans med dom platsbyggda garderoberna vi har i sovrummet.

Tröttisar

Största anledningen till att Madde följde med hit var för att hon behövde shoppa, utbudet är ju lite större här. Tråkigt bara att jag inte orkar gå så mycket och kan följa med på allt, som jag egentligen skulle vilja. Men idag bestämde vi oss för att tillsammans göra en liten tur till Vällingby C och gå i lite affärer. Där är det ett lugnt och skönt tempo. Vi blev inte kvar allt för länge. Men Madde hittade i alla fall ett par shorts och en topp. Jag köpte ett nytt skärp till J.

Nu är vi båda väldigt trötta. Men vinnaren är nog Madde.. :)


Graviditetsvecka 27

Det känns helt sjukt att vi faktiskt kommit så långt in i graviditeten nu. Snart är vi inne i 3é trimestern (sista tredjedelen av graviditeten). Snart sitter vi här med vår bebis, gud vad vi längtar :). Idag var jag hos läkaren igen också. Livmordertappen var oförändrad mot förra gången, (lite förkortad). Det är inget jag behöver oroa mig för. Men jag ska ta det lugnt och framför allt undvika stress, som verkar vara största boven i dramat när det gäller sammandragningarna.

Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och 0 fulla dagar (v26+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 97 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Min kommentar: Tuttarna har inte börjat läcka ännu, men visst ömmar det från och till. Jag har absolut lätt för att bli andfådd, men det kan ju bero på att jag verkligen tappat all kondis vid det här laget. Kissar gör jag hela tiden, både dag och natt. Tänk att bebis redan väger upp emot ett kilo? Det är tydligt att det verkligen är en liten människa som ligger där inne nu. H*n har blivit så stark, magen rör sig i stora vågor och det går nästan att se utanpå i vilken ställning h*n ligger där inne.

Hmm, jag känner att magen på bilden inte utvecklas i samma takt som min :P


info från familjeliv.se och se.babycenter.com


Hemma

Och vips så var helgen över. Det känns som att den gick jättefort och samtidigt varade i en evighet, konstigt det där med tid. Blev i alla fall glad när vi klev ur bilen och solen gassade, är det här den varit hela tiden? :P. Syster Madde följde med oss tillbaka. Hon behövde shoppa lite, och jag blir glad av lite sällskap här hemma. Vi åker ju ändå upp till Dalarna igen nu till helgen för att gå på bröllop, så då får hon ju skjuts tillbaka också :). Perfekt helt enkelt!

Nu, sängdags!

Gårdagen=innehållsrik

Jag är jättedålig på att träffa folk när jag är hemma i Mora. Har trots allt flera bekanta som bor kvar här, men det blir liksom aldrig av att träffa någon utöver familjen. Som tur är har jag min vän Maja och hennes Micke, som också var uppe över midsommar. Dom är mycket bättre på att hålla liv i relationer och ringde och frågade om jag ville hänga på till vår gemensamma vän Elin. Elin fick en dotter för snart 1,5 år sedan, som jag fortfarande inte hade träffat. Så det var verkligen på tiden. Det var kanonkul att få träffa E och hennes lilla familj :)

Elin och lilla Lovisa i Lovisas fina rum


Maja :)


Det blev även en vända till Majas syster Malin som jag inte heller har träffat på jättelänge. Hon och hennes kille bor jättefint precis vid vattnet.

På kvällen var vi i familjen bjudna över till faster på grillning eftersom hon fyllde år. Jag blev tyvärr inte speciellt långvarig. Hade problem med sammandragningar och blev tvungen att gå hem och lägga mig ett tag, men då gick det över som tur var. Det var i alla fall trevligt så länge det varade :)


Fina Birk får öppna upp efter bloggpausen :)

img_4935 (MMS)

Fina Birk får öppna upp efter bloggpausen :)


Morgonpigga jag

Glad midsommar på er! Jag har varit vaken i ett par timmar redan. Ingen annan har gått upp ännu, så nu försöker jag få lite liv i J för att få lite sällskap :)

Har övernattat hemma hos svärmor inatt, i Jörgens gamla rum. Det ser inte ut riktigt som det gjorde förr i tiden, då var det ett typiskt tonårsrum. Inte ens det förresten, det var mycket värre ;). J hade ritat och skrivit och saker fulla väggarna, satt upp klistermärken med olika budskap, och hängt upp flaggor med olika bandloggor och kända personer, typ Bobban. Han hade så mycket prylar, och även en samlig med säkert 100 tomma ciggpaket sparat i garderoben (fråga mig inte varför). Rökte inne gjorde han i alla fall inte, möjligtvis någon nödcigg ut genom fönstret vid enstaka tillfällen. Städning var inte alls viktigt. Men vi trivdes utmärkt och har spenderat så mycket tid här.

Nu är rummet betydligt annorlunda. Han har målat väggarna vita och det är städat och ordningsamt. Men jag älskar det oavsett hur det ser ut. Det får mig att tänka tillbaka på vår första tid tillsammans och hur mycket som har förändrats sedan dess. Vi var liksom barn när vi bodde här inne. Nu är vi vuxna och ska få ett eget barn. Märkligt.

Bilderna

Jag vet inte vad det varit med blogg.se idag. Först gick det inte att lägga in bilderna, och nu finns inte ens förra inlägget att redigera. Fast jag ser ju att det ligger på bloggen. Här är dom i alla fall..

Fina Madde
Fina (och goda) tårtan

Vi har precis avslutat en jättetrevlig middag här. Både Mormor, Morfar och Marmor var här. Och Mamma, Pappa, Madde och Daniel såklart. En härlig samling och kanongod mat :)

Tårtbakning

Vi håller på med lite pyssel inför middagen hemma hos mamma och pappa. Jag och syrran har gjort en mumsig jordgubbstårta, och mamma har gjort nubbesallad. Så det blir nubbesallad till förrätt, grillat till varmrätt, och tårta till efterrätt. Vilken fest man kommer hem till :).

(Här ska det vara bilder, men det går visst inte att lägga upp bilder just nu. Kommer sen)

Framme i Mora

Nu är vi framme! Resan gick jättebra, fast det spöregnade hela vägen. Skönt att vi kom iväg tidigt och slapp den värsta midsommartrafiken. Fast självklart hamnade vi i bilkö väl framme i Mora, fler som vill åka hit och fira antar jag :). Nu sitter vi hemma i köket hos svärmor. Hon och J planerar helgens fisketurer, så vi får hålla tummarna för bättre väder. Några som trotsar vädret är mamma och pappa som bjuder på grillat ikväll :)

Då bar det av!

img_6622 (MMS)

Då bar det av!


Min slagna hjälte ;)



Han kom hem runt 17 tiden och jag såg att han var helt utarbetad. Men skulle han vila? Nejdå.. Han skulle till Solna centrum och köpa taveldukar, hem och skruva upp köksluckor, sen raka av sig håret och duscha. Efter det käkade vi lite, sen däckade han, och har sovit sedan dess ;).

Jag försöker packa lite inför imorgon. Förra gången var det högsommar dagen jag åkte, så jag packade helt fel. Bara sommarkläder. Sen regnade det och var kallt hela veckan :p. Hade bara sandaler med mig och frös så fort jag tog av mig strumpor. Så varje gång jag skulle gå ut fick jag låna mammas träningsskor. Jag är inte den som är den, men gränsen går vid strumpor i sandaler :). Den här gången ska jag vara lite mer förutseende och packa för alla väder.

Nyvaken

Att sova middag har verkligen blivit min nya grej. Behöver bara lägga mig ner så somnar jag inom några minuter. Förstår inte hur jag kan vara så trött fast jag inte gör speciellt mycket, även om jag rör mig mer här än jag gjorde i Mora. Det är så svårt att låta bli att ta tag i både det ena och det andra när jag bara är här helt själv. Det har tyvärr lett till att jag fått mycket mer sammandragningar igen. Så nu har jag försökt skärpa till mig. Idag har jag bara varit ner en snabbis till affären, det räckte tydligen för att ta musten ur mig :P. Men jag är rätt nöjd med tillvaron ändå måste jag säga, är så mycket mer avslappnad än jag var för ett par veckor sedan. Det är väl det som gör att jag KAN vila också, vilket jag uppenbarligen behöver.

Det var i alla fall bra att jag åkte hem några dagar emellan istället för att bara stanna kvar i Mora. Har fått en del gjort. Deklarationen är inskickad på nytt, och jag har även varit på vårdcentralen och lämnat nya prover. Sånt som hängt över mig lite.

God morgon

Ännu en dag med tråkväder, vilken överraskning ;). Dags att börja planera för utlandsflytt tror jag. Frågan är hur man ska försörja sig? Jag borde börja skriva en bok nu när jag ändå går hemma och är sjukskriven. Det ska jag.

Fick i alla fall sällskap några timmar inatt av J. Fast det känns lite som en dröm att han varit hemma. Tror han dök upp någon gång runt 3-4 inatt, sen åkte han till jobbet igen runt halv 7 imorse. Oklart när han kommer hem, men jag tror han sa något om att han bara skulle in några timmar. Jag var lite borta :). Vi skulle ju egentligen ha åkt till Mora idag, men nu när J sovit så dåligt känns det inte som en bra idé. Han får sova en natt först.

Magen vecka 26

Förra veckan blev det ingen magbild. Fast jag tror jag tog en bild med mobilen i alla fall, så helt odokumenterad är den inte :). Jag har sagt till Jörgen att det börjar bli dags för en lite mer seriös gravidfotografering, innan magen blir groteskt stor. Det är ju inte så många veckor man är "snyggravid", så det är lika bra att passa på. Det blir ju inte lika bra när jag tar bilder helt själv, men det är ju alltid något :)




Jag är hemma själv ikväll. Jörgen ska jobba över och kommer vara kvar halva natten. Han trodde i alla fall att han skulle komma hem och sova några timmar, hoppas det. Blir det för sent brukar han bo kvar på ett hotell i närheten av jobbet för att spara in restid. Jag har i alla fall laddat upp med några filmer som jag ska se, så det går ingen nöd på mig :).

Graviditetsvecka 26 och barnmorskebesök

Den senaste veckan har faktiskt gått ovanligt fort. Idag går vi in i vecka 26, vilket betyder att bebis fyller 25 fulla veckor. Vi har precis varit på en rutinkontroll på MVC, allt såg jättebra ut. Fick för första gången mäta magen (symfus fundus-måttet). 24 cm är den, vilket tydligen är exakt på kurvan :). Jag har gått upp totalt 5 kg, vilket också är bra. Sen kollade vi blodsocker, äggvita, blodtryck och sänka. Allt var bra med det också :). Bebis hjärta pickade på i 140, så det var som det brukade det med. Skönt att få känna sig som en mönsterelev för en gångs skull ;).

Vecka 26

Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 0 fulla dagar (v25+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 104 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Min kommentar:
Någon kramp har jag tack och lov inte haft. Lite ont i ryggen från och till, men inget jag inte kan leva med. Fast massage är ju alltid trevligt :). Något jag däremot fått lite problem med är halsbränna, ursh och fy vad drygt det kan vara. Vad på apoteket förra veckan och köpte två sorters preparat som jag håller på att testa. Dom verkar som tur är fungera bra än så länge.


info kommer från familjeliv.se och se.babycenter.com

LCHF= lyx?

En av mina favoritbloggare som jag följt länge är Katrin Zytomierska, hon är underhållande på sitt egna, brutala vis. Sedan något år tillbaka har hon blivit en stor LCHF-guru för många, och hon kan uppenbarligen sin sak. Under sin graviditet gick hon upp väldigt mycket i vikt, och har nu via ett strikt LCHF och träningsschema lyckats komma i toppform. Att hon är målmedveten är det inget snack om.

Hon säger alltid hur sjukt lätt det är att komma i form med LCHF, och att alla klarar av det. Jag har hela tiden tänkt att det måste vara så mycket lättare när man har pengar, som Katrin har. Hon har råd att anställa en personlig tränare som tydligen är grym. Hon skriver ofta att man inte ska tänka så mycket sallad när det gäller LCHF, utan mer kött och fett. Dom flesta skulle nog kunna tänka sig att frossa i kött, fisk, skaldjur, sås och ostar av alla dess slag. Pasta, ris och potatis är ju mer en billig utfyllnad. Jag och J äter mycket bönor, kikärtor och sådant istället för kött, för att det är nyttigt och billigt. Men det är ju inte heller tillåtet i LCHF.

Min slutsats är att det är en riktig gourmet-diet. Och ja, dom flesta skulle säkert kunna hålla sig strikt till den om man hade råd/lust att prioritera det ekonomiskt. Igår när jag var inne och läste Katrins blogg fick jag det bekräftat. Hon hade varit på ICA Maxi och handlat för 7680kr. Helt sjukt, hon var till och med chockad själv. Nu kanske det visserligen var en "storhandling", men dom är ju bara två vuxna och en bebis. Och jag tror knappast att dom handlade för två månader i ett svep. Jag känner folk som inte ens får ut 7680kr efter skatt och ändå lyckas överleva. Skillnaden är väl att dom får hitta ett annat alternativ än LCHF för att hålla sig i form.

Jag minns när jag och J flyttade till Stockholm och hade det kärvt ekonomiskt. Då satte vi in 2000kr/mån på ICA-kortet och klarade oss på det. Jag tror starkt på att tallriksmodellen och framförallt måttlighet är nyckeln till att bäst hålla sig i form, i alla fall om man inte vill spendera en förmögenhet på Maxi. Men det skulle fortfarande vara intressant att veta om det finns sätt att lyckas med LCHF utan att bli fattig, och samtidigt äta kul och god mat?

Katrins inlägg hittas här, under rubriken ICA MAXI en bit ner.

Hemma igen..

Efter en vecka hos mamma och pappa i Mora. Det var skönt att komma dit, men lika skönt att komma hem ;). Det blir verkligen en kontrast utan dess like. Här hemma är jag ensam och (ofta) uttråkad, där är det ofta fullt hus och alltid någon att umgås med. Men desto svårare att dra sig undan om man behöver. Det är perfekt att kunna åka emellan och få det bästa av två världar, önskar dock att det vore lite närmare än 4 timmar enkel resa. Det bästa vore att kunna vara där när J jobbar, och sedan åka hem och få sova hemma. Det var så skönt att komma hem till älsklingen igår och få krypa ner i vår säng. Vi bäddade rent så det blev extra mysigt, J led verkligen när han skulle till jobbet i morse.


Nu blir jag hemma i några dagar, sen åker jag och J upp till Mora igen över midsommar. Vi tar bilen upp, vilket känns skönt. Hade sammandragningar hela vägen igår på tåget, så förhoppningsvis går det bättre i bilen.

Altanbygge hos mamma och pappa. Kanonfint ...

img_2868 (MMS)

Altanbygge hos mamma och pappa. Kanonfint blir det :)


.

.


Madde och Bolo soffmyser med godis!

img_9359 (MMS)

Madde och Bolo soffmyser med godis!


Luftombyte

Sen jag kom till Mora har jag i stort sett inte gjort någonting. Varje gång jag kommer upp drabbas jag av en rejäl luftombyteskoma som håller i sig i flera dagar. Nu när jag är gravid är det ännu värre. Jag vaknar i tid på morgonen i vanlig ordning, runt 7 halv 8 Men sen hinner jag i princip bara äta frukost innan jag måste ta en tupplur, och så segar det liksom på så hela dagarna. Jag och pappa har varit ute någon vända med bilen, och idag var jag faktiskt hem till svärmor en sväng. Men annars har jag bara läst, kikat på tv, pratat med närvarande familjemedlem och gosat med hundarna, datorn har jag knappt rört. Nu är jag totalt avstressad, precis vad som behövdes.

Hade dock en liten dramatisk incident med deklarationen här om dagen, J ringde och berättade att jag fått brev om att den inte kommit in. Fast jag var på skattekontoret och lämnade den personligen. Försökte ringa deras kundservice men kom inte fram på hela eftermiddagen. Jag var så förbannad att jag grinade. Det var en massa krångel att få in den från början pga en blankett som jag behövde fylla i, och jag hade inte alla uppgifter jag behövde. Men nu har jag fått tag på dom och det gick bra att hänvisa till Jörgens blankett som är identisk och har kommit in. Skönt, då kan jag återgå till att inte göra någonting ;)

Giftigt?

Madde och hennes kille Daniel gör egna dammsugare, som man äter. Dom använder en färdig sockerkaka från Eldorado som har utgångsdatum 30 september 2011? 30 september? 9 E-ämnen har Daniel konstaterat. Jag borde nog inte äta, men jag kommer inte kunna hålla mig.

Graviditetsvecka 25

Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 111 dagar kvar till beräknad förlossning.
Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
Min kommentar: Skönt att ha gått 24 fulla veckor, det känns som en etapp. Nästa vecka har vi tid på MVC, en "vanlig" kontroll då alltså. Då ska dom för första gången mäta magen. Det blir spännande :).

Helgen i korta drag

Än så länge har jag hållit mitt löfte om att aktivera mig så gott jag kan utan att överanstränga mig. Det var så kul att få träffa Maja och Micke i lördags. Dom kom redan på förmiddagen, så vi käkade lite lunch hos oss och bara satt och snackade tills J kom hem från jobbet vid 5 tiden. Då snackade vi lite mer, sen gick vi ner på en restaurang precis vid oss och åt middag. M&M är så lättsamma och härliga människor. Dom bor tyvärr i Oslo så vi ses inte så ofta, runt 1 gång per år har det blivit. Men förhoppningsvis kommer dom flytta tillbaka till Sverige inom ett par år :).

Sen igår så satte jag mig på tåget upp till Mora. Som jag skrivit tidigare blir det så ensamt och tråkigt att vara hemma själv hela dagarna, tiden går i snigelfart. Så det var lika bra att åka upp hit. Här är det alltid någon hemma, och nu har ju pappa semester också. Har inte bestämt än när jag åker hem igen. Har en tid på MVC nästa vecka, så jag lär åka dit en vända innan midsommar i alla fall. Saknar ju Jörgen också, så det är bara bra. Då kan vi ta bilen upp tillsammans sen.


Idag har vi haft besök hela dagen av min b...

Idag har vi haft besök hela dagen av min barndomsvän Maja och hennes Micke. Så trevligt! Men nu är det sängdags :)


Omladdning

Nu är det allvar, nu är det slut på allt strul. Det är positivt tänkande på hög nivå som gäller, tankens kraft är underskattad. Det vet jag ju så väl, och har bevisat att det fungerar. Fattar inte hur jag lyckats tappa bort det, det är ju en del av min livsfilosofi ;).  Nu ska jag göra det bästa möjliga av min situation och se till att kunna njuta lite av tillvaron, är fånigt pepp.

Jag ska fokusera på mina målbilder och allt som är bra i livet, aldrig stressa upp mig eller oroa mig för saker jag inte kan göra något åt, (utan att bli dumdristig såklart). Nu när jag kan släppa jobbet ett tag bör det gå bra. Jag ska se till att ta det lugnt utan att bli isolerad, uttråkad och deppad. Bjuda hem vänner, nätshoppa till bebis, åka till mamma och pappa och bli bortskämd. Pappas semester börjar nästa vecka, tjohoo.. du och jag pappsen! Och just det, syrran har fått sommarlov. Gud vad många som kommer kunna ta hand om mig ;)

Att jag åker till mamma och pappa ett tag blir nog som rena semestern för Jörgen. Är han inte på jobbet har han mig klistrandes intill sig som en siamesisk tvilling 24/7, stackarn :p. Han behöver nog lite "me time", och förhoppningsvis få tillbaka sin gamla, lite mer lättsamma flickvän :).

Sömngångare

Inatt vaknade jag av att J satt nere vid fotändan i sängen och höll på med mitt täcke, han virade in det och liksom letade efter något.

Jag: "Vad gör du älskling"?
Han: "Öhm" 
Jag: "älskling, vad gör du med mitt täcke?"
Han: "Du har en liten hundvalp där under"..
Jag: "Äre sant? Vad mysigt"
Han: "Jaa" (helt överförtjust)
Jag: "Kan vi inte låta den ligga kvar där då?"
Han: "Ok"

Det är jag som vanligtvis är sömngångaren här hemma, så det är kul när det händer J för en gångs skull. Han säger ofta att han aldrig minns sina drömmar alls och brukar mobba mig för mitt nattliga liv :P.

Dumt

Jag blev nog lite väl lugnad hos läkaren igår, för nu har jag lyckats överanstränga mig. Första dagen som officiellt sjukskriven :p. Har inte gjort mycket egentligen, men det är ju inte mycket som behövs heller. Vi åkte till babyland och kollade lite på barnvagnar igen. När vi åkte trodde vi att vi hade bestämt oss och tänkte beställa, men nu är vi förvirrade igen och har skjutit upp det. Sen åkte vi till mataffären och handlade lite middagsmat, då började jag få en hel del sammandragningar.

Dumt nog gick vi inte in direkt när vi kom hem, utan svängde in på färgaffären på gatan nedanför oss för att köpa lite penslar till Jörgen. Den lilla biten hem sen fick jag verkligen släpa mig själv i snigeltakt och stanna flera gånger. Nu är jag dödstrött, känns som jag sprungit 1 mil och har onda sammandragningar. Det var väl kanske lite övermäktigt att göra så mycket på en och samma dag, men man måste ju prova sig fram för att veta. Även om jag inte har gått mycket så har jag stått och suttit upp i flera timmar. Och jag vet ju att jag måste lägga mig ner emellanåt bara av att sitta här hemma. Men men, man måste ju testa lite ibland som sagt. Nu är det vila, vila och åter vila som gäller.

Sällskap

Idag är J ledig så jag får sällskap, weehooo. Vi ska ut och brumma med bilen, aktivera mig lite ;). Såg på nyhetsmorgon att man inte ska åka inne i stan idag, det är tydligen massor med studentflak. Vi får hålla oss utanför.

Jag har sagt det förr, men jag säger det igen.. Är så tacksam över att J skaffade körkort, och insisterade på att vi skulle ha bil. Det måste ha varit ödet som hade ett finger med i spelet. Jag tyckte att bilden var sjukt onödig från början, en extra kostnad. Men nu när jag är smått handikappad är det en gudagåva, och framför allt en trygghet. Jag vet att J kan ta sig hem snabbt från jobbet om det skulle bli något strul. Den dagen jag var på akuten skulle J typ varit framme när jag var klar, om det inte vore för bilen. Visst, det kostar lite. Men det är det lätt värt.

Läkarbesöket

Har precis kommit tillbaka från läkaren. Livmodertappen hade blivit påverkad pga sammandragningarna, den var förkortad. Men jag hade tack och lov inte börjat öppna mig än. Han sa att det inte var någon fara så länge sd hålls i schack, och att jag ska försöka undvika situationer som triggar igång det. Så nu är jag sjukskriven juni ut, sen ska dom undersöka mig igen och se hur det ser ut. Men jag skulle inte räkna med att gå tillbaka på heltid. "Risk för prematur förlossning" står det på sjukskrivningen, dramatiskt värre :/. Jag hade i alla fall ingen urinvägsinfektion, så det beror det inte på. Läkaren sa att om jag vara var hemma och tog det lugnt så kommer sammandragningarna säkert ge med sig, och då kan livmodertappen gå tillbaka, eller vad man nu säger. Hoppas.

Jag frågade hur jag skulle veta när det var dags att börja oroa sig. Han sa att det var lugnt så länge jag inte började få sd var 3-4 min, och det höll i sig upp emot 1 timme. Det kändes så skönt att få en sådan referens, annars blir det så svårt att veta om man överdriver eller inte. Även om det så klart inte är bra att livmodertappen är påverkad så känns det ändå skönt att veta hur det ligger till, och att jag inte bara ligger här och överdriver. Nu kommer dom hålla bra koll på mig, och då kan jag ju känna mig lugnare också. Nu är det jag och bebisen som kommer i första hand, som läkaren sa. Ingenting annat.

Nu ska jag lägga mig och njuta av ett avsnitt av Livet på BB, och drömma mig bort :)

Bättre

Jag har varit ute och testkört mig själv idag, gick och åt lunch med J innan han stack till jobbet. Det var bara en 10 minuters promenad, men ändå :). Har visserligen haft lite sammandragningar, men inga regelbundna. Känns skönt att jag ska få sätta mig ner med läkaren idag och förklara hur det ligger till, och få en bedömning.

Graviditetsvecka 24

Råkade skriva graviditetsvecka 34 först, i wish ;P. Men 24 känns bra det också!

Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 0 fulla dagar (v23+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Mån 3 okt 2011
Du har 118 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 24

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Min kommentar: Inte funderat så mycket över det här med att vänta barn? Hur kan någon nå vecka 24 utan att fundera? Jag tänker inte på något annat :p. 5 kg upp ganska precis, så där verkar jag ju vara normal. Visst, jag känner av ryggen lite. Men jag ser det inte som ett problem, inte foglossning heller. Det märks att bebis blivit större, magen växer så den knakar och det blir mer kraft i sparkarna. Idag har h*n slagit kullerbyttor tror jag. Helt sjövild hela dagen. Jag hoppas att h*n sover när jag sover, annars sover h*n aldrig.

info från familjeliv.se. Bild från se.babycenter.com


Virrig

Jag hade missuppfattat min läkartid. Den är imorgon kväll, inte ikväll. Kändes inte alls kul. Inte för att jag är så jätteorolig, i så fall hade jag ringt förlossningen. Men nu har jag ingen aning om hur det kommer bli framöver och det känns frustrerande. Idag har jag lyckats hålla sammandragningarna i under kontroll genom att i princip sitta upp en stund, sen ligga en stund. Och då börjar det bara när jag reser mig för att gå på toa. Men nu när jag sitter med datorn i knät så börjar det hålla på direkt, det blir att jag spänner kroppen på något sätt när jag sitter så. Ska inte skriva mer, kanske går över senare så jag kan lägga upp vecka 24 infon. För det är ju faktiskt ny vecka idag, det känns i alla fall super :)

Pep talk

Jag hade en rätt dryg dag igår och orkade inte blogga, trött på att gnälla :p. Det var skönt att J var hemma, och tur också. Började få en hel del sammandragningar under dagen som bara eskalerade. Kunde inte ens sitta och titta på när J lagade mat, blev tvungen att ligga i sängen någon timme för att det skulle lugna ner sig. Gjorde till och med ont ett tag. Men så länge det går att vila bort är det ingen fara. Min min magkänsla säger att det är lugnt.

Även om det är drygt blir det lättare och lättare att acceptera situationen för vad den är. Det är faktiskt inte någon fara och jag är inte den första som måste vila mig igenom en halv graviditet. Plus att det inte ens är säkert att det blir så, det kan vara en infektion som ställer till det och då går det ju att göra något åt. Jag ska försöka lägga fokus på allt som är bra nu, det är faktiskt inte ett dugg synd om mig. Jag har en underbar sambo, världens finaste bebis på väg, familj och vänner som ställer upp till 1000, en fin lägenhet, stabil ekonomi och mycket, mycket mer. Tänk hur vissa andra har det? Ingen idé att gräva ner sig.

Lite eländigt idag. Som tur är har jag vär...

img_2701 (MMS)

Lite eländigt idag. Som tur är har jag världens bästa J hemma som precis bjudit på hemlagat Japanskt.


Bara ett litet hej

Jag är så slö idag. Har i princip bara legat på soffan och sovit sedan jag gick upp imorse, men det är ganska skönt ändå :). J målar en tavla och har inget emot att slappa han heller. Får se om vi piggnar till lite här under eftermiddagen. Vi har ingen mat hemma och skulle verkligen ha passat på att åka och handla nu när J är ledig.

Middag med action

Vi åt en jättemysig middag i parken runt hörnet. Premiär för grillen blev det. Vi gjorde en sallad med bönor, kronärtskocka, minitomater, champinjoner, pinjenötter och fetaost som vi lade i en folieskål och ställde på grillen. Mums!

Men, det var inte helt utan dramatik. Efter vi hade ätit klart fick jag så ont i magen, världens magknip och kramper. Så vi packade ihop snabbt och gick. Trots att det bara är typ 50 meter så blev jag tvungen att stanna flera gånger för att det gjorde så satans ont. Både jag och J blev jättenervösa. När vi kom upp till lägenheten visade det sig dock att jag bara var rejält risig i kaggen, haha. Ursh, känns så fånigt att mycket blir så överdramatiserat nu för tiden. Men har man haft sammandragningar konstant i en vecka och sedan får magsmärtor så är det svårt att inte lägga ihop ett och annat. Som tur var gick det över snabbt. Vi blev helt utmattade av tumultet och somnade tillsammans i soffan, vaknade upp efter någon timme och kände att vi behövde godis. Så nu har vi tryckt varsin glasstrut och en godispåse, kanske inte det smartaste när man precis haft värsta magproblemet. Men det verkar som det gick bra. Nu är vi sega men nöjda :)



Magen vecka 23



Bilden jag smsade in för ett par dagar sedan har ju fortfarande inte kommit, så här kommer en annan. Vi har sommarmys här hemma. Har solat lite på balkongen och åkt och handlat grillmat på City gross. Det är så skönt att Jörgen är ledig i helgen. Det är över 1 månad sedan vi hade en ledig helg tillsammans sist och bara var hemma.


Biltur

Igår efter att Jörgen kom hem bestämde vi oss för att ta en liten tur med bilen, bara för att göra något som inte innebar en massa "gå" för mig. Så vi åkte ut till Hässelby och käkade kebab med Kim och Anton. Sen åkte vi hem till Malin en liten vända, hon hade en liten grillsammankomst ute på gården. David hade gitarren med sig och spelade lite. Jättetrevligt och mysigt vad det! Vi hade gärna stannat längre men vi var så himla trötta så vi åkte hem på lite soffmys istället.



Barnhoroskop

Även om man får ta horoskop med en nypa salt så tycker jag ändå att det är kul, och det brukar faktiskt stämma riktigt bra. Hittade barnhoroskop på se.babycenter.com, och jag tycker det är lite kul att läsa och drömma lite om vad det är för liten person i magen :). Enligt BF blir det ju en våg, men många har ju gissat på jungfru också så jag lägger upp båda.


JUNGFRUN (24 aug – 23 sept)

Detta är ett noggrant barn – jungfruns detaljseende är värdefullt, men behöver kombineras med förmågan att priotera det som är viktigast. Renlighet och ordning är viktigt och jungfruns inneboende kräsenhet kan göra att dessa barn är petiga med maten. Jungfrun älskar att vara tillags och att bli nekad eller bortstött kan sätta djupa spår. Hon eller han är nyfiken, vetgirig och lägger gärna manken till när det gäller att lära sig något nytt.

Nyckelord: Analytisk, skicklig, effektiv, kritisk, noggrann, exakt, metodisk, försiktig och blygsam.

Föräldratips: Jungfruns självförtroende växer i takt med det beröm som ges.


VÅGEN (24 sept – 23 okt)

Dessa barn älskar skönhet och harmoni. De tar sig ofta an en medlarroll, eftersom de har svårt för oenlighet och orättvisa. Emellanåt kan de verka obeslutsamma, men det är vanligtvis för att de försöker tillfredsställa alla på en gång. De är rättvisa, ärliga och diplomatiska, men kan vara envisa. De är sällskapliga och trygghetsälskande; lojala vänner och följeslagare.

Nyckelord: Estetisk, kärleksfull, samarbetsvillig, harmonisk, rättvis, sällskaplig och med en förkärlek för jämlikhet.

Föräldratips: Gör inte misstaget att tro att den milda vågen kan fås att göra saker mot sin vilja!

Besök på MVC

Jag mmsade in en bild till bloggen på magen, men den verkar inte ha kommit fram. Det har hänt en gång förut, då tog det flera dagar innan den hade blivit postad, så det blev helt osammanhängande och konstigt :p.

Har precis varit på MVC och lämnat provet. Min BM är på semester men jag fick prata lite med en annan. Frågade hur mycket jag vågar gå, om det till exempel börjar när jag är längst in på ica maxi, vågar jag masa mig hem då trots konstanta sammandragningar? Eller ska jag helt enkelt undvika att chansa och bara hålla mig hemma?. Hon sa att det är svårt att säga, och att det bästa är om jag kan ta det så lugnt som möjligt till på tisdag då jag har tid hos läkaren. Hon sa att om jag ändå var någonstans och det hände, så skulle jag försöka sätta mig tills det lugnade ner sig och sedan gå hem i lugn takt. Sen kan det ju vara så att det beror på en urinvägsinfektion, och då bör det bli bättre av antibiotika. Det är läkaren som får avgöra hur jag ska förhålla mig till det framöver.

Jag har en tid hos frissan i eftermiddag i huset nedanför vårt. Det borde ju vara ok att gå ner dit och sätta sig i alla fall.. Får se hur det känns under dagen.


Är det växtspurt kanske?

img_6382 (MMS)

Är det växtspurt kanske?


repris

Det började komma sammandragningar under eftermiddagen idag igen så nu ligger jag och vilar. Dom kom fast jag bara satt stilla på platsen, så jag gick hem ett par timmar tidigare. Lite surt när det är OB dag och allt, men jag ville avstyra det innan det blev lika illa som igår då det tog hela kvällen att få bukt med det.

Imorgon ska jag till MVC och lämna urinprovet. Så då ska jag passa på att fråga hur mycket jag vågar röra på mig.

Sovmorgon

Idag fick jag en skön sovmorgon tillsammans med en trött J. Eftersom det är helgdag har vi andra öppettider på jobbet, 10-19. Inte så kul tid att jobba egentligen, men det var ändå skönt att få sova lite extra och slippa skynda iväg. Hade lite svårt att koppla av igår kväll efter allt, det blir ju ett störande moment i vardagen och rutinerna. J kom hem runt 23 och då var det lite lättare att slappna av.

Jag har inte känt av några sammandragningar sedan jag gick upp i alla fall, bara en livlig liten bebis :). Det kan säkert vara så att jag är inne i någon "växtfas", vilket gör att det blir extra känsligt. Förhoppningsvis var det lite vila som behövdes. Jag ska gå så lite jag bara kan idag.

Äntligen

Nu har sammandragningarna gett med sig helt, jag kan vara uppe och gå utan problem. Riktigt skönt. Det blir lätt deppigt att bara ligga ner och knappt kunna röra sig, det går liksom inte att koppla bort det då. Men jag har har pratat med både mamma Agneta (min), och mamma Åsa (J´s), och fått bli lite distraherad. Jörgen jobbar 15 timmars idag så det är skönt att det finns fler som kan stötta mig. Jag är lyckligt lottad :). Men blir det samma visa imorgon får jag nog ringa och fråga hur jag ska göra för att undvika detta, om det nu går.

Efterkonstruktion:
Ska kanske tillägga att mina sammandragningar inte gör ont på något sätt. Det är bara det att hela magen drar ihop sig till en hård liten boll, så det känns som att jag nästan inte kan stå upprätt. Och så länge det inte börjar göra ont och blöder så ska man kunna vara rätt lugn. Men grejen är väl man ska undvika det om det går så att det inte triggar igång något värre. Så min slutsats är att så länge jag kan kontrollera det genom att ligga still så är det ingen fara, bara drygt :)

Sängläge

Jag har ju haft en del sammandragningar den senaste tiden. Det började lite smått runt påsk, sen har jag känt av det mer och mer. Det är ju inga problem så länge det inte blir för mycket, men det är lite svårt att veta vad som är för mycket. I måndags när jag och J gick på stan en stund triggades det igång rejält, så vi fick gå sakta och stanna ibland så det skulle lugna ner sig. Men så fort vi började gå igen kom dom tillbaka. Sen när vi satte oss och satt ett tag så försvann det. Igår gick jag inga längre sträckor så då hade jag bara så många som känns "normalt".

Ringde och lämnade ett meddelande på barnmorskans telesvar igår kväll angående mitt D-vitamin tillskott och passade på att nämna sammandragningarna också. Så idag ringde dom upp och jag förklarade ovanstående. Hon tyckte att det lät som för mycket, och ville att jag skulle komma och lämna ett nytt urinprov. Eftersom jag har svårt att hålla mig 4 timmar bestämde vi att jag kunde komma dit efter jobbet och hämta rör, och sen ta det hemma med morgonurin.  Under eftermiddagen så kände jag av lite sammandragningar när jag gick till toaletten, men inte så mycket mer. Sen på väg till tunnelbanan började det lite igen. Och när jag kom till Sundbyberg gick jag automatiskt upp min vanliga uppgång, vilket gjorde att det blev en extra promenad till MVC. Kände direkt att det började komma igång med sammandragningarna, så jag försökte gå lugnt. Men det hjälpte inte så mycket så länge jag inte stannade helt. Väl framme var det en del folk eftersom dom har drop in för preventivmedelsrådgningning. Så jag frågade bara lite snabbt vad jag skulle göra. Dom tyckte jag skulle gå hem och lägga mig och vila, gick det inte över skulle jag ringa och rådfråga vårdguiden eller förlossningen. Vägen hem därifrån var inte kul alls, fick stanna flera gånger och sätta mig. Tog sammanlagt 25 min innan jag var hemma, i vanliga fall tar det 5-10.

Så har jag bäddat ner mig i sovrummet med dator och mobil. Väntar på att läkaren ska ringa om tillskotten, jag ska utöka dosen och det var oklart på apoteket vad det var jag skulle hämta ut eftersom jag hade så mycket utskrivet. Tänkte passa på att fråga henne hur jag ska tänka med sammandragningarna.  Jag är inte så orolig eftersom jag kan kontrollera det genom att ligga ner, men det kommer fortfarande tillbaka om jag reser mig upp och börjar gå. Blir ju jobbigt om jag ska ligga här i flera veckor och inte kunna röra mig :(

Sommar

Det är väl nu det ska vara sommar? Eller? Jag tyckter att det är enkelt att dela upp årstiderna kvartalsvis, rakt av. När juni kommer är det sommar, punkt. Ska man hålla på och vänta på rätt väder kan man ju få vänta till i slutet på juli, eller i värsta fall blir det ingen sommar alls.

Jag har en semestervecka att plocka ut, försökte ta den veckan efter midsommar men fick avslag. Nu måste jag tänka till när jag ska ta den. J ska ha en vecka i augusti, men det känns som det är så långt fram. Jag kanske ska passa på innan jag blir för klumpig. Eller så borde jag spara den tills jag blir klumpig.  Dagens I-lands.


RSS 2.0