Asien möter svensk husman

En rubrik som inte hade tilltalat mig om jag läst den någonstans. Låter som man har försökt sig på en asiatisk rätt, sen fegat ur med kryddningen och valt bort alla "konstiga" ingredienser. Men så är det inte i det här fallet förstår ni. I vanliga fall är det ju J som lagar just den asiatiska maten i det här hushållet, han gör det bäst. Men idag när han ändå skulle jobba hela kvällen fick jag för mig att göra ett försök.
 
När jag var och handlade på Asian Market sist så köpte jag Asian five spice, en kryddblandning som vi sett i flera recept men aldrig köpt. Består av stjärnanis, kanel, kryddnejlika, sichuanpeppar och fänkålsfrön. Den fick vara med. Jag hade buljongen från dillkött-koket jag gjorde här om dagen kvar i kylen, så det fick bli en nudelsoppa. Tog fram lite blandfärs ur frysen och gjorde små miniköttbullar att ha i. Resultatet blev underbart gott. Blev till och med lite ledsen över att J inte var hemma och fick testa, han hade blivit stolt. Tänkte därför föreviga receptet här så jag kan laga det flera gånger! Måste dock tillägga att det inte var det lättaste att ha hand om Elton samtidigt. Asiatisk mat går ju väldigt snabbt om man kan ägna sig åt det helhjärtat, men det är många och ofta snabba moment. Att byta bajsblöja och förhindra bus stup i ett var ingen hit ;)
 
 
 
2 glupska portioner
 
Egentligen gjorde jag en vanlig köttbullssmet, tanken var att jag skulle kunna frysa in några till Elton. Hade ca 300 g blandfärs och förhållandevis mycket ströbröd som fick svälla i mjölk. Kryddade med lökpulver, peppar, lite salt, och malen ingefära. Formade till små bullar. 
Blandade 1 liter buljong med 1 hackad scharlottenlök, 1 hackad chili (som jag skakade ur större delen av kärnorna ur), samt ca 2 cm riven ingefära och 1 tsk five spice. Detta fick koka ihop i ca 10 min. Under tiden förberedde jag nudlarna, kokade upp vatten i vattenkokaren som jag slog över ett nystan med risnudlar, lät dra ca 10 min under lock innan vattnet fick rinna av.
Kokade sedan köttbullarna i buljongen i omgångar, dom flyter upp när dom är klara. Rörde ihop 2 pressade lime, 3 msk fisksås och 1,5 tsk socker i en skål. Tillsatte blandningen i buljongen tillsammans med (valfri mängd) köttbullar och nudlar. Sedan öste jag upp i en skål och toppade med skivad vårlök. Hade J varit hemma hade han garanterat strött över lite torkad chili också, men det har jag för mycket halsbränna för att fixa just nu ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0